Panasonic Portable Power Supply QE-QL201 draagbare batterij review

Mobiele batterij levert smartphones onderweg extra stroom

0
Door de eerder geringe autonomie die batterijen in smartphones en tablets bieden, is er een markt voor draagbare batterijen. Eerder bekeken we al een mobiele batterijoplossing van Verbatim. Ook Panasonic heeft een reeks draagbare batterijen. We testten het Portable Power Supply model QE-QL201 dat over twee usb-aansluitingen beschikt om smartphones op te laden.

De meeste mobiele apparaten halen nauwelijks een volledige werkdag op één batterijlading. Je zult maar net dat belangrijke telefoontje moeten doen of berichtje willen versturen, als je batterij de laatste druppel energie gebruikt om het toestel af te sluiten. Heb je geen toegang tot een stopcontact, dan kunnen draagbare batterijen, zoals het Panasonic Portable Power Supply gamma, een oplossing bieden om toch aan de slag te blijven.

Panasonic biedt in het Portable Power Supply gamma draagbare batterijen drie modellen. De Panasonic QE-QL102 is een 1430 mAh batterij voor occasioneel gebruik; je kan er een smartphone met een 1400 mAh batterij tot 60 percent mee opladen. De QE-QL101 is uitgerust met een 2700 mAh batterij en laadt een smartphone één keer volledig op.

Panasonic Portable Power Supply QE-QL201
Panasonic Portable Power Supply QE-QL201

De QE-QL201 – die we testten – is het krachtigste model en is uitgerust met een 5400 mAh batterij. Niet alleen kan deze draagbare batterij een smartphone twee keer opladen, dit model kan ook twee toestellen tegelijkertijd opladen.

 
In de verpakking

De Panasonic Portable Power QE-QL201 batterij zit in een blisterverpakking. Panasonic levert naast de batterij nog een kabel met een usb- en micro-usb-aansluiting. Ook krijg je een gebruiksaanwijzing in verschillende talen waaronder Nederlands.

 
Design

Het Panasonic Portable Power Supply model QE-QL201 is een draagbare batterij in een glanzend zwarte plastic behuizing met afgeronde zijkanten. Je kan dit model ook kopen in een glanzend witte behuizing.

Met afmetingen van 70 x 62 x 22 mm past de batterij in de palm van je hand. Het gewicht bedraagt 142 gram.

Aan de bovenkant zit een aan/uit-knop. Aan de rechterkant bevindt zich een micro-usb-aansluiting, terwijl aan de linkerkant twee gewone usb-aansluitingen zitten.

De oplader in de blisterverpakking
De oplader in de blisterverpakking
 
Technisch

De Panasonic QE-QL201 is uitgeruste met een Lithium-ion 3,7V 5400 mAh (20 Wh) batterij. Volgens de fabrikant duurt het opladen van de batterij ongeveer 14 uur en dat klopt met onze testervaring.

Opgeladen is de batterij in staat om één aangesloten apparaat stroom te leveren gedurende ongeveer vijf uur. Sluit je twee apparaten aan dan wordt de stroomvoorziening verdeeld en is de batterij goed voor 2,5 uur per apparaat.

De totale output die de batterij levert, is maximum 1,5 A. Als je twee apparaten aansluit die samen meer dan 1,5 A vergen, dan wordt het apparaat dat je het eerst hebt aangesloten, ook als eerste opgeladen.

Een led-lampje geeft de status van de batterij aan: groen duidt op een batterijpeil van ongeveer 60% of meer, terwijl oranje duidt op een peil tussen ongeveer 30 en 60 % en rood op minder dan 30 %. De aan/uit-knop waarmee je de batterij activeert of uitzet biedt het voordeel dat je de stroomvoorziening op elk moment kan stopzetten als je ze niet meer nodig hebt.

Waar je best ook rekening mee houdt, is dat je het batterijniveau best op 30 à 40% (oranje led) houdt, als je de Panasonic Portable Power batterij voor langere tijd niet gebruikt. De batterij volledig opge- of ontladen wegleggen vermindert de prestaties en levenscyclus.

De Panasonic QE-Q_201 past in de palm van een hand
De Panasonic QE-Q_201 past in de palm van een hand
 
Batterijlading

We hebben het Panasonic Portable Power Supply model QE-QL201 getest met smartphones en tablets. Een oude Palm Treo smartphone, die is uitgerust met een 1500 mAh batterij, konden we probleemloos twee keer volledig opladen met de Panasonic QE-QL201.

We testen de Panasonic batterij ook met een Android tablet. De Lenco TAB-813 heeft een 4000 mAh accu. Die konden we, terwijl we erop werkten, met de Panasonic QE-QL201 draagbare batterij niet helemaal opladen, maar ongeveer driekwart. De Lenco tablet uitgeschakeld volledig opladen lukte wel net.

We lieten de Futuremark Peacekeeper batterijtest los op deze Android tablet en zetten daarbij de schermhelderheid op de hoogste stand. De Lenco TAB-813 (met WiFi ingeschakeld voor de test) klokte in deze benchmark af op 3 u 53′.

Vervolgens sloten we de Panasonic QE-QL201 draagbare batterij aan op de volledig ontladen tablet via de usb-kabel. In de Futuremark Peacekeeper batterijtest scoorde de accu 2 u 24′. De QE-QL201 levert in dit geval dus iets meer dan 60 percent extra stroom.

De Panasonic Portable Power Supply modellen op een rij
De Panasonic Portable Power Supply modellen op een rij

Net als de eerder geteste draagbare batterijen van Verbatim zijn de externe batterijen van Panasonic tot 500 keer te gebruiken. Vermits de Panasonic QE-QL201 een adviesprijs heeft van 59 euro, kost een laadbeurt je dus 11,80 eurocent. Daarbij is de stroomkost niet meegerekend om de Portable Power batterij op te laden.

 
Beschikbaarheid

De Panasonic Portable Power Supply QE-QL201 heeft een adviesprijs van 59 euro. De QE-QL101 heeft een adviesprijs van 49 euro, terwijl die van de QE-QL102 39 euro bedraagt.

Conclusie
De Panasonic QE-QL201 draagbare batterij is – zoals de verpakking prominent vermeldt – duidelijk bedoeld voor het laden van smartphones. Zo kan je met deze 5400 mAh mobiele batterij van Panasonic een smartphone met een 1400 mAh accu twee keer opladen of dankzij de twee usb-poorten twee smartphones met een dergelijke accu opladen. Tablets hebben een accu met een capaciteit van 4000 mAh of hoger en de Panasonic QE-QL201 draagbare batterij is in staat om die slechts gedeeltelijk op te laden. In noodgevallen kan het een uitkomst bieden, maar voor het opladen van je tablet koop je beter een forsere mobiele batterij, zoals bijvoorbeeld de door ons geteste 10000 mAh Dual USB Power Pack van Verbatim. Die mobiele oplader is wel minder draagbaar, maar biedt bijna dubbel zoveel capaciteit en kost slechts tien euro meer dan de Panasonic batterij.
Adviesprijs
€ 59
Foto van Panasonic
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.