Een schijfje boordevol woorden

1
111

Al bij al biedt versie 1.4 geen substantiële vernieuwingen, eerder handige toevoegingen. Ze zullen niet de voornaamste redenen zijn om je de elektronische versie van de Van Dale aan te schaffen. Dat blijven toch vooral de uitgebreide zoekmogelijkheden, de mogelijkheid de correcte uitspraak van de woorden te beluisteren en de integratie met Word of WordPerfect.

Abonnement
De Grote Van Dale op cd-rom verschijnt in twee versies: de Basisversie (versie 1.0) die bedoeld is voor thuisgebruik en de Plusversie (versie 1.0) die zich richt op de professionele markt. De basisversie kost evenveel als de Van Dale op papier, namelijk 165 euro. De Plusversie bevat als extra de functies Geavanceerd zoeken, de rijmmodule en de (als zelfstandige applicatie meegeleverde) Van Dale Spellingcorrector, en kost 205 euro.

VanDale1_4_3.jpg
Wat rijmt er op zingen?

Daarnaast is de Plusversie ook beschikbaar in een abonnementsformule. Wie voor deze formule kiest, ontvangt elk jaar een nieuwe cd met de nieuwste versie. De abonnemnentsversie (1.4 inmiddels) is de enige versie die de nieuwste functionaliteit biedt, evenals de woorden die voor het eerst in kranten werden gebruikt de afgelopen jaren. De prijzen voor de abonnementsversie blijven ongewijzigd: je betaalt voor een abonnement het eerste jaar 99 euro en de volgende jaren 54 euro.

Conclusie
De elektronische versie van de Dikke Van Dale biedt heel wat voordelen ten opzichte van zijn kloeke broer op papier en blijft een onontbeerlijk instrument voor wie vaak een woordenboek moet raadplegen in het kader van zijn werkzaamheden. Het zal vooral die doelgroep zijn die baat heeft bij de abonnementsformule van de Van Dale op cd-rom met de jaarlijkse update, al biedt de nieuwste abonnementsversie (1.4) niet meteen erg veel nieuwigheden.
Adviesprijs
Grote Van Dale op cd-rom, abonnementsversie 1.4: 99 euro eerste jaar, 54 euro vanaf de volgende jaren
Systeemvereisten
Het woordenboek op cd-rom kan uitsluitend worden gebruikt met Windows 95, 98, 2000, ME, XP of NT (en iMac met VPC Windows 98).
Een computer dient aan de volgende specificaties te voldoen: IBM of compatible pc (desktop of notebook) vanaf 80486, minimaal 16 MB intern geheugen, minimaal 20 MB vrije ruimte op harde schijf, 256 kleuren (S)VGA beeldscherm, cd-romspeler, geluidskaart (soundblaster compatible);
De Grote Van Dale op cd-rom is compatibel met Word 6, 7, 97, 2000, 2002 en WordPerfect 6, 6.1, 7, 8 en 9
1
2
Vorig artikelNieuwe digitale videocamera’s met optische beeldstabilisator
Volgend artikelBellen én muziek luisteren
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.