Veel pixels in de pocket

3
46

Naar schatting gaan er in 2004 meer digitale dan analoge camera’s over de toonbank. De markt breidt zich niet alleen in de diepte maar ook in de breedte uit. De meeste camerafabrikanten hebben meer toestellen in het gamma dan ooit tevoren. En ook de resolutie blijft jaar na jaar toenemen. We zetten tien 5 megapixel camera’s op een rij.
hpr707l
Alle toestellen in deze test zijn 5 megapixel camera’s, wat voor familiecamera’s een haast ideale resolutie is omdat de bestandsgrootte nog binnen de perken blijft, terwijl je toch behoorlijk grote afdrukken kan creëren of delen van de foto kan uitvergroten. De meeste digitale camera’s verschillen qua vormgeving en gebruik nog weinig van de analoge neven. Voor afdrukken bijvoorbeeld kan je net als vroeger terecht bij je plaatselijke fotoboer. Of je drukt ze thuis af, vaak zelfs zonder pc. Niet alleen de computernerds, maar het hele gezin kan er dus mee aan de slag.

Batterij en geheugen
Digitale camera’s verbruiken meer stroom dan analoge toestellen. De meeste fabrikanten zijn van standaard batterijtypes overgeschakeld naar Li-Ion batterijen. Ze zijn oplaadbaar en gaan langer mee, maar passen meestal slechts in het toestel waarvoor ze zijn ontworpen. Onderweg kan je dus niet zomaar een supermarkt binnenstappen voor een setje verse batterijen.
Je ziet ook steeds meer types van geheugenkaarten opduiken. Vroeger zat er in je camera een CompactFlash of SmartMedia kaartje. Nu zie je steeds vaker de piepkleine Secure Digital(SD), en xD geheugenkaartjes. Voorlopig gebruikt alleen Sony de Memory Stick. Niet alle soorten zijn leverbaar in dezelfde capaciteiten (lees ook onze cursus over geheugenkaartjes. Je keuze zal dus afhangen van het aantal foto’s dat je in één fotosessie wil opslaan. Af en toe kom je een toestel tegen dat voorzien is van twee of meer geheugenkaartsleuven.

Testmethode
Alle camera’s werden onder verschillende lichtomstandigheden getest, met en zonder flash. Als referentie kozen we een buitenopname bij zonnig weer. Alle toestellen werden ingesteld op het hoogste kwaliteitsniveau zonder echter gebruik te maken van interpolatie mogelijkheden. De opnamen met de verschillende toestellen gebeurden binnen een tijdsspanne van een tiental minuten. Met elk toestel werd ook in studio-omstandigheden een referentieopname gemaakt van enkele testkaarten. Beide opnames werden gebruikt om de camera’s op scherpte en kleurweergave te beoordelen.

De test
Tot het marktsegment van de 5 megapixel camera’s behoren eenvoudige, maar ook vrij gesofistikeerde camera’s. We ontvingen camera’s van Canon, Casio, Concord, HP, Kodak, KonicaMinolta, Nikon, Olympus, Pentax en Sony. Bovenaan rechts van dit scherm vind je de inhoudsopgave van dit dossier. Daar kun je de testverslagen van de individuele camera’s openen, maar ook naar keuze een Excel-blad of PDF-bestanden openen met gedetailleerde productinformatie en testresultaten.

Conclusie
Canon leek de afgelopen jaren haast niet te verslaan in vergelijkende tests. De beeldkwaliteit van de IXUS is nog steeds erg hoog, maar toch moet de fabrikant voor een toestel met deze resolutie en prijs voorzien in meer manuele instelmogelijkheden. Beginners zullen waarschijnlijk opgetogen zijn door de zeer eenvoudige Kodak DX 4530, die een lage prijs combineert met aanvaardbare kwaliteit. Liefhebbers van gadgets kunnen dan weer hun hart ophalen bij de Sony DSC T1. De Olympus C-5060 Wide Zoom scoort technisch zeer goed en heeft veel mogelijkheden. Maar hij is dubbel zo duur als de HP Photosmart R707, die het op alle fronten haalt van de andere toestellen in deze test, zowel omwille van zijn goede kwaliteit als omwille van zijn democratisch prijskaartje. Ook de KonicaMinolta G500 heeft een goede verhouding prijs-kwaliteit.
Vorig artikelPDA of notebook als draadloos navigatiesysteem
Volgend artikelCanon Digital IXUS 500

3 REACTIES

  1. Als beroepsfotograaf heb ik ook alle testen uitgevoerd van de digitale camera\’s van 5.000.000 tot 8.000.000. pixels en het beste toestel hier is de dsc 828 van Sony,ongelooflijke kleuren en helderheid

  2. sinds vorige week zelf in het bezit van de HP R707 en moet toegeven
    dat het een geweldig toestel is met veel mogelijkheden en extra\’s
    in zijn prijsklasse

  3. ik vind het wel een leuke test en best verrassend dat hp het wint.
    Maar ik vind het raar dat jullie kleine pocketcamera\’s testen tegen een paar grote digitale camera\’s.
    Voor de rest een leuke test.

Reacties zijn gesloten.