Geheugen voor hardwarefanaten

3
33

De ware hardwarefreak kiest ieder computeronderdeel zorgvuldig uit om een zo stabiel mogelijk systeem te bekomen dat bovendien zeer performant is. Geheugen speelt een heel belangrijke rol bij de prestaties van een pc. 4MBO bezorgde ons een XMS DDR-geheugenmodule van het merk Corsair die werkt aan 333 MHz. XMS staat voor eXtreme Memory Speed… dat belooft!
corsair_xms_pc2700
Toen einde 2001 de geheugenprijzen in elkaar stortten, ontstond er een echte upgradedrang: meer en meer gebruikers voegden extra intern geheugen toe met als gevolg dat 512 MB of meer geen uitzondering meer was. Niet dat zoveel geheugen een luxe is want een modern besturingssysteem zoals Windows XP heeft niet liever. Meer is dus beter. Vergeet niet dat ook de geheugensoort en het geheugentype van belang zijn om de allerhoogste prestaties te halen. Een goed voorbeeld daarvan is de Intel Pentium 4 processor: die presteert het best in combinatie met RDRAM en het slechtst als je kiest voor SDRAM. Maar het populaire DDR SDRAM is aan een opmars bezig en hoeft nog amper onder te doen voor RDRAM. Ook wie een AMD processor heeft, kan niet om DDR SDRAM heen hoewel een en ander bemoeilijkt wordt door de verschillende snelheidsversies.

Na PC1600 en PC2100 DDR-geheugenmodules die draaien aan respectievelijk 200 MHz en 266 MHz (100 MHz DDR en 133 MHz DDR), staan er al meerdere opvolgers te drummen. In eerste instantie is dat PC2700 (333 MHz) gevolgd door PC3000 en PC3200 (366 en 400 MHz). Weet echter wel dat deze laatste drie (nog) niet goedgekeurd zijn door de JEDEC, een orgaan dat de technische specificaties voorschrijft waaraan toekomstige DDR-geheugenstandaarden moeten voldoen. Bovendien is het aantal chipsets dat deze geheugensnelheden ondersteunt nog uiterst beperkt. Nu pas liggen de eerste moederborden op basis van de Via KT333 in de winkelrekken en de Via KT400 chipset wordt pas verwacht in mei.

Waarom kopen?

Waarom zou je dan dergelijk hooggeklokt DDR-geheugen kopen? Wij zochten het voor je uit met behulp van PC2700 Corsair-geheugen met een CAS latency van 2. CAS staat voor Column Address Strobe terwijl latency staat voor ‘wachttijd’. Kort samengevat betekent CAS 2 een wachttijd van twee clockcycli waarna de data die in de geheugencel zit, benaderd kan worden. CAS 2-geheugen is dus sneller toegankelijk dan CAS 3 (of CAS 2,5) wat in de praktijk een prestatiewinst van enkele procenten kan opleveren. Overigens voorziet Corsair ook nog in een visueel aantrekkelijk extra’tje in de vorm van zwarte koelelementen op de geheugenchips.

DiskIdee wilde vooral weten welke snelheidswinst je kunt halen door te kiezen voor het XMS geheugen van Corsair. Corsair heeft een goede naam op het vlak van geheugenmodules en streeft steeds de hoogste kwaliteit na. We kregen dit bevestigd door mensen van Intel die stelden dat de verificatieprocedures van Corsair tot de strengste ter wereld horen. Maar DiskIdee wilde het zelf ondervinden en liet het geheugentestprogramma Memtest86 versie 2.9 los op de Corsair geheugenmodule. Memtest86 is een gratis tool die toelaat om geheugenfouten op te sporen. Na meer dan zeven uur continu en intensief testen bleek de Corsair XMS-module geen enkele fout te genereren op ons systeem met MSI KT3 moederbord. Alvast een goed begin en het toont aan dat dit wel degelijk een kwaliteitsmodule is!

