Dvd-recorders met ingebouwde harde schijf zijn alleen geschikt voor analoge tv

4
1618

dvd+hdd-recorders: populaire tv-series opnemenrecorders ook muziek, digitale foto’s en eigen of internetvideo’s opslaan. Sommige hebben daarvoor een netwerkverbinding waarmee je ze met jouw pc en/of internet kunt verbinden. Voor tv-opnames geldt dat hoe hoger de gekozen videokwaliteit is, hoe meer ruimte het videobestand op de harde schijf inneemt.
Hoe groter de harde schijf, hoe duurder de recorder. In de praktijk blijkt een harde schijf van 160 GB meer dan genoeg te zijn. Reken op prijzen van 200 tot 300 euro, afhankelijk van de bekendheid van het merk. Dat volstaat voor twee volle seizoenen van series als ‘Lost’ of ‘Desperate Housewifes’ in standaardkwaliteit (ruim dertig uur) en laat nog ruim een derde tot de helft vrij voor andere opnames of bestanden. Ben je van plan heel veel digitale muziek, foto’s of van het internet gedownloade filmpjes op te slaan, dan heb je uiteraard meer ruimte nodig.
Denk er wel aan dat een harde schijf niet het eeuwige leven heeft. Zorg dus dat je van waardevolle opnames altijd een back-up maakt op dvd of op pc (indien de recorder een netwerkaansluiting heeft). Op een dvd-schijfje past maar ruwweg een uur aan video, maar de recorders kunnen video comprimeren en zo toch meerdere uren op een schijfje wegschrijven (weliswaar met verlies aan kwaliteit).

Digitale tv
Iets om rekening mee te houden wanneer je van plan bent om op digitale televisie over te stappen, is dat de overgrote meerderheid van de dvd+hdd-recorders over een gewone analoge tv-tuner beschikt. Daarmee kun je alleen analoge kabel-tv ontvangen en opnemen. Voor het opnemen van tv in digitale kwaliteit heb je hier dus niets aan.
Hoe zit het dan met de beschikbaarheid van harddisk-dvd-recorders die wel met digitale tv overweg kunnen? Niet al te best. Sommige apparaten beschikken over een zogeheten DVB-T tuner, waarmee je in België via de ether alleen de VRT kunt ontvangen en in Nederland via Digitenne de niet-versleutelde kanalen, zoals Nederland 1,2 en 3. De aanbieders van digitale tv via de kabel (Belgacom, Indi, Telenet in België en UPC in Nederland) verkopen tegen een meerprijs decoders met een ingebouwde harde schijf. Die hebben echter geen ingebouwde dvd-recorder, noch een netwerkaansluiting. Je beschikt dan over dezelfde opnamevoordelen

1
2
3
Vorig artikelTv-antenne vermomd als fotokader
Volgend artikelIomega externe harde schijven ondersteunen nieuwe back-upoptie in Mac OS X Leopard

4 REACTIES

  1. Hallo ik had een vraagje,

    kan je beeldmateriaal van de harde schijf van de recorder overzetten op de laptop ? Ik zoek een manier om filmpjes te bewerken via software en daarna bvb op youtube te zetten. Analoog beeldmateriaal is voldoende.

    Mss kan iemand tips geven ?

    Thx

  2. DE VIDEO RECORDER IS NOG STEEDS LEVERBAAR. JE MOET ALLEEN NOG BETER ZOEKEN.

    DE VIDEO MET NAAST STANDAARD REC. EN PAY. EN MET LONG REC. EN PLAY. HEB IK GELUKKIG GEWOON WEER KUNNEN VINDEN.

    EN BIJ BIJ DE SHOPS KUN JE NOG GEWOON VIDEO BANDEN KOPEN.

    MIJN EERSTE DVD RECORDER AL GEHEEL VAN METAAL. WAS ECHTER NOG NIET VOLMAAKT. DUS DE BLEU RAY IS OOK GEEN SUCCES.

    TROUWENS DE GEWONE AUDIO GELUIDS CASSETTE IS OOK NOG TE KRIJGEN. TERWIJL DE CD SINGLE AL SNEL IS GESTOPT

    I’LL BE BACK !!!!!!!!!

  3. @Titia: Is het echt de bedoeling de analoge filmpjes op je digitale videocamera te zetten? Dan moet je eerst kijken welke ingangen die digitale camera heeft. Heeft die ook een ingang voor analoge signalen, dan kan je eenvoudigweg de "uit" van de analoge camera verbinden met de "in" van de digitale. Kun je de inhoud van de digitale camera alleen beheren via een pc, dan moet je uiteraard eerst de analoge filmpjes gaan digitaliseren en op die pc zetten. Dat kan je bvb. doen met de Terratec Grabster ( klik hier) of soortgelijke apparaatjes. Dat digitaliseren gebeurt met de meegeleverde software, bij Terratec is dat Magix Movies on CD. Meestal heb je dekeuze uit meerdere formaten waarin je het digitale resultaat kunt opslaan.Kijk op voorhand wel even na of er een formaat bij is waarmee je digiatale camera overweg kan!

  4. Even een vraagje.
    Heb een digitale videocamera en wil daarmee bandjes overnemen van mijn analoge camera.
    Hoe kan ik dit doen en wat voor kabels heb ik hier bij nodig??
     

Reacties zijn gesloten.