Digitale knipsels verzamelen met Google Kladblok

0
212

Dat minikladblok biedt je het voordeel om op je webpagina te blijven terwijl je stukjes tekst of afbeeldingen opslaat, maar door te klikken op de titel van het minikladblokje opent zich dat schermvullend, wat natuurlijk gemakkelijker leest en werkt.

Gegevens ordenen
Om je knipsels te ordenen kun je per groep een nieuw Kladblok aanmaken. De lijst met je Kladblokken zie je in het linkerpaneel op je scherm. Klik je hier op een bepaald Kladblok, dan zie je rechts de inhoud. Binnen een Kladblok kun je dan nog eens je knipsels onderverdelen in "gedeeltes", zeg maar hoofdstukken. Die hoofdstukken kan je openen of sluiten door te klikken op een plus-tekentje (of min-tekentje) voor de naam zoals je dat wel kent uit de boomstructuren in Windows. Ook de artikels zelf hebben zo’n plus- respectievelijk min-tekentje. Artikels verplaatsen doe je door ze te verslepen naar het juiste gedeelte of Kladblok.


Google Kladblok, schermvullend

Per account kan je dus zoveel kladblokken aanmaken als je wil. Elk kladblok kan je nadien delen met andere gebruikers, je hoeft enkel het Gmail adres op te geven van de begunstigden. Je kunt ook kladblokken delen via andere e-mailadressen, maar als die bestemmelingen daar gebruik van willen maken worden ze vriendelijk uitgenodigd om ook eerst een Gmail account te openen. Voor wat, hoort wat, nietwaar?
Je kunt zelfs nog een stap verder gaan en je Kladblok delen met de ganse wereld via een uniek Internet adres. Stukjes tekst en afbeeldingen op het Internet publiceren – je bent intussen al dicht bij de wereld van het Bloggen gekomen!

Praktisch
Het resultaat is een prettig en intuïtief werkend programmaatje, toch noteerden we één nadeel. Kladblok speelt zich immers af binnen je browser. Als je dan achteraf een aantal knipsels wilt verwerken in een artikel op je tekstverwerker, moet je telkens omschakelen van je tekstverwerker naar je browser en omgekeerd. Tenzij je natuurlijk de luxe hebt van een dual screen of een breedbeeldscherm waarop beide programma’s naast elkaar kunnen staan.

Afdrukken doe je best in Google Docs and Spreadsheets

1
2
3
Vorig artikelStralende shooter met RPG-elementen
Volgend artikelStevig en goedkoop instapmodel
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.