Veel en snel

7
27

Bij het horen van de term Special Edition beginnen sommigen te denken aan een of andere heruitgave van een kaskrakerfilm uit vervlogen jaren. Vergis je echter niet: de Caviar van Western Digital is wel degelijk een harde schijf… en een uiterst snelle, zo blijkt.
wd_caviar1200jb
De norm inzake opslagcapaciteit van een harde schijf ligt momenteel op 40 GB. Alles daaronder beschouwen we als ‘niet meer voldoende’, alles doorboven is mooi meegenomen. Zeker wie veel bezig is met digitale video (videobewerking, Divx, enz.) zal de extra gigabytes weten te waarderen. Maar een harde schijf enkel en alleen beoordelen op capaciteit zou niet slim zijn, want het blijkt nog altijd een van de traagste onderdelen in een pc te zijn. Naast opslagcapaciteit moet je je dus bij de aankoop ook baseren op andere aspecten. Een eerste indicatie voor een snelle harde schijf is de rotatiesnelheid: een hogere rotatiesnelheid betekent in de regel snellere toegangstijden en hogere datatransfers. Moderne IDE-schijven halen een rotatiesnelheid van 7200 toeren per minuut tegenover 5400 toeren per minuut voor de tragere versies. Het verschil laat zich duidelijk voelen zoals we al mochten ondervinden bij de nieuwste Aldi-pc: een trage harde schijf heeft invloed op de algemene prestaties van een pc.

UltraDMA
De UDMA/100 interface is tegenwoordig standaard alhoewel UDMA/133 schijven al een tijdje beschikbaar zijn. UDMA/133 vormt op UDMA/100 echter een (logische) uitbreiding die ontwikkeld werd door Maxtor; dat is dan meteen ook de enige fabrikant die UDMA/133 schijven in het gamma heeft. Voor alle duidelijk: dergelijke standaarden geven enkel de theoretisch maximaal haalbare transfer rate weer tussen de IDE-controller en de harde schijf zelf. Voorlopig haalt geen enkele harde schijf een doorvoersnelheid van 133 MB/s of zelfs maar 100 MB/s. Beschouw UDMA/133 dan ook vooral als een (zoveelste) tussenstation tot de komst van Serial ATA.

Caviar
De Western Digital Caviar 1200JB beantwoordt aan alle bovenstaande normen maar doet daar nog een schepje bovenop. Naast een capaciteit van liefst 120 GB – verdeeld over drie platters van 40 GB – beschikt dit monster ook over een cachegeheugen van liefst 8 MB. Dat is zowat het viervoudige van hetgeen de meeste andere drives bieden en vandaar ook de naam ‘Special Edition’. Het voordeel van een dergelijke grote cache is dat meer data vanuit het snellere cachegeheugen kan worden gelezen. Vooral voor grote databases werpt een 8 MB cache zijn vruchten af. Let overigens op het typenummer van de Caviar: er bestaat ook een goedkopere Caviar 1200BB maar die heeft slechts 2 MB cache aan boord.

Test

Als testbed gebruikten we een zelfgebouwde pc met AMD Athlon XP 1800+, 256 MB DDR PC2100, MSI K7T266 Pro2 RU moederbord, nVidia GeForce2 Ultra, IBM Deskstar 60GXP 40 GB. De te testen harde schijf werd als master op de secundaire IDE-poort aangesloten. De Via 4-in-1 drivers versie 4.38 werden gebruikt. Alle testen deden we onder Windows XP Professional met HD Tach 98 v2.61 en WinBench 99 2.0 van Ziff Davis. De resultaten hiervan vind je onderaan dit artikel.

We vergeleken de Caviar 1200JB SE met drie populaire harde schijven met een capaciteit van 60 GB. Het gaat om de Seagate Barracuda ATA IV, de IBM Deskstar 60GXP en de Maxtor DiamondMax D740X. Toen was de Maxtor de snelste van de drie maar de Caviar blijkt zelfs voor die drive een maatje te groot: de Caviar haalt volgens HD Tach 98 een gemiddelde leessnelheid van bijna 40 MB/s en een schrijfsnelheid van 23 MB/s. Ronduit indrukwekkend. Het zijn echter de pieksnelheden die het plaatje helemaal compleet maken met respectievelijk 54 MB/s en 48 MB/s. Geen enkele drive die daar aan kan tippen. Enkel op het vlak van toegangstijd tonen de IBM en de Maxtor zich een tikkeltje sneller.

HD Tach 98 meet enkel de ‘low level’ prestaties zodat we ook Ziff Davis WinBench 99 bij de test betrekken. WinBench geeft een goed beeld van hoe een drive zich in de praktijk zal gedragen en dit voor verschillende soorten gebruikers. Ook hier steekt de Caviar 1200JB met kop en schouders boven de concurrentie uit en bevestigt hiermee zijn status van ‘super drive’!

Conclusie
De Western Digital Caviar 1200JB Special Edition combineert een hoge opslagcapaciteit met topprestaties en onttroont de Maxtor DiamondMax D740X met gemak. Bovendien is dit een bijna geruisloos werkende drive. Topper!
Adviesprijs
ongeveer 300 euro
Vorig artikelDubbel kijkplezier
Volgend artikelPlat van voor
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.

7 REACTIES

  1. De prijs blijft zakken: 269 euro voor deze schijf… bij een Belgische (web)verkoper.

  2. Western Digital Caviar SPECIAL EDITION 8MB BUFFER 1200JB 120 GB – 8.9ms/8192K/7200RPM – U-ATA100 harddisk !!! 320.00 euro
    264.46 ex. 12908,- BEF
    10668,- ex
    Via postorder

  3. De goedkoopste webprijs die ik kon vinden is 290 euro. Dus voor de Western Digital Caviar 1200JB SE (8 MB cache)!!! Natuurlijk geen koopje maar bedenk wel dat je 120 GB hebt en een supersnelle drive… relatief gezien valt het dus wel mee: zeker als je weet dat één 40 GB schijf tegenwoordig zo’n 100 euro kost. Maar zoals altijd geldt dat de prijzen steeds blijven zakken. Ook nog een leuke tip: er komt ook een 80 GB versie van deze drive op de markt.

Reacties zijn gesloten.