Batterijtjes opladen via een USB-aansluiting

1
35

Het laadproces is gemakkelijk te volgen: tijdens het laden licht er op de batterij een groene ring op, en die gaat knipperen wanneer de batterij voor 90% geladen is. Is de batterij volledig geladen, dan dooft de ring.
Je kon hiervoor al lezen dat je voor het laden van de USBCell geen lader nodig hebt, maar dat wil niet zeggen dat je geen gewone lader kunt gebruiken. Je steekt dan de USBCell zoals elke andere herlaadbare batterij in de lader, in dit geval met het groene kapje nog op de batterij. Alleen werkt de lichtgevende ring dan niet en moet je afgaan op de indicaties van het laadtoestel.

Test
Voor de test vergeleken we de Moixa USBCell met een zeer courante NiMH batterij, de GP 1800 (winkelprijs: 13 euro voor 4 stuks of omgerekend 3,25 euro per stuk). We gebruikten ze als voeding voor een multimediaspeler, waarop we een diavoorstelling lieten lopen.
De USBCell hield het precies 180 minuten uit (3 uur), de GP 1800 deed het wat beter met 237 minuten (afgerond 4 uur).
Het laden van de USBCell via de USB poort is wel een werkje van lange adem: ongeveer 4 uur voor de 90% indicatie (de twee batterijtjes laden niet precies even snel), nog een extra uur voor de volledige lading. Deze waarden zijn uiteraard niet te vergelijken met een gewone NiMH batterij, want die kan je niet opladen via de USB plug.
In het laadtoestel (Memorex) vergde de volledige lading van de USBCell 86 minuten, de GP 1800 was volledig herladen op 45 minuten.

De herlaadbare AA-batterijen Moixa USBCell in de verpakking

De herlaadbare AA-batterijen Moixa USBCell in de verpakking

Conclusie
Door zijn capaciteit (1300 mA) is de USBCell niet echt geschikt voor fototoestellen met flits of andere grote stroomverbruikers, maar de prestaties zijn best aanvaardbaar voor de meeste andere toepassingen. De Moixa USBCell kost evenwel drie keer meer dan een doorsnee NiMH batterij, maar in ruil moet je niet investeren in een laadtoestel: een USB plug volstaat. Je moet dan telkens wel de nodige tijd uittrekken voor het herladen.
Je kunt de Moixa USBCell bezwaarlijk in alle gevallen een volwaardig alternatief noemen voor NiMH batterijen, maar het is een batterij waarvoor zeker een heleboel nuttige toepassingsgebieden te vinden zijn.
Adviesprijs
€ 19,90 voor twee stuks
1
2
Vorig artikelBijna vijfhonderdduizend digitale tv-kijkers in Vlaanderen
Volgend artikelNieuwe generatie vrouwentelefoons
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.