LCD-schermen: groot, groter, duur

4
35

Lcd-schermen worden steeds goedkoper en daardoor ook steeds populairder. Bij sommige supermarkten vind je dikwijls voor nog geen 500 euro een 15-inch lcd-scherm in de aanbieding. Dat is evenveel als een traditionele monitor een paar jaar geleden kostte. Wil je dus een beetje opvallen met dure hebbedingetjes op je bureau, dan volstaat een ‘gewoon’ lcd-scherm al lang niet meer. Nee, om cool te zijn en dus duur, moet je wat meer in je mars hebben. Een 18-inch lcd-scherm bijvoorbeeld. We testen er twee (van Philips en ViewSonic) en zetten er tegelijk een splinternieuwe 15-incher van Philips naast.
lcd_philips180p
Zoals een 15-inch lcd-scherm qua schermoppervlak evenwaardig is aan een traditionele 17-inch monitor met een standaardresolutie van 1024 op 768 beeldpunten, zo moet je een 18-inch lcd-scherm vergelijken met een 19-inch monitor met een standaardresolutie van 1280 op 1024 beeldpunten.

Let wel, een traditionele monitor kan verschillende resoluties aan. Dat is eigenlijk niet zo bij een lcd-scherm. Daarmee werk je best in de opgegeven optimale resolutie. Een lagere resolutie kan, maar je zult zien dat de letters dan worden vervormd en dat vermindert dus duidelijk de leesbaarheid.

DiskIdee voelt drie lcd-schermen aan de tand. Twee ervan zijn bedoeld voor wie beschikt over een wat zwaardere portemonnee. Dit zijn de 18-inch schermen van ViewSonic en Philips. Van deze laatste kregen we ook nog een primeur in de vorm van een nieuw 15-inch scherm, zowat het kleiner broertje van de 18-incher van Philips.

Philips Brilliance 180P2 (18-inch)

Dit scherm is op het eerste zicht een pareltje. Het biedt zowat alle snufjes zoals een kantelbaar scherm, ingebouwde voeding en digitale ingang en ingebouwde luidsprekers. In optie kun je er ook een USB-hub bij krijgen. De optimale resolutie is 1280 op 1024 en die toont dit Philips-scherm met heel scherpe letters. Wel zagen we een beetje schaduw, zowel bij kleine schreeflettertypes als bij schreefloze lettertypes.

De Philips Brilliance 180P2 is gitzwart en staat op een stevige voet die ook de luidsprekers en ingebouwde microfoon bevat. Vooraan zitten een viertal knoppen waaronder een automatische positieknop om het scherm snel in de juiste instellingen te configureren en deze instellingen te bewaren. Jammer alleen dat door het zwarte frame de knopaanwijzingen nauwelijks leesbaar zijn. Dat geldt trouwens ook voor de verschillende schakelaars voor de interne luidsprekers.

De Philips Brilliance 180P2 is en blijft een fraai scherm, al zetten de aangehaalde minpuntjes toch een domper op het enthousiasme.

Score: 87/100

ViewSonic ViewPanel VG181 (18 inch)

De ViewSonic ViewPanel VG181 is in bijna alle opzichten uiterlijk de tegenpool van de Philips Brilliance 180P2. Ook dit is een 18-inch scherm, maar dan wel zonder de vele franjes van het Philips-scherm. Je vindt hier dus geen interne luidsprekers of ingebouwde voeding. Wel is er een digitale ingang en is het scherm kantelbaar. De navigatie van de OSD-functies gaat vrij vlot, maar het is onwaarschijnlijk dat de dag van vandaag een LCD-scherm geen automatische positieknop of gelijkaardige functie heeft. Toch is het zo. Heel jammer.

Over de beeldkwaliteit hebben we zeker niet te klagen. Dit scherm legt een quasi foutloos parcours af. We konden geen schaduwen ontdekken, zodat ook kleine letters en webpagina’s goed leesbaar zijn. Ook het contrastrijk beeld is een lust voor het oog. Allemaal dingen die dit scherm tot een “would-have” object maken. Alleen de fikse prijs kan je nog tegenhouden.

