Sterk in eenvoud

3
53

Jasc After Shot is dood, leve Jasc Paint Shop Photo Album 4! Met een nieuwe naam en versie gaat Jasc, maker van Paint Shop Pro, de concurrentie aan met hulpjes voor digitale fotografen zoals Adobe Photoshop Album, ACD Systems ACDSee en E-Book Systems FlipAlbum 5.
jascphotoalbum4
Traditionele fotobewerkingsprogramma’s zijn voor veel mensen te veel van het goede. De mogelijkheden zijn legio, maar dat geldt ook voor de ingewikkeldheid. Zo ontstond een markt voor eenvoudigere programma’s die het leven van de digitale fotograaf moeten vergemakkelijken. Dergelijke programma’s bieden niet alleen beperkte fotobewerkingsmogelijkheden maar zijn ook sterk in het klasseren, sorteren en presenteren van je collectie digitale foto’s.


Sterk in eenvoud
Met Photo Album 4 doet Jasc de concurrentie wat ons betreft serieus de duvel aan. Voor een relatief lage prijs koop je een pakket met tal van mogelijkheden die bij de concurrerende producten ontbreken of minder vlot werken. In augustus verschijnt er trouwens een volledig Nederlandstalige versie van dit programma.
De software vertrekt vanuit het concept van “albums”: verzamelingen digitale foto’s in een bepaalde directory op je harde schijf. Open je via de Explorer-achtige interface een directory met foto’s dan maakt het programma automatisch en redelijk vlot mini-afbeeldingen van alle foto’s in die directory. Dat is het begin van je digitale album.



Explorer-achtige interface


De software leest automatisch alle informatie die in de digitale foto’s zijn opgeslagen, zoals cameratype, belichting, EXIF (Exchangeable Image File Format), etc. Heb je een camera die geluidsnotities kan toevoegen aan een foto dan wordt ook die informatie overgenomen. Je kunt bovendien zelf gesproken commentaar toevoegen aan je foto’s of ze voorzien van een zichtbare tekstopmerking.
Deze informatie kun je niet alleen bekijken maar ook verder aanvullen met titel, beschrijving en steekwoorden. Dit alles wordt opgeslagen in een database, die je kunt doorzoeken op alle velden. Hoe meer foto’s je hebt, hoe interessanter die database wordt. Ze kwijt raken zou dan een ramp zijn, maar de software maakt desgewenst automatisch veiligheidskopieën van de database. Photo Album vraagt je trouwens actief om die beveiliging in te schakelen.
In de database wordt de locatie van de oorspronkelijke foto’s opgeslagen. Foto’s kunnen op je harde schijf staan maar ook op netwerkschijven of op verwisselbare media. Wil je een foto uit een album openen dan zal Photo Album je desgewenst naar het juiste media vragen als dit niet online beschikbaar is. Je kunt foto’s van album naar album verplaatsen en op die manier bijvoorbeeld thematische albums creëren. De foto blijft gewoon op zijn originele locatie staan, maar de verwijzing verhuist naar een nieuw album (in feite een nieuwe database). Zolang je de fysieke locatie van je foto’s niet wijzigt, vind je alles snel terug met dit systeem. Wijzig je de locatie toch dan kun je een en ander specificeren in het album, zodat de database met de nieuwe locatie wordt aangevuld.


Groepsfuncties
Per album kun je foto’s zowel individueel als in groep manipuleren. Met de groepsfuncties kun je bijvoorbeeld verschillende foto’s in één keer hernoemen, of van formaat veranderen of vergroten/verkleinen. Ook is het mogelijk foto’s te converteren naar bijvoorbeeld sepia of zwartwit. Ook het “quick fix” tool kun je toepassen op een groep van foto’s. Met dit tool probeert Photo Album automatisch de helderheid, het contrast en de kleurenbalans ideaal in te stellen. Wil je iets meer controle dan kun je ook een wizard gebruiken waarmee je dit stapsgewijze op een visuele manier uitvoert. Maar dat kan uiteraard alleen maar foto per foto.



Adjust Wizard voor het interactief fijnregelen van een foto


Verfraaien
Photo Album bied je heel wat bijkomende mogelijkheden om je foto’s te verfraaien. Je kunt lijsten, fotoranden en kaders toevoegen, met inbegrip van randen en kaders die je zelf creëert in grote broer Paint Shop Pro.



Randen toevoegen


 Je kunt panoramafoto’s creëren door individuele kiekjes naadloos te hechten. Dit werkt heel soepel, op voorwaarde dat je bij het fotograferen een vast standpunt (bij voorkeur op een statief) kiest en zorgt voor overlap tussen de individuele foto’s. Rode ogen corrigeren en converteren naar zwart-wit of sepia zijn uiteraard ook van de partij. Speciaal is de “Thinify”-optie waarmee je een foto kunt rekken of bij elkaar drukken, zonder de beeldverhoudingen te verknoeien. Je kunt het effect een beetje vergelijken met wat een moderne breedbeeldtelevise uithaalt met klassieke 4:3 televisiebeelden.



