Duur of gratis?

9
16

Of je nu wilt of niet, Microsoft Office zwaait de scepter en is als kantoorsuite alomtegenwoordig. Dat is niet gezond. Concurrentie moet er zijn en die is nu praktisch compleet weggeveegd. Of toch niet? Sun StarOffice 6 lijkt wel de luis in Microsofts pels.
xp-office_xp_1
Ongeveer tien jaar geleden zou ik deze tekst geschreven hebben in WordPerfect, dat toen dé tekstverwerker bij uitstek was. Corel WordPerfect wordt sinds de laatste versie niet meer in het Nederlands vertaald, iets wat zeker voor tekstverwerking geen overbodige luxe is. Dat is de voornaamste reden waarom geen kat het bij ons nog gebruikt. De andere onderdelen van de suite zijn in ieder geval nooit echt populair geweest. Lotus SmartSuite is altijd het lelijke eendje geweest en lijkt helemaal een stille dood te sterven, behalve dan in bedrijven die deze kantoorsuite gebruiken in combinatie met Lotus Notes. Koop je een IBM ThinkPad notebook of sommige bureau-pc’s van Big Blue, dan krijg je deze kantoorsuite ook cadeau omdat IBM het aan de straatstenen niet meer kwijt kan. In de gewone computerzaak zal men dus raar opkijken wanneer je naar de laatste SmartSuite vraagt.
Is heel de aardkloot dan veroverd door Microsoft Office? Neen! Enkele vermetele Teutoonse nakomelingen bieden nog steeds weerstand tegen de Grote Veroveraar. Het Duitse StarDivision immers biedt op het web gratis en voor niks een volledige kantoorsuite aan. Je vindt hem ook in het Nederlands en bovendien nog voor allerlei andere platformen zoals Linux, Unix, Solaris, MacOS en tot voor kort ook nog OS/2. Sun kocht StarDivision op, maar laat het bedrijfje toch min of meer zijn ding doen. Om de ontwikkeling van de nieuwe StarOffice te versnellen, is de broncode ook op het web beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars in de vorm van het OpenOffice project. Daaruit is nu StarOffice 6.0 bèta ontsproten, dat op heel wat vlakken breekt met de vorige versie 5.2.

David tegen Goliath

De definitieve versie van StarOffice 6.0 zal pas in mei of juni 2002 klaar zijn. Ik heb op de valreep de bèta-versie nog kunnen downloaden. Officieel is de vrijgave van de bèta-versie afgesloten en kun je hem sinds 1 januari 2002 ook niet meer downloaden. Toch kun je StarOffice 6.0 bèta nog wel op verschillende gratis verspreide cd-rom’s krijgen, je weet wel, de lokkertjes voor het kopen van tijdschriften. Eén van de eigenaardigheden van versie 5.2 was dat deze versie heel de Windows-omgeving naar zich toe trok. In versie 6.0 zijn de verschillende applicaties opnieuw hun eigen baas zodat ze afzonderlijk kunnen worden opgestart. Dat maakt versie 6.0 opnieuw een flink stuk sneller. Een andere nieuwigheid waar je rekening mee moet houden is het verdwijnen van de ingebouwde browser, e-mail en agenda. Van de browser kunnen we dat nog aannemen, maar het is wel jammer voor de e-mail en vooral de agenda. Nu verdwijnt immers een geldig Outlook-alternatief uit het geheel. Ook de Adabas-database zul je niet meer terugzien in StarOffice 6.0. In ruil daarvoor is de connectiviteit met andere databases (leest ODBC) verbeterd. StarOffice 6.0 moet je dus eerder vergelijken met Microsoft Office Standard Edition zonder Access.
Een van de belangrijkste argumenten van een alternatieve kantoorsuite om op te tornen tegen de gevestigde waarde is de compatibiliteit tussen de verschillende formaten. Uit eerdere versies van StarOffice bleek dat daar nog wel een en ander aan gesleuteld kon worden. Rekenbladen gemaakt met StarCalc bijvoorbeeld bleken helemaal andere tekstkleuren en achtergrondkleuren te krijgen bij het openen in Excel 2000. Dergelijke vervelende incompatibiliteiten zouden nu van de baan moeten zijn. In StarOffice 6.0 hebben de jongens van Sun en StarDivision immers resoluut gekozen voor de XML-opmaak als standaardformaat doorheen heel de suite. Dat maakt de conversie naar ‘de’ Office nog veel compatibeler. Er zijn nu bijna geen incompatibiliteiten meer. Maar, Mark Uytterhoeven heeft gelijk: alles kan beter. Zo vond ik toch nog kleine afwijkingen tussen een presentatie gemaakt in StarImpress 6.0 en PowerPoint 2002/XP. Een opsomming met een zwart rondje, werd bij het bekijken vanuit PowerPoint ineens een schaar. Het kan dus nog steeds beter, al zijn het kleinigheden die de algemene opmaak van een document meestal niet al te veel storen.

