Een nieuw lettertype

2
213

ClearType
In de toekomst zullen steeds meer CRT-computerschermen (met beeldbuis) vervangen worden door LCD-schermen. Ook notebooks gebruiken LCD-schermen. Deze schermen maken weer gebruik van pixels, zodat er opnieuw trapjes ontstaan bij schuine lijnen. Om de letters beter leesbaar te maken, maakt men gebruik van de ClearType technologie. Hoewel dit misschien op het eerste zicht wat raar lijkt, maakt men hierbij de randen van de letter lichtjes onscherp, zodat het geheel vlotter, minder gekarteld lijkt.

Cleartype.jpg
1. Omtrek; 2. Zonder ClearType; 3. Met Cleartype (afbeelding: www.microsoft.com)

Nu is deze ClearType technologie succesvoller bij het ene lettertype dan bij het andere. Mede daarom introduceert Microsoft vanaf Office 12 en het besturingssysteem Windows Vista een nieuw lettertype voor de communicatie met de gebruiker, namelijk Segoe UI (de UI staat hier voor User Interface). Dit lettertype zou perfect afgestemd zijn voor het gebruik op LCD-schermen.
Onderstaande afbeelding circuleert momenteel op het Internet als voorbeeld van Segoe UI. Hier kun je enkele bijzonderheden opmerken, zoals de steuntjes aan de rechtstaande (Regular) hoofdletter I, maar die steuntjes verdwijnen bij Italic. Ook het compleet andere letterbeeld van de letters A en L tussen Regular en Italic is vreemd, maar zeker niet lelijk.

SegoeUI.jpg
Dit is een voorbeeld van het nieuwe lettertype Segoe UI (Office 12)

Op het internet circuleren ook al fonts, die moeten doorgaan voor Segoe UI. We deden natuurlijk de test. We kunnen niet besluiten dat dit een vervalsing is, want misschien werd vroeger ooit een lettertype ontworpen met de naam Segoe, maar het is in ieder geval niet hetzelfde lettertytpe als in de afbeelding. Hieronder dezelfde tekst met onze gedownloade Segoe UI.

SegoeUIdownload.jpg
Tekst die we maakten met het gedownloade font Segoe. Echt of namaak?

1
2
Vorig artikelPda’s met geïntegreerde navigatiefunctionaliteit
Volgend artikelHèt nieuwe Spel van het Jaar?
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

Reacties zijn gesloten.