palmOne Treo 600

0
22

palmonetreo600
De ‘quad-band’ Treo 600 is een combinatie van een Palm OS 5 organizer met een smartphone. Functioneel kun je hem vergelijken met mobieltjes die Microsoft Windows Mobile for PocketPC of Symbian 7 UIQ draaien, maar dan uiteraard voor gebruikers die gewend zijn aan het Palm-platform. Het ontwerp is dat van een klassieke pda, met dat verschil dat onder het CSTN kleurenscherm een klein ‘duim’-toetsenbord zit met een qwerty lay-out. De toetsjes zijn klein, maar doordat ze redelijk bol zijn kun je ze toch goed bedienen. Wel laat de tactiele terugkoppeling te wensen over.
De Treo 600 is ongeveer dubbel zo breed als een traditioneel ‘snoepreep’-mobieltje en ook iets langer, zeker als je de nogal fors uitgevallen externe antenne mee in rekening brengt. Naast bediening met de stylus kun je alle functies ook met één hand bedienen. Zelfs korte teksten intikken kan met één duim. Vermoedelijk omwille van het volwaardige toetsenbordje heeft de Treo 600 geen voorspellende tekstinvoer. Op zich zou dat toch een welkome aanvulling zijn op de geboden functionaliteit, maar palmOne bespaart zich wel wat ontwikkelkosten doordat het de Treo niet in allerlei talen aanbiedt. Een Nederlandstalige versie is alleszins niet beschikbaar.
Ook op andere vlakken blijft de functionaliteit van de Treo achter op wat de concurrentie voor ongeveer hetzelfde prijskaartje biedt. Zo is het scherm met een resolutie van 160 x 160 pixels wel erg knap bemeten. Ook is de gebruikte CSTN technologie niet echt de meest flitsende die we al zijn tegengekomen, al blijft het scherm wel goed leesbaar. Bluetooth-connectiviteit ontbreekt: je hebt de keuze tussen de meegeleverde usb-kabel of de infraroodconnector. De ingebouwde e-mailapplicaties kan alleen pop3-mail ontvangen, geen imap4, al bestaan er wel PalmOS-applicaties van derden die dit wel kunnen. De ingebouwde VGA-camera kan alleen foto’s maar geen video’s vastleggen. De geluidschip ondersteunt slechts zestien polifonische kanalen. De batterij is niet verwisselbaar en bovendien verdwijnen de gegevens uit het geheugen als je de batterij laat leeglopen. Om gegevens niet kwijt te geraken, moet je ze regelmatig back-uppen met de meegeleverde Palm Desktop software.
Voor het overige is het een volwaardige combinatie van mobieltje en pda, met een gigantische voorraad aan beschikbare applicaties voor PalmOS. Opvallend is verder het grote gebruiksgemak van het besturingssysteem en de snelle manier waarop de Treo op opdrachten reageert. Dit is ook een van de weinig slimme mobieltjes waarmee je gegevens kunt uitwisselen met Macintosh-applicaties, naast uiteraard met Windows-applicaties. De telefoon ondersteunt klasse 10 gprs-verbindingen. Met de ingebouwde Blazer-webbrowser kun je ook gewone websites bezoeken. Het interne geheugen is 32 MB groot, waarvan ongeveer 26 MB beschikbaar is voor de gebruiker. Daarnaast kan het geheugen worden uitgebreid met een MMC of SD Card geheugenkaart. Het slot voor deze kaart is ook SDIO-compatible, zodat je eventueel WiFi- en gps-kaarten kunt toevoegen.
Inmiddels zou er een gevanceerdere Treo 650 op de markt moeten zijn. Die was niet tijdig beschikbaar voor deze test. De nieuwe versie heeft een snellere ARM-processor (312 MHz tegenover 144 MHz), meer geheugen, beter scherm (320×320 pixels TFT), 1,2 megapixel camera met video-ondersteuning én Bluetooth. De Treo 650 wordt overigens gebouwd door het Taiwanese bedrijf HTC, uit wiens fabrieken ook de meeste Windows Mobile smartphones en pda’s afkomstig zijn.

Adviesprijs
799 euro
Vorig artikelNokia 6670
Volgend artikelPanasonic EB-X700
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.