Drie lezers voor de elektronische identiteitskaart (eID)

2
418

Zetes ACR38U
De Belgische overheid nam het voortouw door alle Belgische 12-jarigen gratis een Zetes ACR38U kaartlezer aan te bieden wanneer die hun eID bij hun gemeente afhalen. Mocht je ouder zijn, niet getreurd: in elke pc-winkel kun je er eentje kopen voor minder dan 15 euro.

eID_zetes.jpg

De Zetes ACR38U is een zeer lichte, compacte kaartlezer met een USB 2.0 interface. Hij leest en beschrijft alle geheugenkaarten die beantwoorden aan de ISO 7816 norm. De transparant blauwe plastic behuizing voelt niet bepaald stevig aan, het is duidelijk dat dit toestel alleen voor sporadisch gebruik thuis aangewezen is. Er zijn geen bewegende onderdelen of knopjes, dus veel kan er niet aan stuk gaan.
De invoeropening van de Zetes ligt verticaal, zodat er minder gemakkelijk stof, kruimeltjes, gemorste vloeistof of paperclips in kunnen terechtkomen. Dit is een voordeel tegenover de andere twee modellen die we bekeken: daar wijst de opening recht naar boven, wat garant staat voor het verzamelen van vuil: kijk even tussen de toetsen van je klavier en je zult onmiddellijk begrijpen wat we bedoelen.

Cherry ST-1044U √ USB & Smart Board G83-6744 eID_ST-1044U.jpg
Zoals de naam al aangeeft, is dit ook een compacte kaartlezer met USB 2.0 interface. In tegenstelling tot de Zetes is dit een zeer stevig en zeer zwaar (300 gram!) toestel, het label "Made in Germany" doet hier zijn reputatie alle eer aan. Door zijn gewicht staat de lezer stevig en stabiel op je bureau, wat éénhandsbediening mogelijk maakt. Het is met een winkelprijs van rond de 35 euro wel een stuk duurder dan de Zetes, maar heeft de verdienste dat het er niet uitziet als een stuk speelgoed.
De twee voorgaande toestellen vereisen nog wel het gebruik van een klavier om je pincode in te tikken. Het derde apparaat is de Cherry Smart Board G83-6744, een toetsenbord van Cherry met ingewerkte kaartlezer. Het is een zwaar, zwart AZERTY-toetsenbord (1.250 gram) met de typische stevige Cherry-aanslag. Technisch is de kaartlezer identiek met de hierboven beschreven Cherry ST-1044U. Deze combinatie kost ongeveer 70 euro.

eID_Cherry_G83_6744.jpg

1
2
3
4
Vorig artikelCompact digitaal fototoestel
Volgend artikelOnline kalender
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. Invoering van de identificatieplicht, biometrische kenmerken in paspoorten, vergaande uitwisseling van passagiersgegevens, opslag van internetverkeer: de gewraakte ‘Big Brother-samenleving’ komt met rasse schreden dichterbij. Nieuw is het Amerikaanse idee voor computerchips in paspoorten: VS-douane zou hiermee op twintig meter afstand, zonder dat de burger het merkt, een massa aan informatie kunnen uitlezen. Vanuit de samenleving en het Europees Parlement komt steeds meer verzet. De roep om een veiliger samenleving lijkt meer en meer plaats te maken voor het pleidooi om behoud van privacy en bescherming van burgerrechten.

    In de ‘oorlog tegen het terrorisme’ wordt dankbaar gebruik gemaakt van de voortschrijdende techniek op het gebied van elektronische identificatie en surveillance. Vooral de Verenigde Staten zien de toepassing ervan liever gisteren dan morgen, maar stuitten, naar eigen zeggen, op een cultuurverschil. \”In Amerika wordt een terroristische actie als oorlogsdaad beschouwd, in Europa als criminele handeling\”, zo beweert de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Tom Ridge.

Reacties zijn gesloten.