“Thinify” rekt beelden uit of drukt ze in elkaar


Het bijsnijden van foto’s verloopt ook heel erg gemakkelijk. Je kunt kiezen uit een aantal voorgekauwde instellingen, met daaronder de beeldverhoudingen van veelgebruikte fotoformaten. Het is ook mogelijk zelf te bepalen hoe je de foto wilt bijsnijden. Photo Album toont het stukje dat je uitsnijdt helderder dan de onderliggende foto, zodat je heel precies de juiste uitsnede kunt bepalen.



Bij het uitsnijden kun je kiezen uit gebruikelijke foto-afmetingen


Foto’s uitwisselen
Het programma heeft ook heel wat functies aan boord om foto’s gemakkelijk met anderen uit te wisselen. Je kunt diavoorstellingen maken op basis van de albums. Deze diavoorstellingen kun je delen via cd-rom, het internet of videocd. Het programma heeft zelfs een mogelijkheid aan boord om foto’s te converteren naar een formaat dat geschikt is voor mobieltjes met I-Mode of MMS.



Foto’s converteren naar een formaat geschikt voor mobieltjes


Bij het maken een videocd liep het tijdens onze test helaas mis. Het creëren van een videocd is heel gebruiksvriendelijk. Je kiest de albums, stelt de looptijd in van de afbeeldingen, voegt desgewenst mp3- of wav-muziek toe, voegt titels tussen en daarna creëer je de videocd. Je kunt trouwens kiezen om naast de videocd ook een directory met alle getoonde foto’s in pc-formaat op de schijf te bewaren. De bijbehorende pc diavoorstelling kun je ook bewaren. De resulterende cd werkt dan zowel in een videocd- of dvd-speler als op een gewone pc.



Videocd’s creëren gaat volledig interactief


Het compileren van de informatie op je harde schijf neemt wel wat tijd in beslag. Op onze Pentium IV 2 GHz testmachine onder Windows 2000 SP3 had het programma twintig minuten nodig om een videocd van 398 MB te creëren. Tijdens het compileren legt Photo Album flink beslag op de processor en kun je praktisch niet met andere programma’s werken. Daarna begint onmiddellijk het branden. Daar liep het bij ons mis. Photo Album brandde de cd en meldde succes maar de cd zelf bleek onleesbaar. Analyse met Nero toonde aan dat er wel degelijk tracks op de cd stonden, maar blijkbaar maakt Photo Album de inhoudsopgaven niet correct aan. We haalden de nieuwste versie binnen van het programma en probeerden het uit op twee verschillende cd-herschrijvers (een Teac en een Plextor), met drie verschillende cd-r’s en cd-rw’s. In geen van deze gevallen hadden we succes. De online hulp van Jasc bracht geen soelaas.



Succes! Maar niet altijd…


Na wat zoeken bleek dat het programma de videocd wél correct maakte als we geen achtergrondmuziek opnamen in de diavoorstellingen. De resulterende videocd werkte perfect. We konden heen- en weer navigeren tussen de foto’s en de kwaliteit van het beeld was een pak beter dan wat bijvoorbeeld  E-Book Systems FlipAlbum 5 er in een recente test van bakte.
Bijkomend probleem is dat Photo Album telkens opnieuw begint als er iets misgaat tijdens het compileren en branden van een videocd. De op de harde schijf gecompileerde gegevens worden slechts tijdelijk opgeslagen. Daardoor verloren we flink wat tijd met het uitzoeken van waar het probleem precies lag. Het programma kan overigens ook naar een dvd-speler schrijven maar gebruikt ook dan het videocd-formaat.

Conclusie
Jasc Paint Shop Photo Album 4 is een heel gebruiksvriendelijk programma voor het beheren, bewerken en delen van verzamelingen van digitale foto’s. Het biedt voor zijn geld meer mogelijkheden dan de concurrerende programma’s die er momenteel op de markt zijn. We vinden het alleen jammer dat de videocd-mogelijkheden blijkbaar nog niet onder alle omstandigheden correct werken. Muziek toevoegen leidt tot een onleesbare cd. Hopelijk lost een volgende patch dit probleem snel op.
Adviesprijs
49,95 euro
Systeemvereisten
Windows 98SE/NT4 SP4/2000/ME/XP, Pentium of hoger, 64 MB geheugen, 120 MB vrije ruimte op de harde schijf, 16-bit schermadapter met een resolutie van 800 x 600 beeldpunten.
Vorig artikelCamera met laag stroomverbruik
Volgend artikelGeheugenstaafje speelt muziek
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. Ik vind het een geweldig programma, geen problemen met de muziek ook, integendeel, onbegrijpelijk in wat voor bestand de muziek weggeschreven wordt, naast een groot aantal foto\’s gaat er net zo makkelijk nog een hele cd als achtergrond muziek op.

Reacties zijn gesloten.