Populairder dan desktop-pc’s

0
71

(Roadkil). Verder houden we rekening met Microsoft’s eigen Windows Experience Index (WEI), die aangeeft in hoeverre een pc geschikt is om al dan niet vlot Vista te draaien. Daarnaast tellen ook het gewicht en de autonomie mee.
Uit de verschillende benchmarkcijfers berekenen we een gewogen Prestatie-index (BIP) op 100 punten. In de BIP tellen PCMark voor 25%, WEI voor 20%, Roadkil voor 10%, 3DMark 01-05 voor 7%, 3DMark 06 voor 10%, het gewicht voor 13% en de autonomie voor 15% mee. (De details vindt u in de tabellen die bij dit artikel horen.) Hoe hoger de BIP, hoe sneller de notebook globaal genomen is. Bent u geïnteresseerd in specifiek prestatieniveaus (bijvoorbeeld extra goede grafische prestaties of een extra snelle toegang tot de harde schijf) dan moet u de tabellen (zie verder) uitvlooien en uw eigen volgorde van het testveld opmaken.
Op basis van de BIP geven we ook een prijsprestatiecijfer op 100, waarin de prestaties voor 50%, de meegeleverde extra’s (zoals software, uitrusting, bouwkwaliteit) voor 20% en de prijs voor eveneens 30% meetellen. We hanteren drie verschillende ‘ideale prijzen’ (excl. btw) voor het berekenen van de prijsprestatie: 399 euro voor een standaardnotebook, 699 euro voor een desktopvervanger en 1349 euro voor een subnotebook.

Energieverbruik
We houden ook rekening met het energieverbruik. In de betreffende tabel vindt u cijfers voor uitgeschakeld, maximaal, slaap- en sluipverbruik. Met het laatste bedoelen we het verbruik van de voeding wanneer de notebook er niet is op aangesloten. Idealiter is dat nul, maar nogal wat voedingen verbruiken toch nog stroom, ook als er niets is op aangesloten. Dat sluipverbruik loopt op tot meer dan 23 Watt bij de Fujitsu-Siemens ESPRIMO Mobile V5505. Ook het piekverbruik verschilt enorm. De Acer TravelMate 6592G en Fujitsu-Siemens ESPRIMO Mobile V5505 zijn echte stroomslokoppen. De NEC VERSA S9100 springt er in positieve zin uit als laagverbruiker.

Individuele besprekingen en tabellen
in aparte artikels bespreken we kort de voor deze test ingezonden notebooks. We belichten alleen de opvallendste eigenschappen en positieve en negatieve punten. De artikels kunt u lezen door onderaan op de eerste pagina van dit artikel in het kader ‘Dossier" op de betreffende links te klikken.
Bij dit artikel horen drie tabellen: een tabel met productinformatie voor elk product, met de prestatiescores en met het energieverbruik. De tabellen zijn bewaard in Excel-formaat (Excel 95 en hoger compatibel). U kunt ze downloaden op de laatste pagina van dit artikel in het kader met de "gekoppelde bestanden". Gelieve deze tabellen alleen te downloaden voor persoonlijk gebruik en niet verder te verspreiden zonder bronvermelding. Elk ongeoorloofd gebruik van deze informatie zoals herpublicatie zonder onze toestemming zal gerechtelijk worden vervolgd en leiden tot een schadeclaim wegens copyrightinbreuk.
Nog een algemene opmerking: de meeste fabrikanten kunnen u per notebook diverse configuraties aanbieden op het gebied van processor, geheugen, videochip etc. Wij kunnen natuurlijk alleen de ingezonden configuraties beoordelen.

Conclusie
De Acer TravelMate 6593G is veruit de snelste kleinzakelijke notebook uit deze test. De Asus F73 en HP Compaq 6820s bieden de beste verhouding tussen prijs en prestaties. Alle geteste notebooks op een na halen een prijsprestatiescore van meer dan 50% en zijn hun geld dus waard. Uitzondering is de Fujitsu-Siemens ESPRIMO Mobile V5505; die is een ietsje te duur in verhouding tot zijn prestaties. De NEC Versa S9100 verdient een speciale vermelding omwille van zijn lage gewicht, grote autonomie (mits speciale instellingen) en energiezuinigheid. Als een superlaag prijskaartje voor u de doorslag geeft, dan verdient Toshiba in deze test de voorkeur boven Dell.

Hoogste Business ICT Prestatiescore: Acer TravelMate 6592G
Beste prijsprestatie: Asus F73 en HP Compaq 6820s
Notebooks met grootste autonomie: Acer TravelMate 6592G en NEC Versa S9100
Hoogste PCMark: Acer TravelMate 6592G en HP Compaq 6820s
Snelste harde schijf: Asus F73 en HP Compaq 6820s
Beste DirectX grafische prestaties: Acer TravelMate 6592G
Beste OpenGL grafische prestaties: Acer TravelMate 6592G
Beste video- en fotoprestaties: Toshiba Satellite L300D
Hoogste WEI: Fujitsu-Siemens ESPRIMO Mobile V5505 en HP Compaq 6820s
Lichtste notebook: NEC Versa S9100
Mooiste notebooks: NEC Versa S9100
Energiezuinigste notebook: NEC Versa S9100

1
2
Vorig artikelSub-notebooks van Lenovo
Volgend artikelAcer TravelMate 6592G review
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.