RADicaal ontwikkelen

0
36

Inprise/Borland is ondertussen al aan versie 5 toe van zijn RAD-ontwikkelomgeving voor Delphi. Een nieuwe versie impliceert nieuwe functies en uitbreidingen. Delphi 5 stelt zeker niet teleur op dat vlak.
delphi5ide
Alles draait om Internet en Delphi 5 ondersteunt nu HTML 4 en XML. Dat is echter nog niet alles. Met de nieuwe InternetExpress componenten XMLBroker en MidasPageProducer wordt de kracht van Borland MIDAS – Inprises architectuur voor multi-tier database applicaties – nog vergroot. Ze laten toe webapplicaties te maken waarbij browsers communiceren met data van een MIDAS applicatieserver. Delphi 5 bevat zo nog tientallen Internetspecifieke componenten zoals de nieuwe WebBrowser die als het ware Microsofts Internet Explorer onderdeel maakt van een formulier. Zo beschik je meteen over een volwaardige webbrowser.

IDE
Ook Delphi’s IDE werd onder handen genomen. Zo is er nu een to do-list en een handige Project Browser. Verder is er ook nog een Object Inspector waarmee group properties per categorie gegroepeerd kunnen worden en die het mogelijk maakt minder gebruikte properties te verbergen. Verder komt de geïntegreerde debugger van Delphi met nog meer debugopties die per proces ingesteld kunnen worden. Er zit ook een FPU (Floating Point Unit) Viewer in om de inhoud van floating point- of zelfs MMX-registers mee te bekijken.

ITE
Nieuw is ook de zogenaamde Integrated Translation Environment (ITE) om gemakkelijk verschillende taalversies van een programma te maken. De Resource DLL Wizard zoekt alle tekststrings uit het programma op en bouwt op basis daarvan bron DLL’s voor de verschillende talen.

TeamSource
Bij de Enterprise Edition van Delphi 5 ontvang je ook TeamSource. TeamSource is een workflow management tool waarmee ontwikkelteams wijzigingen aan broncode kunnen beheren. TeamSource is gebaseerd op bestaande robots voor broncode- en versiebeheer zoals PVCS. TeamSource is ook verkrijgbaar als apart product.

Drie versies
Borland Delphi 5 komt op de markt in drie versies: Standard, Professional en Enterprise. Deze laatste twee komen met heel wat extra software waaronder C++ Builder (versie 3) en JBuilder (versie 2) alsook een cd-rom volgestouwd met shareware en freeware.

Conclusie
Delphi is een RAD-tool die zeer geschikt is voor het maken van Internet- en databaseapplicaties. Met deze nieuwste versie voegt Inprise een lange lijst van nieuwe mogelijkheden toe waar zowel individuele ontwikkelaars als teamontwikkelaars heel tevreden mee zullen zijn.
Systeemvereisten
KPentium 90 MHz, Win95/98 of NT4 (SP3), 32 MB RAM, 80 MB op de harde schijf.
Vorig artikelPretmakers gezocht
Volgend artikelJava met kracht
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.