Erfgenaam

8
26

Noodherstel
Het grote pluspunt van een beeldkopiesysteem zoals Norton Ghost in vergelijking met meer traditionele back-upsystemen is het veel betere noodherstel. Als je harde schijf de geest geeft, kun je ze gewoon vervangen (zelfs door een ander type), van de Norton Ghost cd-rom starten en dan wordt er een speciale ‘embedded Windows’-versie gestart waarmee je ook op je netwerk je beeldkopie kunt terugvinden en dan op je nieuwe harde schijf terugzetten. Het gaat in vergelijking met een ‘bare bones’-herstel van een normaal back-upprogramma heel wat sneller en flexibeler. Vroeger deden zowel Symantec als PowerQuest het noodherstel vanuit DOS. Dat vanuit een nood-Windows doen heeft voordelen, zeker in een Windows-netwerk met toegangrechtenbeperkingen. We vonden bij onze test wel dat het starten van de noodomgeving vanaf de cd-rom op zichzelf erg langzaam ging. We praten over ettelijke minuten voordat het noodherstelmenu op ons scherm stond.

Werking
Als u Norton Ghost start – en dat kan ook vanuit een pictogrammetje rechts onderaan op je statusbalk – krijg je meteen een scherm met een duidelijk XP-uiterlijk en enkele grote, gebruiksvriendelijke bedieningsplaatjes.

Symantec_NortonGhost90b.jpg
Pop-upmenu in statusbalk

‘Backup van stations maken’ start een wizard die je een beeldkopie, dan wel een incrementele back-up laat maken van elk toegankelijk station en naar ofwel een lokale schijf of een netwerkvolume. Bij dat laatste troffen we een eigenaardigheid aan. Kennelijk heeft Ghost eigen routines ingebouwd om met het netwerk te werken. Wij zien liever dat een programma ons gewoon toegang geeft tot alle volumes en driveletters die onder Windows beschikbaar zijn, ongeacht waar zich die effectief bevinden. Norton Ghost 9.0 klaagt echter onmiddellijk als je een lokaal volume kiest en dan een driveletter gebruikt die in feite naar een netwerkvolume wijst. Het programma zegt dan dat je dan een netwerkdoelbestand moet kiezen, niet een lokaal doelbestand. Nochtans heeft zoiets als nadeel dat er nieuwe netwerkconnecties naar het doelsysteem geopend moeten worden terwijl er mogelijk al bruikbare connecties waren. Als het doelsysteem beperkingen heeft op het aantal gelijktijdige connecties, zou het perfect kunnen dat Norton Ghost geen toegang krijgt, terwijl Windows er perfect mee kan werken.

Symantec_NortonGhost90d.jpg
Foutmelding bij netwerktoegang

In de versie van Ghost 9.0 die wij kregen, zat er daarenboven een duidelijke bug in die netwerkroutines: elke poging een netwerkvolume als back-updoel te gebruiken, resulteerde in een foutmelding dat toegang onmogelijk was vanwege een "inbreuk op de beveiliging". Als we dan zien dat Windows perfect kan werken met alle netwerkvolumes die we uitprobeerden, is zoiets voor ons een bron van ergernis.
De andere bedieningsknoppen zijn: incrementele back-ups plannen, bestanden of mappen herstellen, een station herstellen, en een station naar een ander kopiëren (voor upgrade van een harde schijf). Die taken spreken voor zichzelf. Bij het wegschrijven van een beeldkopie zien we dat de gebruikte bestandsextensie ".v2i" is: dat is die van PowerQuest V2i Protector! Het lijkt er dus steeds meer op, dat Symantec de oude Norton Ghost dus gewoon overboord gegooid heeft en vervangen door PowerQuest V2i Protector. Daar hebben we geen problemen mee.

Symantec_NortonGhost90e.jpg
Wegschrijven van een beeldkopie

Conclusie
Norton Ghost 9.0 is zeer gebruiksvriendelijk geworden en kan effectief als back-upprogramma (in aanvulling van de beeldkopieën) gebruikt worden, zelfs onder Windows zonder dat een herstart noodzakelijk is. Alleen jammer van de gebrekkige netwerktoegang: dat zal Symantec dringend moeten corrigeren.
Adviesprijs
69,95 euro
Systeemvereisten
Windows 2000 Professional of XP Home of XP Professional
1
2
Vorig artikelHaal de bezem door je pc
Volgend artikel5 GB Micro Jukebox met kleurenscherm

8 REACTIES

  1. Kan mij iemand een handleiding (Nl) geven of bestaat er een in de handel verkrijgbare handleiding om met Norton Gost 9.0 te werken.Ik ben in het bezit van Ghost 9.0 (Engelse versie) en zou dus mij PC en Laptop willen backuppen enz.

  2. ik heb dus de back-up van mijn C-schijf, op de D-partitie gezet. En daarna heb ik de C-schijf geformatteerd. Maar nu vraag ik me af….hoe restore ik mijn Back-up dan?

  3. hoe werkt Bartpe, hij vraagt: source:path to windows installation files
    Waar moet ik dan naartoe?
    Alvast bedankt

  4. BartPe ReagotoXPe samen met Ghost 9 is de oplossing om een bootable cd te maken. Hierdoor kun je alles zien. Je draait xp eigenlijk vanuit de CD-rom en kunt zelfs internetten en alle schijven zien. Prima oplossing als je een crash hebt en je wilt de V2i image terug zetten.
    Perfecte oplossing met zelfs meer opties.

  5. Als je Norton Ghost koopt zit er ook een recovery CD bij én dat is de bootable CD om je images te restoren.
    Als je die niet hebt, kun je ook een bootable CD met een ghost plugin downloaden, zoals de gratis BartPE (nu2.nl), wat een prachtige restore/recovery CD is (verdient vaste plek naast je PC)!
    En als je het iets minder netjes wilt doen zoek je op p2p netwerk naar de norton 2005 recovery cd image

  6. dat probleem heb ik ook al. Allemaal leuk en aardig dat disk clonen vanuit windows. Maar ik wil niet altijd eerst een programma moeten installeren voordat ik ff simpel, snel een disk kan gaan clonen omdat de disk te klein is geworden…….
    geen bootdisk optie gevonden, of het zit er niet meer in of het is nogal goed verstopt.

  7. Allemaal goed en wel, maar in het programma kan ik niets vinden om een boot-cd te maken.
    Als je pc helemaal niet meer opstart, hoe moet het dan?
    De opstart cd moet wel ntfs-partities herkennen

Reacties zijn gesloten.