De ongelooflijk krimpende notebook

0
58

Beveiliging
Vermits de libretto bedoeld is voor mobiel gebruik, heeft Toshiba met EasyGuard een aantal beveiligingsvoorzieningen geïnstalleerd op de libretto. Zo zit er naast de G-knops muis een Fingerprint Sensor die je kunt instellen om in te loggen of een paswoord beveiligde schermbeveiliger te de-activeren. Toshiba levert ook HDD Protection software mee. Wanneer je die activeert, detecteert de libretto schokken of vibraties en zal dan de harde schijf automatisch in een veilige modus zetten.

Toshibalibretto_HDD.jpg

Toshibalibretto_HDD2.jpg
Als HDD Protection schokken detecteert,
zet het de harde schijf in een veilige modus.

Werken op de libretto is in het begin een beetje als een olifant die beweegt door een porseleinkast. Je doet alles veel meer ingetogen omdat alles zo klein is. Op het kleine scherm moet je soms zoeken naar het juiste pictogram, de G-knops-muis met de twee minuscule muisknoppen werken een vlotte werking ToshibaLibretto_u100_toets.jpgtegen en vooral het toetsenbord is voor wie gewoon is vlot met tien vingers te typen een regelrechte ramp.
Op de spatiebalk zit wel een zoomfunctie die je kunt activeren door de "FN"-toets in te drukken samen met de spatiebalk. Hierdoor is wat je intikt veel beter leesbaar op het scherm, maar het blijft onmogelijk om vlot tekst in te geven. Zelfs het systeem dat sommige Psion-gebruikers – herinner je je die nog? – gebruikten en waarbij ze de Psion met twee handen vasthielden terwijl de beide duimen het tikwerk deden, is bij de libretto onbruikbaar omdat de toetsen te klein zijn en niet ‘speciaal’ vormgegeven zoals bij de Psions indertijd.
In beide gevallen tikten we onvermijdelijk meerdere toetsen tegelijkertijd in. Helaas blijft dus tien jaar na de eerste Toshiba mini-notebook het grootste euvel het ’tekstverwerken’, en dat is toch een van de grote argumenten om te opteren voor een mini-notebook in plaats van voor een hoogwaardige PDA of smartphone. Dvd’s afspelen doet de libretto met zijn breedbeeld kleurenscherm keurig. Hij biedt zelf SRS TruSurround geluid via de speakers, al moet je de notebook om daar een beetje van te genieten wel op oog- en oorhoogte houden.

Prestaties
Wat de prestaties betreft haalt de libretto U100 met 100 punten op de BAPCo Sysmark test exact de referentiescore voor deze benchmark. De prestatiescore waarin naast de BAPCo Sysmark score ook de grafische prestaties worden meegerekend evenals eigenschappen, zoals meegeleverde software, bouwkwaliteit en draagbaarheid bedraagt 53 op 100. Houden we ook rekening met de prijs dan tekent de libretto U100 een prijs-prestatiescore op van 60 op 100. Niet meteen scores waar een gewone notebook mee kan uitpakken, maar voor een miniatuurversie ervan toch meer dan behoorlijk.

Conclusie
Het is een waar technisch hoogstandje hoe Toshiba met de libretto de normale notebook heeft doen ‘krimpen’. De nieuwe libretto is een zeer compleet uitgeruste breedbeeldnotebook in miniatuur, waarop Windows XP Professional draait en waarop je bijgevolg ook alle applicaties kunt installeren die daaronder draaien. Alleen spijtig dat je door het verkleiningsproces voornamelijk een prijs betaalt voor het toetsenbord, want vlot tekst ingeven kan je vergeten.
Adviesprijs
2.055,79 euro
1
2
3
Vorig artikelSlanke mp3-speler met harde schijf
Volgend artikelDraaien in alle richtingen
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.