Digitale tv: hoe het werkt

3
253
Dit artikel is deel 1 van 4 in het DiskIdee dossier Digitale tv in België
DossiernavigatieDVB-C of digitale kabel-tv (Telenet Televisie en iN.Di)

Analoog versus digitaal signaal
Analoog vs. digitaal

Digitale televisie werkt ongeveer op dezelfde manier, alleen moet je een speciale digitale decoderbox gebruiken. Een digitale decoderbox moet de digitale televisiekanalen uit de lucht of van de kabel inlezen en omzetten naar analoog. Via een SCART-aansluiting op die decoderbox gaat beeld en geluid dan naar je tv. Je televisietoestel kan dus alleen analoge signalen aan. Er worden nu echter ook al toestellen gemaakt met lcd- en plasmabeeld die ook digitale signalen aankunnen. Daar hebben ze dan een speciale aansluiting voor zoals HDMI (High Definition Multimedia Interface). In dat geval heb je nog steeds een decoderbox nodig om de digitale tv-kanalen van de kabel of uit de lucht te plukken, maar kan het beeld en geluid in pure digitale vorm via HDMI aan de tv doorgespeeld worden.
Analoge transmissie van beeld en geluid is onderhevig aan allerlei storingen en dus zoekt men naar methodes om de transmissie van beeld en geluid zo lang mogelijk digitaal te houden. Bij een lcd- of plasmascherm bestaat het beeld uit individueel aanstuurbare pixels (beeldpunten) en dat betekent dat het beeld in principe van begin tot eind digitaal overgedragen zou kunnen worden zonder dat het ooit naar analoog moet worden omgezet. Voor geluid is dat momenteel nog niet helemaal het geval. Geluid geef je immers weer met behulp van luidsprekers en die zijn nu eenmaal analoog. Er bestaan wel al zogenaamde "digitale versterkers", al is dat een eerder onjuiste benaming voor zogenaamde klasse-D versterkers (daarop zullen we later in een apart dossier terugkomen) die in principe digitale geluidssignalen als invoer gebruiken en dat dan pas achter de versterkereindtrap via een zogenaamde laagdoorlaatfilter omzetten naar analoog. Als dit goed uitgevoerd is, krijg je hiermee de allerbeste klankkwaliteit.

Mogelijkheden
Digitale televisie levert dus voordelen op qua beeld- en geluidskwaliteit. Je mag hierbij denken aan dvd-kwaliteit. Er zijn met digitale televisie daarnaast echter meer mogelijkheden dan met analoge televisie. Een digitaal tv-kanaal neemt ongeveer acht keer minder plaats in beslag op de kabel dan een analoog tv-kanaal. Bijgevolg kan een kabelmaatschappij je dus minstens acht keer zoveel digitale kanalen aanbieden dan analoge. Bij digitale televisie kun je extra functionaliteit inbouwen, zoals keuzepakketten (bijvoorbeeld video op aanvraag), interactiviteit (meedoen met stemrondes of spelletjes), maar ook gebruikmaken van een elektronische programmagids of EPG.
De encodering van digitale televisie is gestandaardiseerd en heet DVB: Digital Video Broadcasting. Op dezelfde manier bestaat er ook een standaard voor digitale radio: DAB of Digital Audio Broadcasting. Zowat alle distributeurs van digitale televisie sturen samen met de tv-kanalen ook een twintigtal digitale radiokanalen door, net zoals de kabeldistributeurs nu naast de analoge tv-kanalen ook analoge radiokanalen meesturen.

