800 MHz front side bus en Canterwood maken het verschil

6
39

Vorige maand gaven we een goed voorbeeld van hoe een Snelste PC er zou kunnen uitzien. DiskIdee bouwde toen een eigen Snelste PC op basis van een Intel Pentium 4 3 GHz processor, een Hercules 3D Prophet grafische kaart met ATI Radeon 9800 Pro chip en een Aopen moederbord met i875PE chipset. Allwebsales kon onze keuzes beamen en kwam in mei aandraven met een soortgelijke configuratie. In juni komt Intel echter al op de proppen met de Pentium 4 3,2 GHz en deze zal hoogstwaarschijnlijk de koppositie gaan overnemen. Welke pc-bouwer toont hoe het moet?
pc_test
Opmerking: vanaf deze maand gebruiken we een vernieuwde versie van SPECviewperf, namelijk versie 7.1. De scores van deze benchmark zijn vergelijkbaar met die van versie 7.0.

Opmerking: we hebben de maxima van de benchmarkresultaten moeten verhogen waardoor de prestatiescores in vergelijking met de vorige maanden veranderden.

Allwebsales Xtreme Canterwood Xaser
Bij het openen van de doos gaat onze aandacht meteen naar de stoere Xaser III V1000A systeemkast van het merk Thermaltake. Deze loodzware case beschikt over een doorkijkvenster, een display voor het weergeven van temperaturen en regelknopjes om te snelheid van de casefans te bepalen.


Allwebsales rustte de Xaser III verder uit met een 350 watt voeding van het merk Levicom en liefst vier Pabst systeemkoeler. In tegenstelling tot wat je zou denken, levert dit een uitermate rustig, bijna fluitserstil systeem op. Overigens werden alle SerialATA en gebalde IDE-kabels netjes weggewerkt voor een optimale luchtdoorstroming. Zo zien we het graag. Een leuk extraatje is de fluorescerende buis die het interieur mooi doet oplichten.
Inzake uiterlijk opsmuk en afwerking zit het wel snor, maar kan Allwebsales ook overtuigen als het op pure snelheid aankomt? Het is duidelijk te rade gegaan bij de Snelste PC van vorige maand want de Xtreme Canterwood Xaser lijkt qua specificaties erg op ‘onze’ Canterwood Blizzard: een Pentium 4 3 GHz met 800 MHz front side bus, een Abit IC7-G moederbord op basis van de Intel 875P chipset en een SerialATA RAID-0 systeem aangestuurd door de ICH5-R south bridge.
Ook de grafische kaart is een ‘oude’ bekende, namelijk de 3D Prophet van Hercules met ATI Radeon 9800 Pro chip. Voor de opslag staan twee 80 GB Maxtor SerialATA harde schijven garant die beiden zijn uitgerust met 8 MB aan cachegeheugen. Deze schijfcombinatie laat een indrukwekkende score van 2300 punten optekenen in de hardeschijftest van PC Mark 2002. Wel onthouden we een opstartprobleem dat af en toe de kop opsteekt en waarbij het bootproces van de pc schijnbaar vastloopt bij het initialiseren van de RAID-array. Een herstart brengt gelukkig altijd soelaas en waarschijnlijk is dit nog een onvolkomendheid van het nagelnieuwe Abit IC7-G moederbord. Zeker ook vermeldenswaard is het gebruik van DDR-geheugen (PC3200) van het merk OCZ dat vooral bekendheid geniet onder de overklokkers. Het OCZ-geheugen werkt aan CAS2 en is uitgerust met koperen plaatjes wat een betere koeling met zich meebrengt.



