DVB-C of digitale kabel-tv (Telenet Televisie en iN.Di)

5
505
Dit artikel is deel 2 van 4 in het DiskIdee dossier Digitale tv in België
DossiernavigatieDigitale tv: hoe het werktSatelliet (BVN) en HDTV (Euro1080)

Prijs?
Bij de aanschaf van de Digibox of Digicorder hoort de installatie van een Telenet kabelmodem voor internet of telefonie, maar je bent niet verplicht een Telenet internet- of telefoonabonnement te nemen. De installatie van de kabelmodem is gratis, net zoals de verbinding van deze modem met je Digibox of Digicorder via netwerkkabel of PowerLine. Je moet voor dit retourpad wel een activatiekost van 25 euro betalen. Als je al internet of telefonie van Telenet had en later digitale tv erbij neemt, kun je een korting krijgen op de aanschafprijs van Digibox (199 ¤) of Digicorder (299 ¤) en vervalt vermoedelijk de activatiekost ook. Je kunt instappen op Telenet Prime (de premiumkanalen) vanaf 12,95 euro. Wat verder nog niet gratis is, zal ingedeeld worden in pakketten en hier mag je denken richting 4,95 euro per bijkomend pakket.


Telenet Digibox

Je kunt met extra tv’s altijd zoals vroeger naar de analoge kanalen kijken. Wil je extra tv’s ook uitrusten met digitale tv, dan moet je Digiboxen bijkopen. Daar komen geen abonnementskosten bij en Telenet onderzoekt momenteel nog hoe ze het zo gemakkelijk mogelijk kunnen maken dat elders in het huis ook genoten kan worden van bestelde extra pakketten of Prime-kanalen. Voor bedrijven, hotels, ziekenhuizen of andere instellingen met veel tv’s heeft Telenet speciale oplossingen zoals de Digibox Pro (die is goedkoper, maar er is geen retourpad) en er is ook een speciale meergebruikersversie van de kabeltuner en dat is de Modulator Pro.

 

1
2
3
4
Vorig artikelDVB-T of digitenne
Volgend artikelBelgacom-tv of DVB-C via adsl

5 REACTIES

  1. Dit is inderdaad het enige wat wij consumenten kunnen doen. Weigeren over te stappen. Toch blijken al velen zich in het zak te hebben laten zetten. Democratie en vrije markt is de dictatuur van de middelmaat….

  2. Het is weer typisch Belgisch. Terwijl in de ons omringende landen een DVB signaal wordt verzonden dat compatibel is met de normale coderingen en men bijgevolg een TV met een ingebouwde digitale tuner kan gebruiken, moet men hier weer speciaal doen zodat iedereen nog eens in z\’n zakken moet tasten . Door de speciale codering zal dan ook geen enkele fabrikant geneigd zijn om TV\’s met een ingebouwde DVB-C tuner op de Belgische markt te brengen. Dus moet je weer een extra toestel aansluiten, heb je weer een extra afstandsbediening nodig (zie je het al gebeuren: een AB om het volume te veranderen en nog eentje om van post te wisselen, Kafka ten top). Tevens dien je voor elke TV in je huis zo\’n decoder neer te poten. Ze zijn weer goed bezig, het consumentengemak komt op de laatste plaats. Ik zal nog wel wat wachten met digitale TV totdat het voor de gebruiker wat makkelijker wordt.

  3. Ik was een geselecteerd \’uittestpersoon\’ en heb nu reeds drie maanden kunnen \’genieten?\’ van het Belgacomaanbod. De ene dag dag heb je 20 zenders, de andere 5; soms ontvang je Canvas of één, soms niet. Dikwijls floepen de zenders weg terwijl je aan het kijken bent: \’Dit kanaal is tijdelijk onbeschikbaar\’… Filmaanbod op aanvraag? Twee films zijn misschien de moeite waard (aanbod van ongeveer twintig films). De overige dingen die me beloofd werden en kortelings in werking gingen treden (vb. internet via tv. met het bijgeleverde toetsenbord) werken nog altijd niet. Als testpersoon zou ik bevraagd worden: ik ontving één bevraging: of ik tevreden was over de installatie??? Ja; maar over de rest van de luchtkastelen?

  4. Frederik, je hebt theoretisch gelijk. Maar….
    IN-DI gebruikt een speciale versie van het Irdeto CA, die expliciet alleen werkt met ingebouwde decoders, en dus niet met CI modules.
    En Telenet gebruikt Nagravision CA waarbij Nagra de enige CA leverancier is die tot nu toe geweigerd heeft CI modules toe te staan. Wellicht dat je het met een \’third party\’ CI module kan proberen (bv. de Alphacrypt module) maar de kans dat het slaagt is m.i. zeer klein.
    Kees

  5. In het artikel suggereert u dat digitale kabeltelevisie in Vlaanderen (zowel Telenet als Interkabel) volgens de DVB-C standaard zullen werken. Maar iets verder stelt u dat beide systemen incompatibel zijn doordat ze een ander codeersysteem gebruiken. Dit is inconsistent: je kan op DVB-C inderdaad verschillende codeersystemen gebruiken, er zijn er een 5-tal of meer in gebruik in Europa. Een ontvanger kan onafhankelijk van het codeersysteem gemaakt zijn, je stopt dan een \”conditionnal access\” kaartje (volgens de CI – common interface) specs in het systeem. Het kaartje ziet eruit als een PC-card (PCMCIA) maar bevat de decodeertechnologie. Het is dus mogelijk dat TV\’s in de toekomst een DVB-C decoder ingebouwd krijgen, waarbij door het instoppen van de decodeerkaart TV gekeken kan worden.

Reacties zijn gesloten.