Stoppen analoge uitzendingen echt in 2012?
Als het van de Europese Commissie afhangt, worden alle analoge tv-zenders in 2012 uit de ether gehaald. Alle Europeanen zullen vanaf dan digitaal naar tv kijken. Of het zo een vaart zal lopen, valt te bezien. Het digitale aanbod is, zeker in Vlaanderen, te divers en bovendien niet onderling compatibel. De meeste consumenten zullen gezien de vele beperkingen wellicht lang aarzelen voor ze de stap naar digitale tv zetten. In Australië werd digitale tv vier jaar geleden geïntroduceerd. De regering besliste toen om de analoge uitzendingen in 2008 te stoppen. Tot nu toe zijn er echter maar 770.000 set-top boxen verkocht. Tegen dit tempo zal de laatste Australische analoge tv pas in augustus 2057 worden uitgeschakeld. Of, anders gezegd, als de analoge uitzendingen echt zouden stoppen in 2008 dan zouden meer dan 22 miljoen Australische tv-toestellen en videorecorders in één klap nutteloos worden. Commentatoren in de Australische pers zijn het erover eens dat de introductie van digitale tv in hun land is mislukt. Eén van de belangrijkste redenen lijkt te zijn dat digitale tv voor de gevraagde prijs te weinig toegevoegde waarde biedt aan de gemiddelde consument. Een onderzoekscommissie van het Australische House of Representatives onderzoekt nu het probleem. Maar het is zeer waarschijnlijk dat de analoge uitschakeling zal worden uitgesteld.

1
2
Vorig artikelDigitale televisie in België is een kluwen
Volgend artikelDVB-T of digitenne

3 REACTIES

  1. Sommige zenders werden gepakt met streepjes in het beelbuis. Alle 2 de tv\’s werden hier mee gepakt. Terwijl teletext het uitstekend dee!

    Als wij de video/dvd ( in een) aanzetten worden sommige zenders verstoord. Vooral de muziekzender TMF. Het beeld wordt dan blauw dat steeds het TMF beeld omhoog wordt geduwt. Teletext bij TMF? Krijg je niet. Bij andere zenders wordt de teletext gepaard met rare tekens (niet bij alle). Als we de video/dvd opeens uitzetten wordt het beeld picobello! En teletext doet het weer bij TMF uitstekend

  2. wij hebben sedert begin december 2005 een indi box. Sommige kanalen werden ernstig gestoord en ook teletext konden wij niet ontvangen. Er werd contact genomen met de storingsdienst van Interelectra en een dikke proficiat voor de technieker van Interelectra. Hij heeft ons probleem opgelost (slechte contactdoos in muur en andere kabel). Met onze dank aan deze technieker en interelectra gezien zij niet de oorzaak waren van de storing.

  3. Het is inderdaad juist dat bij sommige kabelconsumenten er op bepaalde kanalen een zekere ruis is te zien.
    Meestal bezitten deze kijkers twee TV toestellen. Het is gemakkelijk, plaats een \’ T \’ stuk en splits het signaal in twee !
    Hier ligt juist de reden van deze ruis, namelijk er treden staande golven op wegens niet aanpassing. Op welke zenders ? Wel dit is afhankelijk van de lengte van de coaxiaal lijnen en de plaats van de zenders in het spectrum.
    Al deze problemen zijn gemakkelijk op te lossen met een versterker/splitser !
    En in dit geval een quasi perfekt analoog beeld. De digitale overdracht zoals tot op heden gepland brengt enkel interactiviteit met zich, en gedroomde mogelijkheden voor de zappers !
    Technisch is het digitale beeld wel meer storingsvrij, maar op 6m kijkafstand en een goede analoge installatie, miniem verschil.
    Verder een onoverzichteljke factuur waarvan het uiteindelijke bedrag zeer moeilijk na te rekenen valt en dit is dan weer in het voordeel van de kabelleverancier. Neen, ik wacht op HDTV en op de ontwikkeling van HD/ DVD schijfjes dan pas zal het TV beeld qua kwaliteit een groot verschil laten zien zonder gebruik te moeten maken van allerlei boxen met bijhorend dradenkluwen welke de huiskamer ontsieren. . Interactiviteit zal me dan een worst wezen !
    Rest me nog mijn kabelleverancier te bedanken voor het verminderen van het pakket zenders, …wel voor dezelfde prijs als vroeger (oplossing, huur een kabelconvertor \’ zoals vroeger \’ ! ).

Reacties zijn gesloten.