Hoe snel is snel?
De Xtreme Canterwood Xaser van Allwebsales scoort zoals verwacht op hetzelfde niveau als de DiskIdee Canterwood Blizzard. Of wat had je gedacht met quasi dezelfde specificaties? Op Sysmark 2002 noteren we een score van 431 voor Internet Content Creation en 228 voor Office Productivity en dat zijn zonder meer topwaarden. 3D Mark 2001 SE toont echter een minimaal verschil van iets meer dan honderd punten in de resolutie van 1024 bij 768 beeldpunten: Allwebsales haalt hier een score van 17748 tegenover 17888 voor de Canterwood Blizzard van DiskIdee. Dit beeld zet zich door bij de benchmark SPECviewperf maar nogmaals: de verschillen zijn erg klein en nauwelijks relevant. Hoe dan ook, Allwebsales presteert het om de eerste plaats ruimschoots af te nemen van Nerio en mag (opnieuw) pronken met de titel van Snelste PC. Proficiat!


Scores:

BAPCo Sysmark 2002:
– Internet Content Creation: 431
– Office Productivity: 228
FutureMark 3D Mark 2001 SE (1024×768/32): 17748
FutureMark 3D Mark 2001 SE (1280×1024/32): 15209
SPECviewperf 7.1 (gemiddelde): 25,4

Prestatiescore: 93 op 100

to-the-point
Allwebsales maakt indruk met een prima afgewerkte en stabiele krachtpatser die de hardwarefreaks zeker zal kunnen bekoren. Hun Xtreme Canterwood Xaser neemt de koppositie gemakkelijk over van de Nerio P3000.

Prijs (inclusief BTW): 2.439 euro

Details
De gedetailleerde productinformatie en testresultaten vind je in dit Excel-bestand of in dit PDF-bestand.

Adviesprijs
€ 2.439
Vorig artikelDraaien aan het wieletje
Volgend artikelHet zwaardere fotowerk
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.

6 REACTIES

  1. wa een pruts is da, ik nouw nij ne dubbel zo geie PC aan den helft van de prijs !

    BTW: neemt eens een deftige benchmark. die eerlijker is tegenover de AMD\’s. een realistischere dus !!! geen synthetisch gelul met cijfertjes die nergens op slaan !

    vergelijk eens een AMD 3500+ met een prul van een INTEL 3.4 die dan nog eens duurder is en trouwens nog geen HT ondersteuning biedt….INTEL wordt grandioos verslagen in de game-benches

    als ge mee Intel begint, dan zijt ge rap véél geld kwijt !!!

  2. Ah, brol jongen, mijn pc-configuratie is: een P4 3,2 Ghz met HT technologie (800Mhz) ; 2048MB DDR RAM (400Mhz) ; GeForce FX 5950 Ultra 256MB DDR RAM ; Intel i875 moederbord (800Mhz) ; Audigy 2 (7.1 geluidskaart) ; Logitech Z 680 boxen ; 17\”TFT (1280*1024) ; 2*250 (500)GB Harde schijf (7200rpm) ; DVD-rom+ DVD-RW ; Diskette-drive+Diskette-kopieerder ; een geïsoleerde kast van 550 Watt ; Waterkoeling+2 ventilators ; Desktop MX toetsenbord+MX 900 muis

  3. Ik vind de ThermalTake Xaser-reeks nochtans behoorlijk \’deftig\’. Kwalitatief weinig op aan te merken en redelijk veel plaats binnenin. Misschien iets te veel \’showkes\’… maar voor de rest top!

  4. Ik denk dat de kast toch iets deftiger kon. Ben niet aan da plastieken gedoe. Geef mij maar een goeie Lian-Li. Al bij al wel mooie config … nu nog een watercooling en overclocken maar…

  5. Hartstikke mooi hoor, maar ik heb al deze onderdelen gekocht, zelfs allemaal net nog een beetje mooier zoals bv 1024mb PC3200 topgeheugen van Corsair bv voor het geluid Logitech Z-680 boxen en een Creative Audigy 2 Platinum + een IIyama monitor van € 1600,-, etc. en het mooiste van dit alles, ik heb het al een paar weken en het doet het voor geen meter. Zelfbouw en alles Plug & Pray. Totaalkosten van mijn systeem € 5000,- iemand met veel ervaring zin om zijn kennis een keer met mij te delen in een chatsessie, ik kan er geen touw meer aan vastknopen.

Reacties zijn gesloten.