Veilig branden

0
32

Niemand met een cd-rewriter ontkomt er aan: ‘kapot’ gebrande cd’s ofwel onderleggers. De belangrijkste oorzaak is ongetwijfeld de buffer underrun. Niets aan te doen? Toch wel, want Plextors nieuwste IDE-schrijver doet z’n ding niet alleen tegen 12-voudige snelheid, dankzij de BURN-proof technologie moet je geen schrik meer hebben voor de gevreesde buffer underruns. Althans, zo beweert men…
plextor_12_10_32a
Omdat een cd-rewriter behoefte heeft aan een constante gegevensstroom, maakt hij gebruik van een buffergeheugen. Wordt de gegevensstroom onderbroken – om welke reden dan ook – en geraakt het buffergeheugen niet opnieuw aangevuld, dan spreken we van een buffer underrun. Het resultaat is een schijfje dat een laatste rustplaats krijgt op de bodem van de prullenmand. BURN-proof (Buffer UnderRuN) ondervangt dit probleem door constant de status van de buffer te controleren. Wanneer een buffer underrun dreigt op te treden, stopt de cd-schrijver met branden en tracht BURN-proof uit te zoeken welke sector het laatst succesvol beschreven is geweest. Ondertussen wordt de buffer weer opgevuld, waarna de schrijfkop gepositioneerd wordt vlak na de laatst beschreven sector. Het schrijven kan dan gewoon verder gaan.

Groen licht
Tot zover de theorie, maar enkel de praktijk kan uitmaken of dit alles ook echt werkt. We deden de gebruikelijke reeks van schrijf- en leestesten maar probeerden in de eerste plaats de BURN-proof technologie op de knieën te krijgen. Niets was ons teveel tijdens het branden van een cd: een dvd-film afspelen, 3D Mark 2000 draaien en zelfs een sessie Quake III. Wat we ook probeerden, deze PlexWriter geeft geen krimp en werkt z’n taak gewoon af alsof er niets aan de hand is. Gewoonweg indrukwekkend! Je kan bovendien zien wanneer BURN-proof in werking treedt: tijdens het schrijven is het statuslampje van de drive rood, het wordt echter heel eventjes groen wanneer het buffergeheugen leeg komt te staan. Overigens hebben we BURN-proof getest zowel voor 12-speed schrijven als voor 10-speed herschrijven, telkens zonder problemen. Een belangrijk aandachtspunt is de media die je gebruikt. Immers, niet alle cd-r(w) schijfjes zijn geschikt voor de snelheden die deze Plextor weet te behalen. Let daar dus op bij het aanschaffen van cd-r(w)’s. Gelukkig zitten er in de doos zowel een cd-r als een cd-rw die dit moeten aankunnen.

Ongeduldig
Kijken we naar de testresultaten dan steekt de PlexWriter 12/10/32A met kop en schouders boven het vorige model, de PlexWriter 8/4/32A, uit. Voor de on-the-fly kopie gebruikten we als bron een 5x dvd-rom van Creative Labs en dat verliep vlekkeloos. Op iets meer dan zes minuutjes was de opdracht klaar. Ben je van het ongeduldige type dan is de 12/10/32A een ware verademing. Het cd-romgedeelte is identiek aan dat van de 8/4/32A en presteert op hetzelfde niveau. Dat zit dus snor. Tot slot vermelden we nog dat Plextor de PlexWriter 12/10/32A naar goede gewoonte zeer compleet levert: audio- en IDE-kabel, schroefjes, één cd-r en één cd-rw en het programma WinOnCD versie 3.7 alsook een reeks utilities van Plextor. Alles om meteen aan de slag te gaan is dus aanwezig. Plextor vergeet de SCSI-liefhebbers niet maar die zullen nog even geduld moeten oefenen vooraleer zij de SCSI-versie kunnen aanschaffen.

Conclusie
Deze nieuwe PlexWriter is zonder meer een indrukwekkend product. De specificaties liggen op het hoogste niveau en de BURN-proof technologie bewijst z’n nut. Bovendien vraagt men voor dit alles een redelijke prijs zodat we eigenlijk maar één advies hebben: kopen dit ding!
Adviesprijs
374,94 euro
Systeemvereisten
Pentium 200 MHz, 64 MB Ram.
Vorig artikelBetaalbare digitale camera’s
Volgend artikelKiezen blijft een kiese aangelegenheid
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.