De extreemste hd, lcd en pc

0
36

René Paulus komt tijdens zijn niet aflatende zoektocht naar extremen de extreemste harde schijf, lcd-tv en pc tegen.
Terwijl ik zomaar een beetje over het www surfte, kwam ik toevallig twee keer na elkaar de superlatief "The Biggest in the World!" tegen. Dan kan je toch maar hopen dat ze die websites regelmatig updaten, want hoelang houden dergelijke records tegenwoordig nog stand?
Vroeger was dat iets typisch Amerikaans: van alles moesten ze daar het grootste hebben. De hoogste toren, de langste brug, het grootste grootwarenhuis… dat was gewoon een kwestie van prestige. Prompt begon men dan elders in de wereld nog hoger, nog langer enzovoort te bouwen, maar het duurde wel even voor dat af was. Zolang bleef het record bestaan, en zolang keek de hele wereld vol bewondering naar dat achtste wereldwonder.

Extreemste harde schijf
Nu las ik dus dat Hitachi de grootste harde schijf ter wereld had uitgebracht, de Deskstar 7K500. Een leuke harde schijf hoor, daar niet van. 500 Gigabyte, of zoals ze het liever uitdrukken, een halve Terabyte, 7200 toeren/minuut, verkrijgbaar als SATA of als gewone ATA 133, daar is niet veel wereldschokkends aan.


Hitachi Deskstar 7K500

De grootste ter wereld – wie maalt daar nu om! Het ding ziet er net hetzelfde uit als de harde schijf van 120 GB die ik onlangs voor een prikje op de kop kon tikken. In heel wat servers zit tegenwoordig een veelvoud van die 500 GB, zij het dan wel over meerdere harde schijven verdeeld. En morgen of overmorgen brengen Western Digital, Seagate en Maxtor wel een harde schijf van 510 GB op de markt.
De reclame is wel leuk: "Capacity: 125.000 high quality, 4 minute MP3 recordings". Even narekenen: 125.000 MP3 à 4 minuten = 500.000 minuten = 8.333 uren = 347 dagen, afgerond dus: één jaar non-stop muziek! Daar zat ik nou net op te wachten, play it again, Sam!
Nu we toch aan het rekenen zijn: voor de back-up van zo’n 500 GB-schijf neem je best geen diskettes. Je zou er maar liefst 351.370 nodig hebben. Een diskette is zowat 3,3 mm dik, dat is dan een stapeltje diskettes van 1.159 meter hoog! Zelfs op cd’s is dat niet echt haalbaar, dat levert je toch nog een stapel van 1 meter op, vooropgesteld dat je de cd’s niet in een doosje bewaart natuurlijk.

Extreemste LCD-tv
Op de website van het Koreaanse Samsung kondigt men een LCD-televisie aan van 82 inch of 208 cm. Dat vergt al een grote muur: het toestel meet 187,5 cm x 108,0 cm x 4,5 cm. Voor de lezers met weinig verbeeldingskracht: hang je matras even tegen de muur. Dergelijke formaten bestonden al wel als plasmascherm, maar dit zou op dit ogenblik het grootste LCD-scherm ter wereld zijn. Op het moment dat je dit leest kan dat natuurlijk al lang achterhaald zijn!


Samsung 82" LS-PVA1 TFT-LCD tv

Het scherm claimt een kijkhoek van de volledige 180 graden dank zij de Samsung’s S-PVA technology wat dat dan ook moge zijn. Het beeld is full HDTV-kwaliteit, wat overeenkomt met een resolutie van 1.920 x 1.080 beeldpunten. Er staat geen prijs bij vermeld, maar ik troost me met de gedachte dat er toch geen enkele muur in mijn living geschikt is.

Extreemste pc
Het laatste artikel dat ik je wou meegeven heeft eigenlijk niets met extremen te maken: het is een pc, van een doodgewone pc van de Taiwanese firma First International Computer Inc.


First Piston pc

Waar zowat alle computerkasten hoekig zijn en de elegantie hebben van een oversized model schoendoos, is deze pc rond. Het zal je dan ook wel niet verwonderen dat hij de naam "Piston" meekreeg. Wanneer je de Taiwanese prijs omrekent vraag je je wel af waarom je in het verkeerde continent geboren werd, maar met dat fenomeen zal je al wel vertrouwd zijn.


First Piston pc van dichtbij

Ik kreeg eerst de foto onder ogen waarop een man op de grond ligt met naast zich zo’n Piston en vroeg me af wat de foto van een man met een stofzuiger kwam doen op een website over pc’s. Hoe dan ook, het idee van dit ontwerp zouden we moeten doorspelen aan ALDI. Wanneer je de reacties van de lezers bekijkt op onze test van ALDI’s voorlaatste pc, de Medion 8383XL, vooral dan wat het geluid betreft, begrijp je direct waarom!

Vorig artikelSurroundversterker met netwerkaansluiting
Volgend artikelCompacte instaplaserprinter
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.