Webdesign software

0
26

Frontpage 2000 is een van de populairste webdesignpakketten, tot spijt van wie het benijdt. Het bestaat eigenlijk uit drie verschillende onderdelen.

De drie onderdelen van FrontPage 2000 zijn FrontPage Explorer, Personal Webserver en FrontPage Editor. Met de FrontPage Explorer krijg je een overzicht van hoe een complexe website in elkaar zit met alle onderlinge en externe koppelingen. De Personal Webserver is een vereenvoudigde versie van de Internet Information Server die standaard bij Windows NT 4.0 Server en Windows 2000 geleverd wordt. Deze server dient om je website steeds bijgewerkt te houden.

Editor
Maar onze aandacht gaat vooral uit naar de FrontPage Editor. De editor ondersteunt zoals elke rechtgeaarde webeditor onder meer tabellen, frames (in beperkte mate weliswaar), afbeeldingen, HTML-formulieren en uiteraard hyperlinks. Het wordt pas echt interessant wanneer we het hebben over bijvoorbeeld de verregaande ondersteuning voor klikken-en-slepen (drag and drop). Je sleept een Word-bestand vanuit je Windows Explorer naar de FrontPage Editor en die maakt er een keurig HTML-bestand van. Hetzelfde geldt voor Excel-werkbladen. Ook binnenin de Editor verplaats je net zo makkelijk onderdelen als je dat in een klassieke MS-Office applicatie zou doen. De gebruikersinterface van de Frontpage Editor is erg intuïtief, net zoals die van alle andere Office-applicaties trouwens. FrontPage 2000 is trouwens nog meer dan de vorige versies geïntegreerd met Office 2000 en maakt er in de Premium-versie zelfs standaard deel van uit.

WebBots
Om je webpagina wat op te fleuren kun je met de Frontpage Editor ook WebBot-componenten toevoegen aan je pagina’s. Deze componenten zijn vrij uniek: het zijn eigenlijk voorverpakte CGI-programma’s (Common Gateway Interface) die je automatisch kunt opnemen in je pagina met behulp van enkele klikjes. Elke WebBot is immers voorzien van een aantal menuutjes die aan de gebruiker toelaten om het gedrag en de inhoud van de component in te stellen. Een ander voordeel van FrontPage 2000 is dat je veel extra functionaliteit hebt aan de kant van de webserver. Voorwaarde is wel dat je internetaanbieder die je website host, die zogenaamde FrontPage Web Extensions ondersteunt en dan kan alleen als hij werkt met Microsoft-producten. Geen Linux- of Unixtoestanden dus. Probleem met FrontPage 2000 is wel dat gegenereerde code nogal kan afwijken van de standaarden. Je kunt al raden wat dat betekent: websites zullen er met Internet Explorer beter uitzien dan met Netscape Communicator/Navigator. De interpretatie van sommige HTML-tags tussen beide browsers wil immers soms nogal verschillen en vooral door FrontPage aangemaakte websites hebben hier last van.

Conclusie
Plus:- Zeer uitgebreide webeditor.- Eenvoudig schakelen tussen webeditor, HTML-code en ‘preview’.- Uitgebreid websitebeheer.- Lage leercurve, met uitgebreide sjablonen snel professioneel resultaat.- NederlandstaligMin:- Gegenereerde code niet altijd volgens de geldende standaarden, maar met afwijkende Microsoft ‘uitbreidingen’.
Vorig artikelWebdesign software
Volgend artikelWebdesign software