Volwaardig alternatief?

Ik ga niet zitten vitten, maar de centrale vraag die op ieders lippen ligt, “is StarOffice 6.0 een volwaardig alternatief voor Office XP?” is niet altijd even eenvoudig te beantwoorden. Wanneer je met verschillende mensen samen aan één document werkt, dan blijft Office XP de voorkeur genieten. StarOffice 6.0 heeft simpelweg onvoldoende functionaliteit om verschillende versies van een document te beheren. Ook verbindingen met het internet maakt Office XP vlotter. De vraag is echter of iedereen die functies wel gebruikt. Voor het dagelijkse gebruik van tekstverwerking, rekenblad en presentatie bieden de onderdelen StarWriter, StarCalc en StarImpress duidelijk voldoende functionaliteit die zelfs in details die van Office XP nauwelijks ontloopt. Zo kun je in PowerPoint 2000 en 2002/XP de tijd meten hoelang je uitleg geeft over één dia in een presentatie. Dat kan ook in StarImpress 6.0 en een vereenvoudigde versie ervan zit zelfs in StarOffice 5.2.

Gebruisvriendelijkheid

Qua gebruiksvriendelijkheid is StarOffice 6 blijven stilstaan op het niveau van Office 2000. Wizards zijn uiteraard van de partij, zelfs met vooraf ingevulde voorbeeldformuleringen. Je kunt er zelfs zover in gaan dat je bijvoorbeeld voor een bedrijfsbrief kunt aanklikken of je items als “Uw referentie”, “Onze referentie”, bedrijfslogo’s en adres in de brieflay-out opneemt. Je kunt in de wizard zelfs bepalen waar je het bedrijfslogo wilt: links, in het midden of rechts. Nieuwere helpsnufjes zoals de Takenbalk echter moet je missen in StarOffice 6.0. Dat is ook zo met typische Microsoft-liflafjes zoals de fameuze smart tags of infolabels. Grammaticacontrole moet je ook niet zoeken, maar een spellingscontrole is er dan weer wel. Hoe goed die is, heb ik uit de Engelse bèta-versie natuurlijk niet kunnen opmaken.
De functionaliteit van StarOffice 6.0 mag dan wel voor het grootste deel gelijk zijn aan die van Office XP, de interface is dat niet. Op het eerste zicht is de gelijkenis treffend, maar wanneer je wat beter kijkt, zie je totaal verschillende knoppen en vooral de indeling van de menu-items komt in de verste verte niet overeen met de Microsoft-originelen. StarOffice is dus duidelijk geen ‘kloon’ van Office XP waarmee je zomaar aan de slag kunt. Je zult even je weg moeten zoeken. Wel handig is dat de opties om StarOffice naar je hand te zetten in elke applicatie terugkomen en gelden voor heel de suite, dit in tegenstelling tot Office XP. Daar gelden instellingen enkel voor de geopende toepassing. Zet je bijvoorbeeld de taakvensters in Word definitief uit, dan geldt dat niet voor Excel of PowerPoint. Bij StarOffice 6.0 gebeurt het ‘fine tunen’ dus centraal en veel overzichtelijker.

