De ongelooflijk krimpende notebook

0
60

Paperbackgevoel
De nieuwe libretto meet 210 x 165 x 33 millimeter en past volgens Toshiba in de palm van je hand, maar dan moet je toch al forse ‘pollen’ hebben. Draagbaar is de librettto U100 zeker, maar in je binnenzak neem je hem beslist niet mee. Het gewicht bedraagt ongeveer 1 kg. Opvallen doet het Li-on battery pack dat een beetje uit de mini-notebook steekt en daardoor het paperbackgevoel van de libretto enigszins teniet doet. Uit onze testen blijkt dat de batterij onder de slechtste omstandigheden drie-en-een-half uur autonomie levert voor de libretto. Heb je een reservebatterij op zak, dan kom je op een werkdag al een heel eind. Wel moet de batterij redelijk lang opladen voor ze weer inzetbaar is.

ToshibaLibretto_u100_batt.jpg
Het Li-on battery pack steekt een beetje uit de mini-notebook

Onder de motorkap zitten een 1,2 GHz Intel Pentium M Processor Ultra Low Voltage 753 en 512 MB RAM. Je krijgt een harde schijf met 60 GB aan opslagcapaciteit (4200 tpm). Het besturingssysteem is Windows XP Professional. Daarnaast beschikt de notebook over een TruBrite WXGA TFT breedbeeld kleurenscherm met de nieuwe LED backlight technologie. Het scherm is 7,2 inch groot en biedt een resolutie van 1280 x 768. Het scherm is erg helder en hoe klein de letters op de hoogste resolutie ook zijn, ze zijn goed leesbaar.
Qua aansluitingen is de nieuwe libretto beter uitgerust dan zijn voorganger van bijna tien jaar geleden. Vooraan zit een SD-geheugenkaartsleuf en een FireWire-aansluiting; rechts zitten naast twee USB 2.0-aansluitingen een modem-, netwerk-, microfoon- en koptelefoonaansluiting. Links heb je nog een aansluiting voor een extern scherm en is er een PC Card-sleuf. Omdat de achterkant in beslag wordt genomen door de batterij, zit daar geen enkele aansluiting. De libretto biedt ondersteuning voor het opzetten van een 802.11b/g draadloze verbinding. Ook verbindingen via Bluetooth zijn mogelijk.

Toshibalibretto_u100_dock.jpg
Het docking station herbergt een 2X dvd-r drive

Ook vergelijkbaar met de eerste libretto is het docking station dat standaard wordt meegeleverd en dat je heel eenvoudig onder de mini-notebook vast klikt. Je beschikt daardoor over een 2X dvd-r drive. Rechts bovenop het docking station zitten multimediaknoppen om cd’s en dvd’s onmiddellijk af te spelen.

1
2
3
Vorig artikelSlanke mp3-speler met harde schijf
Volgend artikelDraaien in alle richtingen
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.