Olympus C-200

0
20

digicam_olympusc200
Tot voor kort werd er door de camerafabrikanten druk geëxperimenteerd met het design van de camera’s. Een nieuwe generatie camera’s met hogere resolutie en betere specificaties rechtvaardigde een volledige restyling van de camerabody. Olympus blijft over het algemeen wat langer trouw aan het basisontwerp. Ook deze camera zet je aan door de lensbescherming weg te glijden. De flitser klapt daarbij automatisch naar buiten en is meteen klaar voor gebruik. In vergelijking met oudere modellen als de Olympus C-960 of Olympus C-830 is dit een verbetering. De flash van deze toestellen was enkel manueel te bedienen. De camera omschakelen van opname- naar weergavemodus doe je niet, zoals bij de andere toestellen uit de test via een menuschijf, maar door de lenskap een paar millimeter terug te schuiven. De zoomlens trekt zich dan terug in de body, maar het LCD-scherm wordt niet geactiveerd. De kleurenmonitor schakel je in met een kleine drukknop. De flits klap je na gebruik met een lichte duimdruk omlaag tot ze in de body vastklikt. Er zitten dus veel bewegende, mechanische onderdelen aan dit toestel. Zo zijn er ook nog aparte klepjes voor het batterijvak, voor de Smartmedia geheugenkaart en voor de USB en video-out aansluiting.
De maximale resolutie van de Camedia C-200 is 1600 x 1200 pixels of 2.1 megapixel. Voor schermpresentatie of internettoepassingen kan je foto’s maken in een kleiner formaat: 640 x 480 pixels. De beelden worden opgeslagen als JPEG bestanden in vier verschillende compressieniveaus. Afhankelijk van de gekozen instelling kan je dan 5 tot 82 beelden kwijt op het 8 Mb Smartmediakaartje. Wil je je beelden uitgebreid bewerken met een foto-editor, dan kan je de opnamen bewaren in het compressieloze TIF-formaat. Omdat de TIF bestanden zo groot zijn past er slechts één foto op het geheugenkaartje. Ook deze camera heeft de mogelijkheid om korte digitale video-opnamen te maken in het Quick Time Movie formaat.
Het objectief is een 3x zoom met een 35 mm equivalente brandpuntsafstand van 35-105mm. Met de digitale 3x zoom kan je het onderwerp nog groter in beeld brengen. Je verliest dan iets aan beeldkwaliteit. Olympus moet een van de cameramerken zijn die het langst heeft vastgehouden aan de seriële computeraansluiting. De C200 is gelukkig voorzien van een USB-verbinding. De installatie van de Camedia Master 2.5 software en de cameradrivers verliep vlot.

Conclusie
De beeldkwaliteit van de Olympus C-200 is meer dan gemiddeld. De scherpte, detaillering en contrast zijn in orde. De kleuren zijn echter wat koel en nijgen naar een lichte magenta zweem.
Adviesprijs
619 euro
Vorig artikelNikon Coolpix 775
Volgend artikelFujiFilm Finepix F601 Zoom