Score: 85/100

Philips Brilliance 150P3c (15-inch)

Toen we dit spiksplinternieuw scherm uitpakten, kregen we onmiddellijk een soort déjà-vu gevoel. Inderdaad, de Philips Brilliance 150P3c is als het kleine broertje van de Brilliance 180P2. De kleine “3” verraadt echter een iets recenter model. Dit scherm heeft dan ook alle functies van de Brilliance 180P2, inclusief de kleine minpuntjes die we bij dat scherm al aanhaalden. Het is echter vrij moeilijk om het scherm lichtjes schuin naar achter te plaatsen en dat is behoorlijk vervelend. Na wat wringen ging het toch. Misschien waren de schroefjes wat strak aangevezen. Hopelijk is dit een exemplarisch schoonheidsfoutje.

Kwalitatief is dit scherm praktisch evenwaardig aan zijn grotere broer. Het is zelfs iets beter omdat er praktisch geen storende schaduw is op te merken, al kan dat ook komen door het veel kleinere schermoppervlak.

Score: 85/100

Conclusie
Kwalitatief zit het met elk van deze schermen wel snor. Je kunt er geen miskoop aan doen. Het scherm van de ViewSonic is standaard wel wat contrastrijker ingesteld dan beide Philips-modellen, maar dat kun je natuurlijk altijd manueel bijstellen. Qua mogelijkheden spannen beide Philips-modellen de kroon en komt de ViewSonic er eerder bekaaid van af. Dat is natuurlijk relatief. Heb je bijvoorbeeld geen behoefte aan ingebouwde luidsprekers, dan geniet een rechttoe rechtaan toestel als de ViewSonic net de voorkeur. Door alle extra’s haalt de Philips Brilliance 180P2 in onze testen wel een iets hogere prestatiescore.
Adviesprijs
Philips 180P2: 1742,97 euro; Philips 150P3c: 850,90 euro; ViewSonic: 1770,23 euro.
Vorig artikelInternet in België groeit minder snel
Volgend artikelExtra Xbox-solden

4 REACTIES

  1. We testten wel de allernieuwste uitvoering van de Brilliance 18 (P2). De omschakeltijd werd hier verbeterd tot 30 ms. De getoonde foto is misschien inderdaad die van een ouder exemplaat. Ondertussen publiceerden we een dossier met een massatest van 33 lcd-monitoren waarin we heel diep ingaan op alle belangrijke criteria. Je vindt die test als je in het menu hierboven op testen, hardware klikt. Je kunt een tabel met alle details downloaden. De hier vermelde schermen van Philips worden in die test hernomen en vergelijken met 31 andere.

  2. Jullie hechten misschien veel belang aan het uiterlijk van deze schermen, maar daar let je toch alleen maar op als het niet aan staat. Waarden van contrast, responstijd, frequentie, enz… zijn precies niet belangrijk genoeg om in deze test te vermelden? Ik heb namelijk een Philips Brilliance 18″, en de responstijd is ZO hoog dat tijdens het scrollen de tekst gewoon verdwijnt, en ook een 3D-spel spelen is absoluut onmogelijk! Ik heb er lang spijt van…

  3. Ik snap het niet helemaal. Waarom zijn flatpanels nog steeds zo duur en ook beperkt kwa resolutie terwijl laptop schermen net zo groot en uitgebreid zijn. Ik heb een Toshiba laptop die ik heb gekocht voor $2000 en het heeft een 15″ scherm die 1600×1200 resolutie kan doen en heeft ook en hele brede kijkhoek (~70 graden). Ik kan me niet voorstellen dat een standalone scherm meer duur is dan de notebook scherm.

  4. Volgens mij hebben jullie toch een oud model van het 18″Philips scherm getest.
    Ik ben de gelukkige eigenaar van een BRILLIANCE 180P2 scherm maar heeft dezelfde look als het 15″ scherm. Veeeeeeeel esthetischer dan hetgeen jullie tonen.
    Wel in een andere kleur en zonder speakers.
    Een prachtig scherm overigens.

Reacties zijn gesloten.