Zeg niet gewoon gsm tegen een smart phone

4
47

Als fabrikant van mobieltjes kun je communicatiefuncties toevoegen aan een pda (personal digital assistant) of pda-functies aan een gsm. Het resultaat is in elk geval een completer mobieltje. Je kunt er immers niet alleen mee bellen en sms’en, maar het doet ook dienst als volwaardige digitale assistent, met agenda, contactenlijst, volwaardige e-mail en webtoegang. Wij testten veertien dergelijke intelligente mobieltjes of smart phones.
sonyericssonp900
Microsoft Pocket PC gebaseerde smart phones zoals de door Proximus verkochte Qtek 1010 zijn op de eerste plaats pda en dan pas gsm. Van het telefoongedeelte moet je niet te veel verwachten. Bovendien zijn de Qtek of vergelijkbare Pocket PC’s met ingebouwde gsm voor veel gebruikers te zwaar en te omvangrijk om echt een gsm te kunnen vervangen.

Pda-gebaseerd
In deze test treft u één mobieltje aan dat gebaseerd is op Microsoft’s nieuwe Windows Mobile 2003 Phone Edition (de Qtek 2020). Overigens is er nu ook een Windows Mobile Smartphone Edition die geschikt is voor compactere smart phones en de concurrentie aangaat met bedrijfseigen besturingssystemen en Symbian OS. Ook op dergelijke toestellen is het in België nog wachten. Bedrijven zoals Mitac (met de MIO 8380), Orange (met de SPV) en Motorola (met de MPx200/V700) hebben wel al dergelijke toestellen aangekondigd of zelfs op de markt in andere landen. Wanneer die bij ons beschikbaar zullen zijn is voorlopig onbekend.
Ook Palm brengt pda’s op de markt met gsm-functie. Het nieuwste mobieltje volgens het palm-platform is de Tungsten W, dat bij ons door Mobistar wordt verkocht. Wij kregen een exemplaar binnen voor deze test, maar er was iets mis mee, zodat we het niet hebben kunnen testen. De Tungsten W heeft in elk geval dezelfde omvang als de Qtek, maar met een kleiner scherm en aan de onderkant een volwaardig qwerty-toetsenbordje. De Tungsten W is een heel krachtige pda, maar ook hier werd de gsm-functie er als het ware "opgeplakt". Het apparaatje is zeker geschikt voor mensen die het gewend zijn om een pda mee te dragen. Het zal echter de gebruikers teleurstellen die op de eerste plaats belang hechten aan compactheid en draagbaarheid.

Smart phone
Een echte smart phone moet op de eerste plaats heel compact en draagbaar zijn. Op de tweede plaats moet hij een heel goede gsm zijn. Op de derde plaats moet hij voldoende in huis hebben om een volwaardige pda te kunnen vervangen. En op de vierde plaats zijn alle multimediafuncties zoals een ingebouwde digitale camera mooi meegenomen.
Dé ideale smart phone hebben we nog niet gezien, maar in deze test zitten toch enkele mobieltjes die dicht in de buurt komen van dat ideaal. Compromissen zul je in elk geval moeten sluiten, maar het is niet langer ondenkbaar om vanaf nu slechts één apparaatje mee te dragen, waarmee je zo goed als alles kunt doen waar je onderweg behoefte aan hebt.
Marktleider Nokia heeft vele smart phones in het gamma (onder andere de zeer eigenzinnig vormgegeven 7600), maar in deze test steekt alleen de 6600 omdat de andere nog niet beschikbaar waren. Hopelijk kunnen we die binnenkort een keer apart onder handen nemen. Overigens zijn eerder in deze pagina’s besproken Nokia smart phones zoals de 7650 of de 9210i Communicator nog steeds leverbaar.

Conclusie
Echt slechte smart phones hebben we in deze test niet aangetroffen. Jouw uiteindelijke keuze zal afhangen van de eisen die je stelt en de prijs die je bereid bent te betalen. In een test moeten er echter altijd winnaars zijn. Voor prijsbewuste kopers biedt de Alcatel One Touch 735 heel veel waar voor weinig geld. Wil je per se een e-mailclient en toch niet te veel geld uitgeven dan kun je ook kiezen voor de X.70 van Panasonic. Voor wie àlles wil in een zo compact mogelijke verpakking is de Sony-Ericsson P900 onklopbaar. Vind je een aanraakgevoelig scherm minder belangrijk en wil je toch ongeveer dezelfde mogelijkheden als de P900 dan kun je ook gaan voor de Siemens SX1 of de Nokia 6600, met een lichte voorkeur voor deze laatste.
Vorig artikelPrototype van mediacenter getoond op CeBit
Volgend artikelAlcatel Onetouch 535 en 735

4 REACTIES

  1. ik zou heel graag de nokia 6600 winnin omdat er vanalles op zit wat ik goed kan gebreuken mms sms digitale fotocamera ik ben al heel lang aan het sparen maar ik kom niet in die prijs veelste duur daarom zou ik de nokia 6600 heel graag willen winnen.

    groetjes een nokia 6600 lover

Reacties zijn gesloten.