Netwerken via het elektriciteitsnet

6
290

De verbindingssnelheid
Devolo claimt een verbindingssnelheid tot 85 Mbps. Om je een idee te geven: de meeste bekabelde huisnetwerkjes hebben een snelheid tot 100 Mbps, al vind je nog regelmatig oudere, tragere netwerken (10 Mbps) of de laatste nieuwe aan 1000 Mbps. Een draadloos netwerk volgens de WiFi 802.11b standaard haalt 11 Mbps, de WiFi 802.11g-standaard haalt 54 Mbps. Een internetverbinding via kabel heeft, afhankelijk van je provider en je abonnement, gewoonlijk iets tussen de 10 en de 20 Mbps. Let wel: dat zijn maximumwaarden, die zelden gehaald worden!


MicroLink Informer

De test
De maximale snelheid van 85 Mbps kon effectief gehaald worden: met beide adapters in hetzelfde stopcontact. Dat is natuurlijk weinig realistisch, dus trokken we met de laptop door het huis. Stopcontacten op hetzelfde circuit lieten een verbindingssnelheid noteren van 55 tot 47 Mbps. Blijven we op dezelfde fase van het elektriciteitsnet maar op een ander circuit, dan daalde de snelheid tot 45 en 41 Mbps.
De verbinding lukt ook perfect tussen verschillende fases van het elektriciteitsnet. De snelheidsmetingen lopen dan wel nogal uiteen: van 39 Mbps tot 19 Mbps.
We leenden even de 50 m verlengkabel van de grasmaaier en koppelden die tussen het stopcontact met de zwakste verbinding (19 Mbps) en de adapter, de snelheid daalde verder tot een nog altijd zeer aanvaardbare 15 Mbps.
We probeerden ook verbinding te maken achter twee verschillende elektriciteitsmeters, maar dat lukte niet. Daaruit mag je echter geen conclusies trekken, want je kunt niet zeker weten of die twee meters op de straat wel op dezelfde moederkabel zitten.


In het stopcontact – klaar!

Tot slot deden we nog enkele praktische proeven: we kopieerden 1 GB verdeeld over 250 bestanden van allerlei grootte van de ene pc naar de andere. Over een vast netwerk duurde dat 9 min 45 sec. Over het elektriciteitsnet met een gemiddelde snelheid van 45 Mbps duurde dat 25 min 30 sec. Overal in het huis konden we probleemloos MP3-bestanden die op de vaste pc stonden, op de laptop afspelen. Surfen op het internet lukte ook overal, videobestanden daarentegen haperden soms wel, mee afhankelijk van de gebruikte compressie.

Varianten
Deze test betreft de Devolo adapters met alleen een ethernet-interface. Devolo maakt echter ook een MicroLink dLAN duo versie waar naast een ethernet-aansluiting ook een USB-aansluiting over het elektriciteitsnet gedeeld wordt en een MicroLink dLAN Audio versie om audiosignalen over het elektriciteitsnet te verdelen. Alle producten kunnen gebruikt worden zowel met Windows, Linux en met Mac OS X.

Conclusie
Wie op meerdere plaatsen in huis wil computeren en er tegenop ziet om overal netwerkkabels te leggen, denkt vaak automatisch aan een draadloos netwerk. Devolo biedt hier een volwaardig alternatief aan een zeer competitieve prijs. De installatie is bijzonder eenvoudig, je hoeft zeker geen netwerkspecialist te zijn. Het is dan ook een aanrader.
Adviesprijs
Starter kit (2 adapters): 149,90 euro;
Bijkomende adapter: 79,90 euro
1
2
3
Vorig artikelGoogle en jouw privacy
Volgend artikelHarde-schijf-dvd-recorders met multi-format recording
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

6 REACTIES

  1. Vraag, kan de eerste aansluiting op de router van telenet aangesloten worden, dus zonder WIFI werken?

  2. Ik lees als je er 85Mbits instopt dat deze snelheid afhankelijk van de afstand terugloopt. Nu sluit ik een router aan met max 10 MBits. loopt deze snelheid nu ook terug? Draadloos heb ik hier wel last van ondanks de 54 Mbist verbinding.  Klaas

  3. @Filip: als je Appt en je bureau op dezelfde elektriciteitsmeter hangen, verwacht ik dat dat lukt, waarom niet?

  4. en stel nu het volgende:
    boven in ons appartement komt adsl binnen, maar beneden (twee verdiepingen lager) is ons bureau. Omdat wij televisie via internet hebben moet onze modem/router wifi in het appartement blijven. Mijn idee is dus om vanuit de wifi router een netwerkkabel te laten vertrekken naar de devolo en beneden in het bureau de tweede devolo in te pluggen en te linken aan een routertje. Gaat dit lukken ? Met PC en Mac gecombineerd ? Mijn routertje neemt in ieder geval de twee.

  5. ik heb de eerste versie van devolo en ben er zeer tevreden over, het is inderdaad aansluiten en klaar tenminste als je sp2 ook hebt te staan merkte ik.
    met mijn nieuwe desktop was het aansluiten en en op het net!
    echt geweldig als je geen kabels wil en makkelijk een netwerk wil, in veel nieuwbouw met beton is dit de oplossing!

Reacties zijn gesloten.