NAS: een externe harde schijf van een andere soort

9
117

voor de voeding, twee USB poorten en een RJ-45 aansluiting voor het netwerk. Daaronder nog een minuscuul klein gaatje waarmee je, met behulp van een paperclip, het toestel kunt resetten. Binnenin de Maxtor Shared Storage II zitten twee harde schijven van 500 GB – uiteraard van het merk Maxtor. Of Seagate, want deze twee bedrijven zijn intussen gefusioneerd. Op de doos staat dan ook vol trots "1 TB" – één terabyte. Maar daar komen we zo dadelijk nog op terug.

De Maxtor Shared Storage II in een netwerk

Network Attached Server
De meest gangbare externe harde schijven die je tegenwoordig voor een prikje op de kop kunt tikken, sluit je aan op je computer via een USB aansluiting. In Windows Verkenner krijgen die dan een eigen drive-letter. Je kunt die externe schijf nadien wel op je netwerk delen, maar dan moet de host-computer, de computer dus waarop de schijf aangesloten is, ingeschakeld zijn.
De Maxtor Shared Storage II is evenwel een NAS, een Network Attached Server. Zoals de naam het aangeeft, sluit je die met een RJ-45 netwerkkabel rechtstreeks aan op een vrije poort van je router, hub of switch. In Windows Verkenner zie je die NAS dan als een bijkomende computer waarvan je de harde schijf kunt benaderen. Daarmee is een NAS volledig onafhankelijk van welke pc in je netwerk dan ook. Je hoeft dus niet langer naar de hobbykamer te hollen om daar de pc op te starten omdat je op een notebook in de woonkamer naar je vakantiefoto’s wilt kijken.

De installatieprocedure kan beginnen

Aansluiten
Het aansluiten van de Maxtor Shared Storage II houdt dan ook niet veel in: netwerkkabel verbinden en de voeding inpluggen. Vervolgens installeer je Maxtor EasyManage, de software voor het beheren en het instellen van je NAS, op gelijk welke pc van je netwerk. De software herinnert je er vooreerst aan dat er (nog) geen paswoord voor de administrator ingesteld is, maar daar doe je natuurlijk mee wat je wilt. Wanneer alleen je partner en jezelf gebruik

1
2
3
4
5
6
7
8
Vorig artikelDigitale fotolijst van Transcend is ook MP3-speler en geheugenkaartlezer
Volgend artikelEntertainment in de palm van je hand
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

9 REACTIES

  1. Hallo
    Ik heb eens een vraagje, als ik mijn harde schijf van fujitsu-siemens aansluit op mijn pc dan loopt mijn pc vast.  Als ik het daarna afkoppel dan heb ik geen problemen meer mee.
    Kan er soms iemand zeggen wat ik moet doen om dit probleem op te lossen?
    Groetjes
    Steve

  2. @anonymous #7: Ik heb jouw test ook eens uitgevoerd, met een oude externe USB HD (idream) van 4 GB. Hierop selecteerde ik precies 3 GB verdeeld over ongeveer 3.000 bestanden, van piepklein tot vrij groot. Transferttijd = 7’34". Voor deze kopie gebruikte ik Total Commander. Wanneer je een NAS die in Raid 1 staat terug moet sturen omdat er 1 HD defect is, dan ben je dolgelukkig omdat je eerst nog rustig een backup kunt nemen van al je data – die staan immers ook nog op de 2de HD. "Kwijt" ben je je data dus in principe nooit – tenzij de ganse NAS ontploft of zo, maar zo kan je natuurlijk verder gaan tot in het oneindige – want wat gebeurt er met je data wanneer je ganse huis tot op de grond afbrandt?
  3. @anonymous #7: Ik heb jouw test ook eens uitgevoerd, met een oude externe USB HD (idream) van 4 GB. Hierop selecteerde ik precies 3 GB verdeeld over ongeveer 3.000 bestanden, van piepklein tot vrij groot. Transferttijd = 7’34". Voor deze kopie gebruikte ik Total Commander.
    Wanneer je een NAS die in Raid 1 staat terug moet sturen omdat er 1 HD defect is, dan ben je dolgelukkig omdat je eerst nog rustig een backup kunt nemen van al je data – die staan immers ook nog op de 2de HD. "Kwijt" ben je je data dus in principe nooit – tenzij de ganse NAS ontploft of zo, maar zo kan je natuurlijk verder gaan tot in het oneindige – want wat gebeurt er met je data wanneer je ganse huis tot op de grond afbrandt?

  4. en een testje later,  (USB schijf (maxtor 300GB, USB2) direct aangesloten op NAS van 500GB) omdat we ervan houden… 2.3GB, 70 files in 5 folders doet ie in een luttele 34 minuten !! wat een mens allemaal niet kan doen in die tijd… Reken maar eens na hoeveel (weinig) mbyte of mbit dit zijn per seconde
    En wat die RAID betreft. Wat doe je als je je schijf moet (of kan) laten herstellen (wat niet ondenkbaar is) onder garantie. Je moet ze dan opsturen en bent meteen al je (gevoelige) data kwijt  of je neemt alvast vooraf een backup op een andere NAS?

