Stil grafisch geweld

0
104

Fysiek verschillen beide aansluitingen wel: HDMI is niet veel groter dan een USB-aansluiting, even gemakkelijk aan te sluiten (je hoeft geen schroeven vast te draaien) en daardoor bij consumenten meer geliefd. Hoe minder kabels, hoe liever nietwaar? Dat argument geldt nog méér wanneer je weet dat een en dezelfde compacte HDMI-kabel ook nog tot acht digitale audiokanalen kan doorgeven (192 kHz surround geluid). Met één kabel kun je dus zowel digitaal geluid als digitale beelden tegen de vandaag hoogst mogelijke kwaliteit transporteren. Wat wil een mens nog meer, zeg nu zelf.
Naast een HDMI-aansluiting heeft de EAX1600PRO ook een gewone D-SUB VGA-aansluiting en een coaxaansluiting voor het doorgeven van digitaal geluid naar een versterker of geluidskaart (dit laatste kan dan via de interne geluidsaansluiting van de kaart; het nodige kabeltje wordt meegeleverd). De externe coaxaansluiting is overigens verwijderbaar, zodat de kaart ook kan worden ingebouwd in mini-pc’s of mediacenter-pc’s; Asus levert hiervoor een alternatieve kleinere (halfhoge) bracket mee). Verder wordt nog een HDMI-naar-DVI kabel meegeleverd, zodat je de kaart ook eenvoudig kunt aansluiten op een lcd-monitor die geen HDMI aan boord heeft.

hdmi-dvi.jpg

HD TV betekent ook dat er een systeem van rechtenbescherming moet zijn. Dit systeem heet HDCP ofwel High-Bandwidth Digital Content Protection. Hoewel HDCP momenteel nog weinig wordt gebruikt in HD dvd-spelers en dergelijke zal dat in de toekomst wel het geval zijn. Het is dan ook goed om weten dat de EAX1600PRO standaard HDCP-ondersteuning aan boord heeft.

Prestaties
De EAX1600PRO is een capabele videokaart die het in de gewone 2D videotaken zelfs ietsjes beter doet dan de op papier krachtigere EN7600GS. Zo haalt hij een hogere Sysmark-score (239 tegenover 236), terwijl de OpenGL-prestaties (van belang voor CAD en CAM) niet veel moeten onderdoen voor de EN7600GS (gemiddeld 15,5 tegenover 16,4 in de SPECviewperf 8 benchmark). De 3D prestaties zijn goed, maar niet uitzonderlijk hoog: voldoende om ook recente 3D games af te spelen, maar dan niet op de hoogste kwaliteitsstand en ook niet op al te hoge resoluties (zie tabel op het einde van dit artikel).

Asus EN7600GS Top Silent

De EN7600GS Top Silent bestaat alleen in een PCI Express uitvoering met naar keuze 256 of 512 DDR2 VRAM. Wij testten de versie met 512 MB VRAM. Het is een halflange videokaart van volledige hoogte met D-SUB VGA-, DVI- en S-Video-uitgangen op de achterkant. De gebruikte videochip is een redelijk krachtige midrange GeForce 7600GS die maximaal 2.048 x 1.536 pixels kan weergeven.
Wat deze kaart speciaal maakt, is de passieve koeling. Asus spreekt van ‘ReverseCool’ omdat het koelelement inderdaad op de achterkant van de kaart is aangebracht en niet zoals bij de oudere Asys N6600GT Silencer aan de bovenkant van de kaart vervaarlijk uitsteekt.

1
2
3
Vorig artikelNieuwe Live! Cam-familie
Volgend artikelGroot zoombereik
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.