DVB-C of digitale kabel-tv (Telenet Televisie en iN.Di)

5
505
Dit artikel is deel 2 van 4 in het DiskIdee dossier Digitale tv in België
DossiernavigatieDigitale tv: hoe het werktSatelliet (BVN) en HDTV (Euro1080)

 


Telenet Digicorder

Praktijktest

Omdat IN·DI nu al beschikbaar is, konden we het uittesten. Daartoe deden we beroep op de kabeldistributeur Interelectra (Limburg). Als je een smartcard in handen krijgt, is die nog niet geregistreerd bij Interelecra. Zodra je die registreert (dat kost 25 euro), ben je officieel op IN·DI geabonneerd. Zonder registratie blijft de kaart drie weken werken, daarna kun je geen digitale tv meer kijken totdat je de kaart registreert bij Interelectra. Dat doe je door een serienummer op een formulier in te vullen en dat dan op te sturen per post.
De Nokia MediaMaster 119c decoder, die ons ter beschikking werd gesteld door de firma Nedis in Geel, is zilverkleurig en is in een ommezientje klaar met het scannen van alle beschikbare digitale kanalen voor tv en radio. Hij groepeert die per soort: alle Vlaamse zenders, Franstalige zenders, Nederlandse stations, Duitse stations, muziekzenders, sportzenders, nieuwsstations, noem maar op. Er is geen mozaïek waarmee je snel een overzicht kunt krijgen van alle tv-kanalen, maar je kunt wel op een Info-toets drukken om meer informatie op te vragen over het lopende programma en nog een keer drukken brengt je in de EPG. Hier kun je gewoon door de stations scrollen of per station door de lopende programma’s.

Informatie
Je kunt een programma selecteren en dan zie je er meer informatie over. Er is geen mogelijkheid om jezelf een herinnering te laten geven als een programma dat je interesseert begint. Met een knop op de erg kleine afstandsbediening (ter grootte van een gsm) kun je overschakelen naar digitale radio. Op je tv-beeld verschijnt dan een blauwe achtergrond met een wit Nokia-logo eroverheen. Er is geen mogelijkheid om meer informatie te krijgen over een lopend radioprogramma, zelfs niet de naam van het station (en daar vinden we geen excuus voor!). Als je met pijl omhoog of omlaag naar een ander station overschakelt, verschijnt wel gedurende een tweetal seconden de naam van het station in beeld. Er is echter geen manier om te weten te komen naar welk radiostation je luistert als je televisie niet aan staat.
Aangezien de Nokia-decoder alleen maar een optische audiouitgang heeft, moet je dus al een surroundversterker hebben of een van de weinige stereoversterkers met ingebouwde DAC (digitaal-naar-analoogconversie). Via de SCART-aansluiting kun je het geluid natuurlijk ook horen via de luidsprekers van je tv-toestel. De kwaliteit van beeld en geluid is zonder meer schitterend. Overigens wordt die Nokia decoder nu niet meer gemaakt en raadt men bij iN·Di de Samsung DCB9401R aan.

1
2
3
4
Vorig artikelDVB-T of digitenne
Volgend artikelBelgacom-tv of DVB-C via adsl

5 REACTIES

  1. Dit is inderdaad het enige wat wij consumenten kunnen doen. Weigeren over te stappen. Toch blijken al velen zich in het zak te hebben laten zetten. Democratie en vrije markt is de dictatuur van de middelmaat….

  2. Het is weer typisch Belgisch. Terwijl in de ons omringende landen een DVB signaal wordt verzonden dat compatibel is met de normale coderingen en men bijgevolg een TV met een ingebouwde digitale tuner kan gebruiken, moet men hier weer speciaal doen zodat iedereen nog eens in z\’n zakken moet tasten . Door de speciale codering zal dan ook geen enkele fabrikant geneigd zijn om TV\’s met een ingebouwde DVB-C tuner op de Belgische markt te brengen. Dus moet je weer een extra toestel aansluiten, heb je weer een extra afstandsbediening nodig (zie je het al gebeuren: een AB om het volume te veranderen en nog eentje om van post te wisselen, Kafka ten top). Tevens dien je voor elke TV in je huis zo\’n decoder neer te poten. Ze zijn weer goed bezig, het consumentengemak komt op de laatste plaats. Ik zal nog wel wat wachten met digitale TV totdat het voor de gebruiker wat makkelijker wordt.

  3. Ik was een geselecteerd \’uittestpersoon\’ en heb nu reeds drie maanden kunnen \’genieten?\’ van het Belgacomaanbod. De ene dag dag heb je 20 zenders, de andere 5; soms ontvang je Canvas of één, soms niet. Dikwijls floepen de zenders weg terwijl je aan het kijken bent: \’Dit kanaal is tijdelijk onbeschikbaar\’… Filmaanbod op aanvraag? Twee films zijn misschien de moeite waard (aanbod van ongeveer twintig films). De overige dingen die me beloofd werden en kortelings in werking gingen treden (vb. internet via tv. met het bijgeleverde toetsenbord) werken nog altijd niet. Als testpersoon zou ik bevraagd worden: ik ontving één bevraging: of ik tevreden was over de installatie??? Ja; maar over de rest van de luchtkastelen?

  4. Frederik, je hebt theoretisch gelijk. Maar….
    IN-DI gebruikt een speciale versie van het Irdeto CA, die expliciet alleen werkt met ingebouwde decoders, en dus niet met CI modules.
    En Telenet gebruikt Nagravision CA waarbij Nagra de enige CA leverancier is die tot nu toe geweigerd heeft CI modules toe te staan. Wellicht dat je het met een \’third party\’ CI module kan proberen (bv. de Alphacrypt module) maar de kans dat het slaagt is m.i. zeer klein.
    Kees

  5. In het artikel suggereert u dat digitale kabeltelevisie in Vlaanderen (zowel Telenet als Interkabel) volgens de DVB-C standaard zullen werken. Maar iets verder stelt u dat beide systemen incompatibel zijn doordat ze een ander codeersysteem gebruiken. Dit is inconsistent: je kan op DVB-C inderdaad verschillende codeersystemen gebruiken, er zijn er een 5-tal of meer in gebruik in Europa. Een ontvanger kan onafhankelijk van het codeersysteem gemaakt zijn, je stopt dan een \”conditionnal access\” kaartje (volgens de CI – common interface) specs in het systeem. Het kaartje ziet eruit als een PC-card (PCMCIA) maar bevat de decodeertechnologie. Het is dus mogelijk dat TV\’s in de toekomst een DVB-C decoder ingebouwd krijgen, waarbij door het instoppen van de decodeerkaart TV gekeken kan worden.

Reacties zijn gesloten.