Eizo FlexScan T765 en F730

0
85

Eizo is een merk dat steevast op de proppen komt met prima monitoren, maar waar je echter wel een flinke duit voor moet neertellen.
eizoflexscant765
Eizo FlexScan T765

De T765 heeft echter een schappelijke prijs. Je krijgt de typische Eizo vormgeving: zakelijk en zonder al te veel uiterlijke franjes, maar wel met een flat screen Trinitron beeldbuis. Het OSD-menu bedien je met één navigatieknop die echter door z’n krakkemikkige werking niet al te handig is in het gebruik. De instelmogelijkheden zelf zijn wel heel uitgebreid. Eizo was tot dusver een van de weinige merken met een auto resize-knop: hiermee kun je onmiddellijk en volautomatisch je beeld goed doen zetten als je naar een andere schermresolutie overschakelt. Tot dusver, want Eizo heeft voor de T765 deze functie overboord te gooien om te vervangen door een andere. Je kunt nu namelijk scherminstellingen kiezen afhankelijk van de applicatie waar je mee werkt. Een druk op ‘auto’ schakelt om naar een volgende instelling. Je kunt zo kiezen tussen tekst, browser, plaatjes, grafieken en film. Wij vonden de vorige functie toch handiger. Technisch gezien valt deze Eizo niet te onderschatten: zo haalt hij in 1920 bij 1440 nog een refresh rate van 75 Hertz en dat mag er best zijn. De durvers kunnen zelfs gaan tot een fenomenale resolutie van 2048 bij 1536, maar dan zakt de refresh rate terug tot een niet werkbare 60 Hz. Eizo raadt als optimale resolutie 1280 bij 1024 aan met een verversingsfrequentie van 107 Hz, maar wij vinden het zonde dit scherm niet te gebruiken met 1600 bij 1200 bij 85 Hz. Over de beeldkwaliteit valt hoegenaamd niet te klagen met bovenal een vrij goede scherpte. Wel had ons exemplaar nogal wat last van moiré die je maar gedeeltelijk ongedaan kunt maken via de ingebouwde moiré-onderdrukking. De schermstabiliteit is dan weer uitstekend.

Eizo FlexScan F730

De FlexScan F730 heeft de typische Eizo vormgeving: zakelijk en zonder al te veel uiterlijke franjes, maar een flat screen beeldbuis zat er voor dat geld niet meer in. Het OSD-menu bedien je met één navigatieknop die echter door z’n krakkemikkige werking niet al te handig is in het gebruik. De instelmogelijkheden zelf zijn wel heel uitgebreid. Een handige auto resize-knop bespaart je veel werk en vreemd genoeg is Eizo nog altijd één van de weinig merken die een dergelijke functie in huis heeft.

Technisch gezien valt deze Eizo niet te onderschatten: zo haalt hij in 1600 bij 1200 nog een refresh rate van 92 hertz en dat is uitzonderlijk hoog. De durvers kunnen zelfs gaan tot een fenomenale resolutie van 2048 bij 1536, maar dan zakt de refresh rate terug tot een onaanvaardbare 60 hertz. De meest werkbare resolutie voor deze Eizo vinden we 1280 bij 1024 en dat wordt ook aangeraden door de fabrikant. Over de beeldkwaliteit valt hoegenaamd niet te klagen met bovenal een vrij goede scherpte. Wel had ons exemplaar nogal wat last van moiré die je maar gedeeltelijk ongedaan kunt maken via de ingebouwde moiré-onderdrukking. De schermstabiliteit is dan weer uitstekend.

Conclusie

Eizo FlexScan T765

+ schermstabiliteit
+ beeldkwaliteit

– last van moiré
– geen autosize meer

Eizo FlexScan F730

+ hoge refresh rates en resoluties
+ algemene beeldkwaliteit

– moeizame bediening
– last van moiré

Adviesprijs
T765: 720 euro; F730: 611,05 euro.
Vorig artikelDaewoo 905D
Volgend artikelHansol 920P