Compact lezen

1
30

Digitale (video)camera’s, mp3-spelers, handheld pc’s: ze hebben allemaal hun specifieke type van compact geheugen. In plaats van voor elk type een aparte adapter of lezer te gebruiken, kun je ook een universeel lees- en schrijfapparaat gebruiken. Trust introduceert een compacte universle lezer/schrijver die je op je pc of notebook aansluit via de USB-poort.
trust610cardreader
Omwille van technische maar ook van bedrijfspolitieke redenen bestaan er verschillende soorten minigeheugen die uiteraard niet met elkaar compatibel zijn. Als eindgebruiker zit je dan natuurlijk met het probleem dat je voor elk type geheugen een adapter of lezer nodig hebt. Universele lezers lossen dit probleem op. De 610 CardReader USB van Trust leest en schrijft zes verschillende types van minigeheugen. De 610 CardReader is zelf ook heel compact. Hij neemt nauwelijks plaats in beslag op je bureau en heeft ook geen externe voeding nodig: je sluit hem aan op de USB-poort van je notebook of pc. De compacte vorm van dit universele leesapparaatje is te danken aan de plaatsing van de sleufjes voor de verschillende types minigeheugen: er staan er twee op de voorkant en twee op de bovenkant van het lezertje. Met deze vier sleuven kun je zes types minigeheugen lezen, namelijk de Compact Flash Card, IBM MicroDrive, Smart Media Card, Multi Media Card, Secure Digital Card en de Memory Stick. Ledjes op de zijkant van het apparaat geven aan wanneer er een kaartje wordt aangesproken. Dat is natuurlijk niet helemaal handig want als je het lezertje normaal opstelt zie je de leds niet. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar je moet er wel voor opletten dat je een geheugenkaartje niet verwijdert voor het apparaat ermee klaar is. Anders kunnen er bestanden verloren gaan of, erger nog, kun je het minigeheugen beschadigen.

Vier drives

De 610 CardReader maakt vier verwisselbare schijven aan op je systeem. Onder Windows XP gebeurt alles automatisch. Bij oudere versies van Windows moet je een driver laden van de meegeleverde cd en je pc herstarten voor je de drives kunt gebruiken. Omdat de 610 CardReader werkt volgens de USB 1.1 standaard bedraagt de maximale overdrachtsnelheid 12 Mbit/sec. De werkelijke overdrachtsnelheid hangt ook af van het type minigeheugen. Zo heeft de Secure Digital Card op daartoe speciaal uitgeruste apparaten een hogere overdrachtsnelheid dan de op het gebied van uiterlijk en aansluiting identiek Multi Media Card. Met Compact Flash, IBM Microdrive en Smart Media Card kun je met dit apparaatje een maximale overdrachtsnelheid halen van 1 MB/sec.

Conclusie
Veel meer dan dat het werkt valt er over dit handige en betaalbare apparaatje niet te vertellen. Naarmate minigeheugens populairder worden, zullen universele lezers/schrijvers zoals deze Trust CardReader 610 steeds meer onmisbaar worden. Gezien de nu al lage prijs valt te verwachten dat ze binnenkort tot de standaarduitrusting van de pc zullen behoren (zoals bijvoorbeeld al het geval was bij de Aldi Medion Titanium MD 8000).
Adviesprijs
50,78 euro
Systeemvereisten
Pentium CPU, USB poort, 10 MB vrij op de harde schijf, Windows 98SE, ME, 2000 of XP of Mac OS 8.6 of hoger.
Vorig artikelGoedkoop, maar geen miskoop
Volgend artikelSpooky hocus pocus
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Die van mij is na 3 weken kapot, hij zegt dattie alleen kan lezen net schrijven , terwijl mijn beveiliging uitstaat, kortom :

    NEVER TRUST A TRUST!!!

Reacties zijn gesloten.