Belgacom-tv of DVB-C via adsl

4
96

Interactiviteit?
Belgacom-tv zal voorlopig geen interactieve diensten bieden, maar die zijn wel gepland voor de nabije toekomst.

Prijs?
Na 31 augustus 2005 betaal je om te beginnen 59 euro activatiekosten. Daarnaast betaal je nog 129 euro installatiekosten en 6 euro per maand huurkosten voor de set-top box. Voorlopig is er nog geen abonnementsgeld voor de gewone tv-kanalen. Wel betaal je extra voor films-op-aanvraag (2 tot 6 euro per film) en voor het voetbalaanbod. Als je het volledige voetbalaanbod wil, betaal je zomaar eventjes 25 euro per maand. Er zijn ook nog pakketten die 15 en 8 euro per maand kosten. Op open net zal er wel wekelijks 1 wedstrijd gratis worden uitgezonden via VRT. Het Italiaans voetbal kost nog eens 15 euro per maand.

Apparatuur?
De klant zal een speciale adsl-router van Philips moeten kopen om de tv-signalen te kunnen ontvangen; andere routers zijn daarvoor niet geschikt. Sommige klanten van Skynet hebben de geschikte router al in huis. Hij is te herkennen aan de speciale poort voor digitale tv. Ook is er een set-top box nodig om het signaal te decoderen. Ook Belgacom gebruikt een bedrijfseigen codeersysteem, zodat alleen de eigen set-top box kan worden gebruikt. Je kunt Belgacom-tv slechts op één tv aansluiten. Wil je in huis meerdere aansluitingen dan moet je telkens opnieuw een combinatie telefoonlijn, adsl go lijn, en decoder kopen. Dit euvel zal wellicht pas worden verholpen met de introductie van het snellere VDSL, maar dat kan nog een tijdje duren.

Praktijktest

In tegenstelling tot wat sommige concurrenten beweren zijn de beeld- en geluidskwaliteit van Belgacom tv wel degelijk goed. Dat konden we zelf vaststellen tijdens een demonstratie in Brussel. Consumenten kunnen daar sinds kort trouwens ook voor terecht bij de Belgacom-winkels. De EPG of elektronische programmagids werkt heel gebruiksvriendelijk en is qua bediening en mogelijkheden vergelijkbaar met die van Telenet of Windows XP Media Center Edition. Als je eenmaal met een EPG hebt gewerkt, wil je nooit meer terug naar de "oude" manier van tv kijken.

1
2
Vorig artikelDVB-C of digitale kabel-tv (Telenet Televisie en iN.Di)
Volgend artikelSatelliet (BVN) en HDTV (Euro1080)
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

4 REACTIES

  1. Ik beschik over een ADSL-verbinding voor mijn internetverebindingen met mijn PC. Is het mogelijk om deze verbinding te gebruiken voor mijn TV. Wat zijn de voorwaarden en mogelijkheden? Hoe word dit pracyisch opgelost?
    Mijn e-mailadress = paulclauws@skynet.be

  2. hallo,tegen het einde van het jaar hebt ge een box met twee kanalen
    voor twee toestellen bij belgacom, bij telenet digitale tv is ook maar 1 toestel deze zijn nu ook hun bandbreeds aan het verleggen .en nog iets gewoon tv zien zoals vroeger verdwijnt in de toekomst is het allemaal betaal tv wat je wilt betaald voor

  3. Ik snap het niet echt: volgens het artikel zendt Belgacom uit via DVB-C (met de C van Cable) maar anderzijds neemt het capaciteit weg van je Internet-verbinding op ADSL. Gebruiken ze nu TCP/IP ja of nee? DVB-C gebruikt het niet, maar ik zou vermoeden dat Belgacom wel TCP/IP gebruikt bovenop ADSL?

  4. Een probleem is hier nog steeds niet opgelost: met de realiteit dat huisgezinnen meerdere TVs hebben. Alleen Telenet geeft je nog de mogelijkheid om analoog meerdere toestellen tegelijkertijd te bekijken. Bij BelgacomTV heb je hier pech. Ik ben jarenlang CanalDigitaal klant en de aangeboden oplossing is om een bijkomend abonnement te nemen (ja, doe me d\’er nog eentje). Bij Telenet en bij BelgacomTV lees ik hier niets over. Conclusie: Ik ben blij met de betere beeldkwaliteit, de interactiviteit zal een leuke verbetering zijn, en ik hoop dat de decoder niet te zwaar is 😉 zodat ie weer van ene naar het andere TV toestel meekan. Cheers.

Reacties zijn gesloten.