Door de geluidsmuur

0
60

Creative Labs is een ronkende naam als het op geluid aankomt. De SoundBlaster Live! Platinum 5.1 geluidskaart en de Cambridge SoundWorks DeskTop Teatre 2200 speakerset kun je apart kopen, maar Creative promoot deze combinatie door ze ook in één doos te verkopen. Wij installeerden de geluidskaart, sloten de luidsprekerset aan en luisterden of het wel degelijk ideale partners zijn zoals Creative Labs ons wil doen geloven.

SoundBlaster Live! Platinum 5.1
Zoals zijn voorganger is de SoundBlaster Live! Platinum 5.1 gebaseerd op de SoundBlaster Live! Er is wel een belangrijk verschil, want de nieuwe kaart heeft een Dolby Digital 5.1 decoder aan boord. De kaart heeft ook een digitale uitgang. Tegenover de oudere versie is ook de Live! Drive iets anders uitgevoerd. De Live! Drive is een kastje dat net in een vrij 5,25-inch uitbreidingsvak van je pc past en laat je toe om van daaruit een heleboel instellingen te regelen of aan te sluiten. De nieuwe versie heeft iets kleinere PS/2 MIDI-aansluitingen en een infrarood connectie voor de nieuw meegeleverde afstandsbediening. Wat de meegeleverde software betreft, vinden we naast de cd-rom met stuurbestanden en allerlei hulpprogramma’s ook nog een cd-rom met een heleboel SoundFont bestanden, MixMan Studio, PixMaker en Lava Player 2.5. Om te zien welke effecten je allemaal met de juiste surround luidsprekers kunt bereiken, krijg je er twee spellen bovenop: MDK2 en Rage Rally. Heb je zelf ambities om muziek te maken, dan kun je terecht bij het programma 3D Future Beat en voor de wat professioneler aangelegde muziekfanaat is er natuurlijk Cubasis VST. Uiteraard is deze luxegeluidskaart geleverd met alle nodige kabeltjes. Leuk allemaal, maar wat is deze high-tech geluidskaart waard? Wanneer je zelf geen muziek maakt, zul je niet veel hebben aan de vele extra’s. In dat geval kan een gewone SoundBlaster Live! 5.1 volstaan, zonder het epitheton ‘Platinum’. De geluidskwaliteit is in beide gevallen even hoog. Een en ander hangt natuurlijk ook af van de gebruikte luidsprekers. Wij kregen hiervoor de nieuwe Cambridge SoundWorks DeskTop Theatre 2200.

Cambridge SoundWorks DeskTop Teatre 2200
Deze luidsprekerset wordt door Creative aangeprezen als ideale partner van de bovenstaande nieuwe SoundBlaster Live! (Platinum) 5.1 geluidskaart en niet ten onrechte. Beide systemen zijn goed op elkaar afgestemd. Zelf hebben we kunnen vaststellen dat je zelfs bij het ver opendraaien van de geluidsknop weinig vervorming hoort. Nochtans zoefden de meteorieten en stukken steen ons langs de oren in een van de actiescènes uit Armaggedon. Voor wie er geen graten in ziet om dvd-films af te spelen via de dvd-rom van de pc, heeft aan deze 5.1 Digital Surround luidsprekerset een aardig luidsprekersysteem. Om evenwel hetzelfde effect te hebben als een volwaardige Dolby Prologic Surround geluidssysteem, moet je dus de volumeknop aardig tegen het maximum aan draaien. Dat kan ook niet anders met een vijftal satellietspeakertjes van 5 Watt en een subwoofer van 17 Watt. Voor de vijf satellietspeakertjes is er een klein statiefje meegeleverd. Alles is gitzwart en stijlvol afgewerkt. Om de kosten binnen de perken te houden heeft de Desktop Teatre 2200 geen AC3 decoder aan boord, maar maakt gebruik van de decoder van de SoundBlaster Live! 5.1 geluidskaart.

Conclusie
Met de SoundBlaster Live! Platinum 5.1 doe je geen miskoop, op voorwaarde dat je intensief van de extra mogelijkheden gebruik gaat maken. De kaart heeft immers een flink prijskaartje. Wanneer je een heel goede geluidskaart wilt combineren met surround sound luidsprekers als de Cambridge SoundWorks DeskTop Theatre 2200, zonder evenwel zelf met muziek te gaan knutselen, dan volstaat de standaardversie van de SoundBlaster Live 5.1. Voor zijn prijs levert de SoundWorks DeskTop Theatre 2200 luidsprekerset heel goede prestaties.
Adviesprijs
173,00 euro
Systeemvereisten
Pentium 166 MHz of hoger, 32 MB Ram (64 MB aanbevolen), Windows 95 (OSR/2), Windows 98/Me, Windows NT (SP4) of Windows 2000, DirectX 6.X of hoger. Voor de meegeleverde spellen is een Pentium 200 MHz, 64 MB Ram, 3D grafische kaart en tot 300 MB vrije harde
Vorig artikelEenvoudig foto’s bewerken
Volgend artikelLevensredder