Ook voor regenachtige dagen

0
53

groenachtig op wanneer je ze gebruikt, wat in donkere omgevingen of bij nachtfoto’s handig is.Olympus µ 780 bedieningstoetsen
Onderaan de camera zit het batterijcompartiment waar ook de geheugenkaart zijn plaats vindt. De camera heeft een eigen intern geheugen van 15 MB, maar bij beelden in hogere kwaliteit is dit al snel ontoereikend. In de hoogste kwaliteit kun je slechts drie opnames bewaren. De µ 780 maakt gebruik van xD-Picture Card’s voor externe opslag. Een kaartje zit niet in de verpakking en je schaft je best meteen een exemplaar aan. xD-Picture  Card’s bestaan in formaten tot 2 GB.

Bediening
De camera heeft negentien scèneprogramma’s met standaardprogramma’s zoals “Portret” en “Landschap”, maar ook voor minder voor de hand liggende foto-omstandigheden zoals “Veiling”, “Keuken” of “Strand & Sneeuw”. Naast de negentien scèneprogramma’s beschikt de camera ook nog over drie onderwaterprogramma’s. Handig voor wie nog niet goed vertrouwd is met fotograferen is de Guide-functie die je Olympus µ 780 keuzewieltjekunt selecteren met het wieltje. De functie helpt je bij het maken van een foto door de instellingen te selecteren, zodat je alleen nog op de ontspanknop dient te duwen. In sommige gevallen, zoals bij het onderwerp “Zoomeffecten” krijg je zelfs vier previews te zien op het schermpje waaruit je kunt kiezen.
Opvallend is dat de µ 780 geen gezichtsherkenning biedt, wat in dit segment ondertussen een standaardfunctie lijkt te worden. Wel heeft de camera een schaduwaanpassingsfunctie, die je kunt activeren met de speciale toets onder aan de achterkant van de camera. De functie zorgt voor een aanpassing van de donkere delen van een opname. Het inschakelen ervan zorgt voor een opmerkelijk verschil in belichting en kan erg nuttig zijn bij opnames met veel tegenlicht.
Het Hyper Crystal LCD-scherm voldoet bij normale weersomstandigheden, maar bij fel zonlicht is het zo goed als onbruikbaar om je onderwerp in beeld te nemen. Helaas heeft de µ 780 geen aparte zoeker, zodat fotograferen in die gevallen wat moeizaam gaat.

Beeldkwaliteit
De camera heeft ook een mechanische beeldstabilisator die ongewenste beeldvervormingen voorkomt als gevolg van camerabewegingen. De beeldstabilisator kun je in- of uitschakelen door een knop naast de ontsnapknop bovenop de camera. Naast de mechanische beeldstabilisator biedt de µ 780 ook nog

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelLenovo ThinkPad notebooks nu ook met Linux
Volgend artikelTotaalpakket voor wie aan de slag wil met zijn verzameling MP3’s
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.