Budgetspeler met Super Audio CD en DiVx

13
61

Als het grote publiek niet bepaald tuk is op Super Audio cd (SACD), hoe krijg je dat publiek dan zover om daar toch naartoe over te stappen? Eenvoudig: maak het goedkoop. Sony en Philips doen dat door te zorgen voor goedkope schijfjes (hybride Super Audio cd’s aan cd-prijzen) en door te zorgen voor goedkope apparatuur. Vandaar de budget-dvd-spelers met Super Audio cd-capabiliteit die beide merken op de markt brengen. Philips brengt met de DVP720SA een wel heel erg goedkoop toestel op de markt. Een test!
philips_dvp720sa_vp
De Philips DVP720SA ziet eruit als de meeste budget-dvd-spelers van tegenwoordig: erg dun (5 cm hoogte) en heel weinig bedieningstoetsen. Die geringe hoogte heet ‘slimline’ en brengt meestal een nadeel met zich mee: een erg dunne en fragiele schijflade. Dat is bij deze Philips dus ook zo. Voorzichtig dus met kinderen, want die hebben die lade in een ommezien kapot!
De DVP720SA is alleen verkrijgbaar in het zilver, maar het fontpaneel heeft een soort van transparante bedekking die er onder bepaalde zichthoeken erg donker – bijna zwart – uitziet en als je er recht voor staat, helder is. Aan weerszijden van de schijflade vind je de enige twee drukknoppen: aan/uit en uitwerpen. Rechts van de uitwerptoets vind je twee ledjes voor meerkanaalsweergave en ‘progressive scan’ (beeldopbouw via opeenvolgende lijnen in tegenstelling tot de geïnterlinieerde aftasting bij gewone tv’s). Uiterst rechts vinden we dan een ronde navigatieblok met bovenaan de afspeel/pauze-toets en links en rechts de terug- en vooruitspringtoets.
De onderkant en het midden worden niet gebruikt. Deze navigatieblok kun je dus niet gebruiken om de menustructuur van de speler mee te bedienen, hij dient alleen om, wanneer je dicht bij het toestel staat, het afspelen van een schijf te kunnen sturen.

Aansluitingen
Achteraan het toestel vinden we de aansluitingen: één SCART-connector, zowel een coax als een optische digitale uitgang, een S-videoconnector, een gewone stereo cinch-uitgang, een composietvideouitgang en drie tulpcontacten voor component video. Ten slotte is er ook nog een zeskanaals-cinchuitgang voor meerkanaals sacd-geluid. Het netsnoer is niet loskoppelbaar. Een eigenaardigheid: de progessieve beeldopbouw is alleen beschikbaar via de component uitgang, niet via de composiet-videouitgang.

Bediening
Zoals bij alle dvd-spelers moet je het toestel configureren voor je het optimaal kunt gebruiken. Bij een sacd-speler heb je nog wat meer werk, omdat je hier ook de instellingen van de surround-luidsprekers moet invoeren. Vanwege auteursrechtperikelen geven de spelers de signalen voor sacd (en ook voor dvd-audio) alleen maar in analoog, niet in digitale vorm, door. Bij duurdere toestellen kan het wel digitaal, via een speciale geëncrypteerde FireWire-aansluiting. Goedkopere spelers bieden die mogelijkheid echter niet.

1
2
3
Vorig artikelRuim 200 benzinestations van Q8 krijgen Telenet hotspot
Volgend artikelDraagbare gegevenskluis

13 REACTIES

  1. Alles hangt af van hoe jouw versterker het analoge signaal weergeeft en hoe goed het analoge signaal is dat jouw sacd-speler weergeeft – dat hangt dan weer af van de digitaal-analoog conversie in de speler zelf. Uiteraard moet je voor meerkanaals geluid ook een meerkanaals versterker hebben, die bovendien analoge ingangen heeft voor elk kanaal.

  2. Bedankt Jozef voor je snelle reactie. Betekent analoge aansluiting nou wel of niet dat ik kan genieten van de super audio cd? Koos

  3. #11: Dat is een copyright-kwestie: de muziekmaatschappijen willen niet dat het hogedefinitie audiosignaal digitaal  naar buiten wordt gestuurd zonder versleuteling, want anders zou iedereen kopieën in hoge kwaliteit kunnen maken van de muziek.

  4. beste Johan,

    Je schreef in je stukje, dat je firmware versie niet kon terug vinden.
    Dit is wel mogelijk!
    Druk op eject, zo dat de disk-lade open staat , en vervolgens op de AB, op \”display\” drukken.

    Met vriendelijke groet, p-and-p

  5. @antoine

    Je TV of monitor moet progressive scan op 50/60 Hz aankunnen.
    Dat soort tv/monitors heeft altijd een componenten ingang, hoewel (let op) dit niet altijd dezelfde hoeft te zijn als op je speler zit!

  6. Quote: De progessieve beeldopbouw is alleen beschikbaar via de component uitgang.
    Kun je bij een tv (met progressive scan) met alleen scart, s-video en composiet ingangen toch gebruik maken van de progressieve beeldopbouw van deze speler mbv een adapterkabel oid?

  7. Interessante recentie.
    Ik heb de speler net aangeschaft, nieuwe software erin gestopt, want met name de SACD-mode vertoonde nogal wat \”hikjes\” bij de overgang naar het volgende nummer. Dat is nu OK.
    De SACD-output kan in toon geregeld worden via de \”sound\” knop op de afstand bediening. Het gaat goed in de stand \”concert\” , dan is de uitgang ook vrijwel recht (ik heb alleen L+R gecheckt ).
    DivX (Xvid) is niet zo\’n probleem; het is meer de coder waar aan wordt gesleuteld en daarmee zijn de ondertitels ook vaak een probleem.

  8. Dag Jos,
    Welbedankt voor je compliment. Voorlopig kunnen we de AV-sectie helaas niet opsplitsen, vrees ik…

  9. Ik lees de artikels van Johan Zwiekhorst altijd met veel plezier. Zo gedetailleerd en met veel achtergrondinfo, heel interessant! Ik heb een vraagje: kunnen de testen over hifitoestellen niet in een aparte rubriek? Nu vind je ze bijna niet terug tussen al de digitale camera\’s en computermultimediaspullen!

Reacties zijn gesloten.