Goed beeld, fout ontwerp

0
62

om, binnen zekere grenzen, je hoofd steeds centraal in beeld te houden. Dat trucje zagen we al eerder, onder andere bij de eerder geteste webcam Creative Live! Pro. Deze webcams hebben geen motortje om de draaien, maar tonen slechts een deel van het opgenomen beeld, namelijk dat deel waar je hoofd zit. Verplaats je je een beetje, dan toont de software je een ander deelgebied van het plaatje. Bij de zonet vermelde Creative is dat een zenuwachtig gedoe met in- en uitzoomen zodat je correspondent bij een chatsessie binnen de kortste keren zeeziek wordt. De Sweex WC053 doet dat allemaal veel trager en zonder al te veel zoomwerk, wat resulteert in een veel rustiger, stabieler beeld. Dat ingezoomde beeld kan je ook via de meegeleverde software instellen en vastzetten, zo bekom je dan een digitale zoom. Op de twee bijgaande afbeeldingen zie je de face-tracking in werking. De inzet rechtsonder toont telkens het volledige beeld, de rode kader positioneert zich rond het hoofd en het is dat deel dat de correspondent te zien krijgt.
Met deze software kan je nog allerlei fantasietjes uithalen met het beeld, zoals regendruppels, mozaïek-effect, een beeld dat opgenomen lijkt te zijn met een infrarood camera, een kadertje met roze engeltjes en nog een aantal van dergelijke nogal kinderachtige zaken.

Fantasietjes met het beeld – hier het resultaat van Glasstile

Foto’s en filmpjes
Met de Sweex kan ook je ook foto’s nemen of een filmpje opnemen. Voor foto’s heb je de keuze uit gamma resoluties van 320 x 240 tot 1280 x 1024 pixels . Ze worden bewaard in JPG of BMP formaat. De filmpjes hebben een resolutie van 176 x 144 tot 640 x 480 pixels bij een frame-rate tot 30 frames per seconde, of zelfs een resolutie tot 1280 x 1024 maar dan bij een maximale frame-rate van 15 frames per seconde. Het resultaat kan je alleen als een AVI bestand opslagen.
Echt goede foto’s maak je nooit met een webcam. Tijdens een videogesprek zit je immers voor de pc en bij gebrek aan flits zijn de lichtomstandigheden daar veel te ongunstig voor puike resultaten. De foto’s zitten steevast vol ruis en als gevolg van het kleine lensje vertonen ze dan ook nog een serieuze

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelTweede spiegelreflexcamera van Panasonic
Volgend artikelVier home cinemaprojectoren bij Epson
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.