Handenvrij bellen met hoge geluidskwaliteit

2
44


Plantronics Discovery 640 Bluetooth Headset

De Discovery 640 beantwoordt aan Bluetooth v1.2 en ondersteunt de Bluetooth-profielen voor hands-free en headset. De code voor het Bleutooth-afstemmen is standaard ingesteld op 0000 en kan niet worden gewijzigd. In theorie houdt dit dus een veiligheidsrisico in, want anderen in je nabijheid zouden kunnen meeluisteren. Deze headset ondersteunt ook Bluetooth Multipoint en kan je dus tegelijk koppelen aan twee verschillende Bluetooth-audioapparaten. De headset gaat ervan uit dat je een nummer wilt kiezen op het apparaat dat het laatst werd gebruikt. Wil je het tweede apparaat gebruiken dan zul je op het apparaat zelf het nummer moeten vormen; de headset zal het gesprek dan verder afhandelen. Het is echter niet mogelijk een gesprek in de wacht te zetten en verder te gaan op het tweede apparaat. Je kunt maar één apparaat tegelijk gebruiken.

Prestaties
Wij testten de werking en de geluidskwaliteit van de Discovery 640 uit met behulp van een Sony Ericsson P910i en een Sharp GX-30, zowel individueel als met de Multipoint-functie. De gesprekskwaliteit van de Discovery 640 is uitstekend, véél beter dan bij elke andere Bluetooth-headset die we tot nu toe uittestten (lees onze eerdere testen van headsets van Creative, Trust, Conceptronic, Sony Ericsson, Motorola en Philips). Gesprekken klinken helder en duidelijk, zonder merkbare storingen en dat aan beide kanten van de lijn. De geluidskwaliteit is zelf goed genoeg om de spraakherkenning van de Sony Ericsson P910i effectief te kunnen gebruiken, zelfs in een hard rijdende (lawaaierige) wagen. Ook andere headsets ondersteunen spraakherkenning, maar vaak moet je vijf à tien keer het codewoord uitspreken om effectief iemand op te bellen, àls het al lukt. Bij de Discovery 640 lukte ons dat meestal van de eerste keer en moesten we zelden meer dan drie keer proberen.
De headset volledig opladen duurt drie uur, maar je mag hem ook gedeeltelijk opladen (minimaal 1 uur). De ingebouwde Lithium-batterij heeft geen last van het gevreesde geheugeneffect en behoudt dus lange tijd zijn maximale capaciteit. De opgegeven gesprekstijd bedraagt vijf uur en de standby-tijd 60 uur. Dit kan zoals gezegd worden verlengd tot vijftien uur gesprekstijd en 180 uur standby-tijd met behulp van de meegeleverde AAA-batterijoplader.

Conclusie
Of dit de ultieme Bluetooth-headset is laten we in het midden. Alles kan immers beter. Maar de Plantronics Discovery 640 is alleszins de beste Bluetooth-headset die wij al onder ogen hebben gekregen. Hij is mooi, licht en de gesprekskwaliteit is uitstekend. Meer moet dat niet zijn. Alleen de relatief hoge adviesprijs van net geen 100 euro weerhoudt ons ervan de Discovery vijf sterren toe te kennen.
Adviesprijs
99,90 euro
1
2
Vorig artikelSony GPS-systemen
Volgend artikelPodcast 20: Pinnacle ShowCenter 200
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Volgens mij kan dit wel – wel effekes de BT 4003 Stack downloaden van Toshiba. Op m\’n Portégé M200 TabletPC werkt dit in elk geval wel.

  2. Dacht dat deze headset ook te combineren was met een Bluetooth van Toshiba Tecra ( omdat er ook Headset profilen bestaan ) dat zou een mooie headset zijn om te combineren met Skype; echter helaas zegt de Toshiba helpdesk dat dit niet kan…??

Reacties zijn gesloten.