Prestaties

Op naar de snelheidstesten waarbij we als vergelijking twee modules 128 MB PC2100 DDR-geheugen van Samsung gebruiken, beide werkend met een CAS latency van 2,5. Dit is het soort geheugen dat in veel nieuwe pc’s gebruikt wordt en dus als standaard mag worden beschouwd. Ons testbed bestaat uit een MSI KT3 Ultra moederbord met Via KT333 chipset, AMD Athlon XP 1800+, nVidia GeForce2 Ultra grafische kaart en een IBM Deskstar 60GXP harde schijf van 40 GB. Het besturingssysteem van dienst is Windows XP Professional NL. We stelden het moederbordbios in op de standaardinstellingen zodat het intern geheugen automatisch geconfigureerd wordt met behulp van SPD (Serial Presence Detect). Wie kiest voor agressievere ’timing settings’ kan waarschijnlijk nog hogere resultaten halen maar voor deze test zijn we enkel geïnteresseerd in het verschil in kloksnelheid en CAS latency.

Uit de testen die we uitvoerden, blijkt dat je met het Corsair geheugen een snelheidswinst haalt van ongeveer vijf procent ten opzichte van het standaard Samsung geheugen. Dat klinkt misschien niet indrukwekkend – een ‘voelbaar’ verschil is het niet – maar voor diegenen die het uiterste uit hun systeem willen halen, kan een dergelijke snelheidwinst zonder meer tellen.

Maar zijn de hogere prestaties te wijten aan de verhoogde geheugenkloksnelheid of is het de CAS latency die de grootste invloed heeft? Om dat te weten te komen, voerden we alle testen met het Corsair geheugen nogmaals uit maar deze keer met een CAS latency van 2,5. En wat blijkt: de terugval naar CAS 2,5 levert een terugval op in prestaties. Het voordeel in kloksnelheid van 66 MHz (266 tov 333 MHz) levert dus een verwaarloosbare snelheidswinst van nauwelijks enkele procenten. Enkel wanneer je de extra kloksnelheid combineert met CAS 2 krijg je een vrij goede snelheidswinst van ongeveer vijf procent.

Conclusie
Snelheid komt natuurlijk met een meerprijs maar de Corsair XMS-modules vinden we zeker niet overprijsd. Zoek je stabiliteit en hoge prestaties dan valt dit soort geheugen zeker en vast te overwegen. Laat je echter niet overdonderen door PC2700-geheugen want dit geheugentype biedt nauwelijks betere prestaties dan PC2100!
Adviesprijs
145,- euro
Systeemvereisten
Moederbord dat DDR-geheugen ondersteunt en een chipset die de hoogste snelheid aankan (in het ideale geval een chipset met ondersteuning DDR 333).
Vorig artikelHP herverpakt Pentax
Volgend artikelFlinterdunne MP3/cd-speler voor onderweg
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.

3 REACTIES

  1. Niet zo zeuren gasten,

    Nu heb je al 3200

    Dus gewoon ff dimmen,

    Tevens ik ben tegen overklokken als dat de bedoeling was hadden ze die processor wel sneller gemaakt 😉

  2. Neo…PC2700 koop je ook wanneer je een moederbord/chipset hebt die dit ondersteunt. En zo komen er steeds meer en meer, zowel voor de Pentium 4 als voor AMD Athlon. In dat opzicht is het goed te weten dat de prestatiewinst minimaal is, in het beste geval zo’n vijf procent. Maar inderdaad: vooral voor de overklokkers is dit soort Corsair-geheugen een zegen. Immers, wie zijn FSB hoger klokt dan standaard, zal ook het geheugen hoger laten klokken en dit soort geheugen kan die verhoging makkelijk aan. Tot op een bepaald moment natuurlijk… waar dat moment precies ligt, laten we over aan andere (lees: meer gespecialiseerde) sites. 😉

  3. Noobies ! Wat ben je nu met dit artikel ? Twee keer niks. PC2700 koop je als je gaat overclocken en niet voor die 5% winst of wat dan ook.

Reacties zijn gesloten.