Sleutelgat voor op het net

0
19

Nu Nederland en Vlaanderen gebeten zijn door het virus van het gemeenschappelijk voyeurisme, waarom dan geen webcamera aanschaffen? Big Brother, De Bus, je eigen piepshow. Moet kunnen. Daarom kijkt DiskIdee diep in de lenzen van twee webcamera’s, de 3Com HomeConnect PC Digital WebCam en de Creative Labs VideoBlaster WebCam Go Plus.
webcams_3compcdigital
Je eigen webcam en iedereen kan je doen en laten zien. Het is slechts een klein stapje verder naar een totale uitholling van de privacy. Aan het deelnemersveld te zien van Big Brother en De Bus, is dit niet bepaald een issue bij de jongere generatie en dat stemt mij niet vrolijk. Nu goed, een webcam is misschien de moderne versie van het Alziend Oog ‘Hier Vloekt Men Niet, God Ziet Mij’, je bent wel nog steeds vrij de knop om te draaien wanneer je het wenst.

Installatie
Waar de eerste generatie webcams nog via de parallelle poort of een eigen PCI-kaartje op de pc werden aangesloten, is nu alles USB. Veel eenvoudiger te installeren, op voorwaarde natuurlijk dat je eerst de software installeert en pas bij het herstarten van de pc de camera effectief aan de pc koppelt. Heel handig is de installatieprocedure van de 3Com HomeConnect, die netjes stap voor stap alles controleert alvorens de eigenlijke meegeleverde software te installeren. Een onheilspellende foutmelding op het einde van de installatie liet me het ergste vrezen. Gelukkig was er niets aan de hand. De WebCam Go Plus van Creative Labs laat zich gewillig installeren, al gaat het om verschillende programma’s die na elkaar de revue passeren. Pas wanneer de installatie vraagt om je systeem te herstarten, weet je dat alles achter de rug is.Wie USB zegt, zegt Windows 98 en Windows 2000. Andere besturingssystemen komen vooralsnog niet in aanmerking. Je moet bovendien een stevige pc hebben met flink wat geheugen en een grafische kaart met minstens 16 MB Ram. Schokkerige beelden zijn immers niet altijd of alleen de schuld van een slechte webcamera, maar kunnen te wijten zijn aan een te trage processor of verouderde grafische kaart.

Wonderen
De 3Com WebCam is een rechttoe rechtaan camera die je ook met voetstukje gemakkelijk op de monitor zet zonder eraf te vallen. Daarvoor zorgen de ‘antischuif’ rubberen steunvlakjes op het voetstuk. De meegeleverde software is niet overweldigend, maar toch voldoende om meteen aan de gang te gaan. De kwaliteit is goed, al moet je er geen wonderen van verwachten. De Creative Labs WebCam Go Plus is eigenlijk de opvolger van de VideoBlaster WebCam Go (lees onze test) en is niet zomaar een webcamera. Je kunt hem tevens gebruiken als digitale fotocamera. Een hoge resolutie moet je er niet van verwachten, maar voor vlug enkele kiekjes voor op het web is het wel een aardige gadget. Heel aardig dus, maar de kwaliteit van de WebCam Go als digitale camera kun je niet vergelijken met de digitale camera’s van de huidige generatie. De VGA-resolutie van 640 op 480 is goed voor 0,3 megapixels. Moderne digitale camera’s halen 2 megapixels (1600 op 1200). Daarvoor moet je wel een 20.000 tot 3000 lappen voor neertellen.

VGA-resolutie
Met de WebCam Go Plus kun je 150 beelden in VGA-resolutie opslaan, dat is wat meer dan de vorige versie omdat het intern geheugen van 4 MB naar 8 MB is uitgebreid. De focus is nu gefixeerd en de lens is duidelijk verbeterd. Als webcamera voldoet de VideoBlaster WebCam Go prima. De bugs in de software van de vorige versie zijn nu volledig van de baan. De meegeleverde software is ook sterk uitgebreid. Naast het fotoalbum dat je kunt gebruiken om de gemaakte foto’s te bewerken en naar de pc te kopiëren, is vooral de PixAround software leuk. Hiermee maak je je eigen panoramaviews. Je hoeft slechts vanaf een bepaalde positie in 360 graden een twaalftal foto’s te nemen en de PixAround software plakt ze netjes aan elkaar tot een 360 graden panoramaview dat je met de muis kunt voortbewegen. Je kunt er zelfs een uitvoerbaar bestand van maken. Een laatste nieuwigheid van de WebCam Go Plus is de ‘Voice Annotation’. Hiermee kun je een korte opmerking inspreken bij het nemen van elke foto. Er is ook nog een losse microfoon meegeleverd.

Conclusie
Beide webcamera’s bieden aanvaardbare kwaliteit en zijn gemakkelijk in het gebruik. Qua prijs ontlopen ze elkaar niet echt veel. De voorkeur gaat toch daarom naar de Creative Labs WebCam Go Plus, omwille van de extra’s in de vorm van meer software en uiteraard de ingebouwde digitale camera.
Adviesprijs
– Creative Labs WebCam Go Plus: 198,29 euro
– 3Com HomeConnect Digital WebCam: 192,99 euro
Systeemvereisten
ÉDe minimumvereisten zijn een Pentium 166 MHz met MMX voor de 3Com en een Pentium 200 MHz MMX voor de Creative Labs WebCam Go Plus.
Vorig artikelGratis, voor niets?
Volgend artikelZeven USB-webcamera’s