  5. ik heb een gelijkaardige HDD gekocht van Western Digital, type My Book, World Edition en had ook dezelfde problemen met installatie en gebruik met de bijgeleverd software. Met deze software kon ik alle computers en printers sharen op het netwerk. Dit was uiteindelijk niet mijn behoefte, enkel een centrale HDD om alle back-ups op te plaatsen van de verschillende afzonderlijke pc’s. Maar uitgerekend met die software ging het goed fout, ttz traag, heel traag copïeren en bij grotere transfers altijd vastlopen. Uiteindelijk heb ik de software Mionet van de pc’s gegooid en de HDD gewoon gezocht en gevonden. Nu werkt het geheel zeer goed en bijzonder snel. Om maar te zeggen dat je veelal beter bent de bijgeleverde software te laten voor wat ze is. Mvg,

  6. 5 dagen in bezit. Installatie was eenvoudig. Ik maak gebruik van RAID 1. Maar elke keer bij het kopieren van veel data (en dat doe je nu eenmaal als je zo’n din net hebt gekocht) dan loop het besturingssysteem vast. Een reboot van de Maxtor is het enige wat nog helpt. Dit is elke keer te reproduceren en ik heb al van alles geprobeerd. Nu koop ik de Maxtor SS om mijn data veilig op te slaan (RAID1)… nu met dat vastolopen is dat ding niet alleen onbetrouwbaar maar ook onbruikbaar. Ga hem terug brengen 🙁
    nog iets .. bij het configureren via de web client worden wachtwoorden e.d. als parameter doorgegeven in de url ! Als iemand een paar dagen later achter je pc gaat ziten kan hij zo zien welke accounts je hebt aangemaakt met welke wachtwoorden !! Over veilig gesproken 🙁

  7. @ anonymous #2, #3: Het is precies om die ramp-scenario’ te vermijden dat ik in mijn artikel nogal de nadruk leg om het apparaat in RAID 1 te zetten. Laat HD 1 het maar begeven,alle gegevens staan veilig op de HD 2. Je werkt gewoon verder, vervangt bij gelegenheid HD 1 en ook geen gedoe met kopiëren van bestanden.
    Overigens: uit nieuwsgierigheid ook eens USB geheugenstaafje reschtstreeks aangesloten. Hier stonden 2.125 bestanden op van allerlei formaat en type, verdeeld in tientallen mappen, alles samen ongeveer 2 GB. Transfert-tijd: heel precies 5 minuten.

  8. Heb ongeveer hetzelfde gevoel als de vorige reactie.  Maxtor SS zou moeten werken met gigabit kaarten …, tenminste volgens de handleiding en wie wil er niet de snelste oplossing ?
    Probeer dit maar eens met een 3com 3C2000-T.  De bijgeleverde software vindt op geen enkele manier de Maxtor.   En ja ik probeerde via een gekruiste kabel rechtstreeks en via een switch met een gewone CAT5 kabel, en installeerde de laatste driver voor de NIC.  Trouwens via een 10/100 NIC wordt de Maxtor wel gevonden.  (zelfde kabel, Switch) 
    Dan maar vast IP adres ingesteld volgens de help file.  Conclusie : werkt niet.
    De bijgeleverde software is niet alleen traag, maar nuttig ? 
    Ze zouden bij Seagate (ex Maxtor) als reus beter eens kijken naar Simpleshare.  Deze ondersteunt wel niet Gigabit maar het werkt wel via die kaarten.  De software is niet omslachtig en ik kan mij geen enkele keer herinneren dat hij de schijf niet vond.   Trouwens eenvoudig PC opstarten en even later kan je de schijf vanuit elke PC met de bestaande software (AB Commander, Magellan, BU software, Offiice) benaderen.  Zoals het hoort.
     
     

  9. MAxtor, een hoop ergernis.
    Mijn vorige maxtor NAS shared storage plus, 500GB heeft na ong 1j 2mnd, de geest gegeven. Alles bijeen heeft ie misschien elke week 1x gedraaid voor een uurtje. Gelukkig hebben we in Belgie 2j garantie en werd het toestel vervangen nadat ik het eerst naar NL had gestuurd. (Data recovery is voor particulieren een dure optie.)
    Dit neemt niet weg dat je dus alles kwijt bent. Ook weer gelukkig heb ik nog een maxtor one touch USB waarop alles in dubbel stond. Het overzetten van alle data is echter een monniken werk. van USB via PC naar NAS. Ong 4min per GB op een 100mb netwerk. Direct de USB aansluiten op de NAS zegt u ? Ja hoor, maar de files laten zich dan niet re-namen op de USB. De schijf moet in FAT32 staan…. Plug en pray geldt ook hier.
    Een safely remove van de USB van de NAS, leidt ertoe dat de boel vastloopt. Heel het zootje resetten dus of in geval van de NAS, stekker eruit.
    Neen, geef mij maar liever een USB schijf. Sneller en veel minder problemen (tot hier toe)

Reacties zijn gesloten.