Bronschakelaar voor je tv

5
180

Marmitek
Het toestel van Marmitek is een manuele SCART-schakelaar, maar hij geeft wel degelijk netjes het MarmitekFlatTVLink4_afst.gifattentiesignaal door aan je tv (die dan automatisch zijn SCART-ingang op zijn scherm zet) – al gebruikt hij het niet om te schakelen naar die ingang. Schakelen doe je met een keuzeschakelaar op het toestel zelf, maar je krijgt ook een afstandsbediening.
Deze Flat TV Link 4 is namelijk geen gewone SCART-schakelaar. Eerst en vooral is het toestel ontworpen om tussen je andere toestellen te staan: het heeft namelijk een standaardbreedte van 43 cm zoals een dvd-speler, een fatsoenlijke metalen behuizing en is zilverkleurig. Auteur dezes heeft zelf een Joytech JS-965, wat kennelijk exact hetzelfde toestel is, al kun je het ook in het zwart krijgen. De prijs voor dit toestel kan nogal uiteenlopen. Marmitek vraagt 69,95 euro. De Joytech heb ik zelf 28 euro betaald in Duitsland (met 8,25 euro transportkosten) en dat is de laagste prijs die ik gevonden heb. De hoogste prijs lag tegen de 90 euro aan. Marmitek zit met zijn prijs dus in het gemiddelde van wat voor het toestel van Joytech gevraagd wordt.

Aansluitingen
Zoals gezegd zijn er vier ingangen en één uitgang, maar behalve SCART kun je daar ook S-Video, composite video en analoge stereo plus een digitale optische aansluiting op aansluiten. De SCART-aansluiting is volledig bedraad en geeft dus netjes RGB door. De aansluitingen zijn allemaal van goede kwaliteit, al zijn ze nu ook weer niet verguld.

MarmitekFlatTVLink4_back.jpg

Je moet wel een keuze maken tussen de aansluitingen. Er gebeuren immers geen conversies. Als je dus een toestel met S-Video op een ingang aansluit, moet je bij de uitgang ook de S-Videoconnector aftakken. Je mag bij de uitgang wel gewoon alle aansluitingen doorverbinden naar je tv. Wij zouden het echter wel leuk gevonden hebben als we alleen een SCART-kabel hoefden aan te sluiten en de andere aansluitingen telkens daar naartoe geconverteerd zouden worden. Helaas is dat dus niet het geval.
Marmitek levert een aantal uitgangskabels mee: SCART, S-Video en een gecombineerde analoge kabel met tulpaansluitingen voor composite video en stereogeluid. De stoomaansluiting is overigens minijackconnector voor een 9V-adapter die ook meegeleverd wordt. Overigens wordt ook het geluid niet geconverteerd: je kunt de stereoaansluiting van de uitgang van de Marmitek dus niet gebruiken om deze aan te sluiten op je hifi-installatie: tenzij je een ingang kiest waarvan de analoge stereo-ingang is aangesloten, zou je immers geen geluid horen.

1
2
3
Vorig artikelEen persoonlijke reisassistent
Volgend artikelEen goede gewoonte

5 REACTIES

  1. Zou deze heel graag willen kopen, liefst de in Duitsland voor 28 euro gekochte Joytech JS-965, maar kan deze bij lange na niet vor die prijs vinden. Iemand een tip? Jos.

  2. Heho: De TV-Link komt hier niet in tussen. TV-kijken doe je immers op je tv zelf en dan wordt een SCART-schakelaar zoals de TV-Link niet gebruikt. Als je bedoelt tv-kijken via de tuner van je recorder terwijl een programma opgenomen wordt, dan kan dat alleen als je recorder in feite twee tv-tuners aan boord heeft: een voor de opname en een om rechtstreeks te kijken. In dat geval wordt de SCART-aansluiting van de recorder gebruikt om het signaal van de rechtstreeks bekeken tuner naar buiten te sturen en dat regel je op de recoder zelf, niet met de TV-Link (die schakel je gewoon naar de ene SCART-aansluiting waarop de recorder aangesloten werd). Praten we over een digitale TV-decoder waarnaar je wil kijken terwijl een recorder een (analoge) uitzending aan het opnemen is, dan schakel je de TV-Link naar het invoerkanaal waarop de digitale decoder aangesloten is. De recorder doet zijn werk immers ongeacht of er iemand naar zijn SCART-emissies kijkt of niet.

  3. Shelby: de meeste surroundversterkers hebben alleen composite video en S-Video aansluitingen, maar geen component of SCART (waarmee je dus de beste kwaliteit bereikt). Als je de beste kwaliteit wilt, heb je dus wel degelijk een SCART-schakelaar nodig zoals deze TV Link.

  4. Hoe gedraagd de tv-link zich wanneer je b.v. een programma op Ned1 wilt opnemen op de dvd-(video)recorder en tegelijktijdig naar een tv-programma op Ned3 wilt kijken. Wordt dan het signaal naar beide kanalen optimaal doorgegeven of moet er gekozen worden voor een \’voorkeurkanaal\’!

  5. Veel mensen met een homecinema set thuis zouden er goed aan doen om de oude/video te regelen/schakelen via de homecinema (tunder) versterker. Dit scheelt heel wat aansluitwerk achter de tv.

Reacties zijn gesloten.