Creative Jukebox Zen Xtra 60 GB

3
86

Creative’s Jukebox Zen Xtra ziet er iets minder sexy uit dan Apple’s iPod, functioneel doet hij er niet voor onder. De versie in deze test heeft een mini harde schijf van 60 GB aan boord, driemaal zo groot als de iPod of de eveneens vergelijkbare iHP-120 van iRiver.
creativejukeboxzene
Ondanks de grotere opslagcapacitiet kost de Zen Xtra ongeveer hetzelfde als zijn beide concurrenten. Zestig gigabytes is voldoende voor zestienduizend songs geript aan 128 kbit/s in mp3 of wma. De Zen Xtra weegt 230 gram, nog heel draagbaar, maar toch zeventig gram zwaarder dan de iPod en de iHP-120. Het apparaatje van Creative is ook dikker en groter. Tja, ze moesten die 60 GB toch ergens in kwijt. Het overdragen van bestanden naar de pc (Mac wordt niet ondersteund) gaat flitsend snel via de USB 2.0 aansluiting. De 3,6V Li-Iion batterij kun je verwisselen, wat wij heel positief vinden. Batterijen gaan nu eenmaal kapot en het is veel gemakkelijker dat de eindgebruiker een eventueel kapotte batterij zelf kan vervangen en zijn apparaat niet zoals bij de meeste concurrenten terug naar de fabriek moet sturen. Het klepje waarachter de batterij schuilgaat, kun je trouwens heel gemakkelijk verwijderen via een schuifschakelaar op de onderkant. Maak je lange trips, dan kun je dus perfect een of meer reservebatterijen meedragen en die verwisselen wanneer nodig. Met één batterij kun je volgens Creative veertien uren muziek beluisteren.
Het menusysteem en de bedieningsknoppen zijn bij de Zen Xtra iets intuïtiever dan bij de voorgaande "gewone" Zen. Sommige handelingen vergen nu minder knopdrukken, maar of het bedieningssysteem nu echt zoveel beter is dan bij de vorige versie durven we te betwijfelen. Laten we het er op houden dat het anders en zeker niet slechter is. De aparte ‘back’ knop op de zijkant van de Zen Xtra, waarmee je in elk menu kunt terugkeren naar het vorige scherm, is in elk geval een échte verbetering. Het nieuwe indrukbare wielletje vind ik echter geen verbetering; het wielletje van de vorige Zen werkte volgens mij beter. De bediening van de iHP-120 en vooral van iPod zijn in elk geval beter uitgedacht dan wat Creative er van bakt. Binnenkort komt er nieuwe firmware uit voor deze Zen Xtra die de gebruiker de keuze laat tussen een lijstmenu en een pictografisch menu. Fundamenteel wijzigt er echter niets aan de bediening.
Het blauwverlichte lcd-scherm met 160 x 104 pixels is helder en goed leesbaar en een hele verbetering tegenover het kleine scherm van de oudere Zen NX.
Net zoals bij de iPod kun je de Zen Xtra alleen op de pc gebruiken met behulp van speciale software. iRiver heeft hier een streepje voor, want de pc herkent de iHP-120 als verwisselbare schijf zonder dat je extra software dient te installeren. Creative MediaSource heeft een moderne interface en is eenvoudiger in het gebruik. Het synchroniseren van muziek tussen pc en Zen Xtra verloopt heel gemakkelijk.
MediaSource heeft meer mogelijkheden. Zo is de ID3 tagging verbeterd, kun je direct mp3-cd’s branden en cd covers printen en ondersteunt het programma meerdere muziekbibliotheken. Met behulp van een ander programma, Creative File Manager, kun je de Zen Xtra ook gebruiken als opslagapparaat voor andere dan muzikale bestanden. Helaas moet je op de andere computer ook File Manager hebben draaien om die bestanden er weer af te kunnen halen. Echt praktisch vinden we dat niet, al kun je de benodigde software wel gratis van het internet halen (in tegenstelling tot MediaSource).
De geluidskwaliteit van de Zen Xtra is lichtjes superieur aan die van de iPod en de iHP-120. Dat merk je vooral bij subtielere muziek, zoals klassiek en jazz. De meegeleverde oortjes zijn van goede kwaliteit.

Conclusie
Wil je echt massa’s muziek bij je dragen dan biedt de Zen Xtra 60 GB de hoogste capaciteit van alle geteste apparaten. De geluidskwaliteit is voortreffelijk en de prijs zeer scherp.
Adviesprijs
€ 459
Vorig artikelApple iPod 20 GB
Volgend artikelCreative MuVo² 4.0 GB
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. heb zelfde probleem met de oortelefoonaansluiting gehad bij de zen nx ik had nog een garantie op het aparaat en heb toen een zen xtra in de plaats gekregen na een jaartje krijg ik oppeens weer hetzelfde probleem meet de zen xtra als ik had met de zen nx
    alleen is het nog niet zover gevorderd da \’k geen muziek meer krijg.
    \’k krijg alleen een geruis door de oortjes als \’k tegen de plug van de oortjes kom.
    \’k weet niet of \’k nu nog kan rekenen op een garantie en wat zal ik moete betalen als ik dat wil laten oplossen?

  2. Dit apparaat heeft een probleem met de oortelefoonaansluiting, die na een tijdje kapot gaat (zwakke bevestiging van het phone jack op het moederbord, waardoor een of beide contacten na een tijdje breken en je dus een of twee kanalen geluid verliest). Op de Creative site is hier alleen in het forum iets over te vinden. Het viel ons ook op dat er niet direct een duidelijke procedure is voor de aanvraag van een herstelling. We hebben het nu geprobeerd via de mail contact form en zijn benieuwd of en hoe Creative dit kan repareren. We houden jullie op de hoogte.

  3. Persoonlijk ben ik van menig dat de Zen Nx veel handiger dan de Xtra. Allesinds toch voor de prijs die je betaalt. Versta me niet verkeer de Xtra is superhandig voor extreem veel muziek zoals in jullie conclusie staat, maar qua menu en zo …! Ik had zelf te weinig opslagplaats op de Nx en bijna de helft van mijn Xtra staat al vol maar ik ben dan ook een super-muziekfanaat! De meeste mensen zullen wel genoeg hebben met een Nx

Reacties zijn gesloten.