Conclusie
Is StarOffice 6.0 een volwaardig alternatief voor Office XP? Gezien de prijs en de ‘overkill’ van Office XP om je toch maar een nieuwe versie te kunnen aansmeren met heel veel nieuwe functies die geen kat gebruikt, zeker en vast. Voor Office XP moet je 347 of 470 euro neertellen voor respectievelijk de Standaard en Professional versie. En dan heb ik het enkel nog over de prijs van de upgrade-versie. In de meeste gevallen kun je echter al een Professional versie op de kop tikken voor 185 euro. Dat is de studentenversie die dus enkel voor particulieren met kinderen/studenten en leraars/docenten beschikbaar is. Toch nog allemaal veel geld, als je quasi hetzelfde gratis voor niks kunt krijgen. Wanneer de definitieve versie van StarOffice 6.0 uit is, ben je het aan jezelf verplicht het minstens te proberen. Zijn er functies die je mist, dan kun je nog steeds de stap naar Microsoft Office zetten.
Vorig artikelSymantec Norton AntiVirus 2002
Volgend artikelFlitsende grafische kaart

9 REACTIES

  1. hoe kan ik de StarOffice 6.0 downloaden op mijn pc, want als ik op de site kom, krijg je de versie 1.1 te zien namelijk

  2. Star Office 6.0 is niet meer gratis, maar OpenOffice blijft dat wel. Het ziet er grafisch ongeveer hetzelfde uit en ik vind het veel gebruiksvriendlijker dan Microsoft Office. Je moet maar eens proberen op één pagina drie verschillende opsommingen te maken. Veel kans dat Microsoft er een echt zootje van maakt en je nummering plots bij 2 of 5 start zonder echte reden.

    Trouwens, in verband met die compatibiliteit heeft Microsoft Office identiek hetzelfde probleem. Als je een tekst met meerdere personen moet schrijven merk je al vlug dat er drie verschillende versies van Office nog vaak gebruikt worden: 97, 2000 en XP. Als je dan moet dingen uitwisselen gaat je opmaak ook wel verloren.

    Ga voor gratis en kies OpenOffice of StarOffice (als je bv Mandrake 8.2 koopt, krijg je het er gratis bij)

  3. StarOffice is van Sun. OpenOffice is gebasseerd op StarOffice, maar is nu opensource en telt vele ontwikkelaars. StarOffice 6.0 van Sun gaat daarom ook geld kosten. OpenOffice 1.0 daarentegen blijft gewoon gratis. Blijft de vraag of er een groot verschil in functionaliteit is tussen beide.

  4. Lies, voor je ons verwijten maakt dat we geen echt opzoekwerk doet (en verwijst naar artikels van een site die, inderdaad, geen echt opzoekwerk deden) moet je even http://www.openoffice.org/ bezoeken. Dan zul je zien dat StarOffice gratis beschikbaar blijft voor iedereen. Alleen bedrijven en mensen die een cd willen zullen er voor betalen.

  5. Ik heb ergens gelezen dat de nieuwe SatrOffice niet gratis meer is. Ik herinner me (maar ik kan me best vergissen) dat een prijs van 39 euro werd vermeld. Op de site van sun is daar niets over te vinden, tenzij ik er overheen heb gekeken.

    Freddy

  6. Sinds een jaartje gebruik ik (als student zijnde) het programma StarOffice 5.2 tot mijn volle tevredenheid. Het grootste voordeel van het pakket vind ik dat er een Windows, Linux en Solaris versie van is, zodat ik ten alle tijde mijn documenten kan bewerken. Microsoft biedt geen Office aan op het Linux platform, en ook niet op Solaris, dus Star is dan een mooi alternatief. De producten van microsoft zijn, hoe dan ook, veel geld voor een particulier. Zeker als ieder jaar een nieuwe versie uitkomt.

Reacties zijn gesloten.