Sleutel voor persoonlijke data

1
31

Gebruik
SDKeyEenmaal de sleutel in de USB-poort, kun je met behulp van de SD Key Console data gaan beveiligen. Je kunt bestanden en hele folders opgeven om te beveiligen. Onder de hoofding ‘Opties’ kun je opgeven hoe SD Key zich moet gedragen. Standaard staat niets aangekruist, maar je kunt ervoor kiezen om alle data te encrypteren bij het uittrekken van de sleutel en ze te decrypteren bij het insteken van de sleutel. Daarnaast kun je aankruisen dat je jouw persoonlijke data van Outlook Express wenst te beschermen. Eenmaal deze instellingen geconfigureerd, werkt alles zoals we verwachten. Encrypteren en decrypteren is redelijk tijdrovend, dus doe je er wel goed aan redelijk bescheiden te zijn in wat je wil beschermen. Als je de hele drive C: opgeeft, mag je je bijvoorbeeld verwachten aan een hele lange encryptie- en decryptietijd – nog afgezien van het feit, dat je Windows dan waarschijnlijk niet meer kunt starten. De software beschermt je niet tegen zoiets. Je geeft dus het best individuele bestanden of folders met gevoelige databestanden op voor beveiliging. Dan gaat het snel en pijnloos.


SD Key encryptie

Grotere bedrijven met meer dan vijftig SD Key’s in gebruik, kunnen het SD Master Control System gebruiken om die te beheren. De systeembeheerder kan met deze centrale tool data die met een SD Key werd geëncrypteerd ontsleutelen en kan ook onmiddellijk verloren of gestolen SD Key’s vervangen. De software draait op een Windows XP machine of op een Windows 2000/2003 server. Microsoft SQL connectiviteit is een vereiste. De systeembeheerder moet ook een SD Key Master Control Token in gebruik nemen, een soort speciale USB-sleutel met 8KB intern geheugen. Wij hebben deze centrale tool overigens niet getest, en kunnen ons dus niet uitlaten over het gebruiksgemak ervan.


SD Master Control System

Kritiek
Als je een map binnen de beveiligde ruimte had geopend op de desktop en dan de sleutel verwijdert, veranderen wel alle pictogrammen in een afbeelding van SD Key om aan te geven dat alles nu beveiligd is, maar in werkelijkheid blijkt dat niet zo te zijn. We konden de bestanden gewoon openen. Pas bij het sluiten van de map zagen we een melding op de desktop staan dat de sleutel verwijderd was met een OK-knop. Eenmaal dat we daarop klikten, was het hele zaakje inderdaad vergrendeld. Je mag dus niet vergeten eerst die boodschap op te sporen en op die OK-knop te klikken voordat je wegwandelt van de pc met jouw USB-sleutel op zak! We vinden verder dat er meer beveiliging tegen vergissingen aan boord mocht zijn. Zo mag het systeem niet aanvaarden dat systeembestanden van Windows opgegeven worden voor beveiliging. En we zouden graag een waarschuwing zien als de gebruiker een directoryboom opgeeft die erg lange encrypties en decrypties zou vereisen.

Conclusie
SDKey (55 euro) encrypteert persoonlijke data op de harde schijf of elders op het netwerk. Alleen als de sleutel in de pc steekt, kun je aan die data. Er is op dit ogenblik geen voorziening om deze SDKey ook te gebruiken om in te loggen op een pc of een netwerk. Als vergrendelmechanisme voor data werkt hij echter perfect, zolang je niet vergeet op OK te klikken als de sleutel uitgetrokken wordt.
Adviesprijs
): 55 euro (jaarlijkse update 32 euro, kortingen voor grotere aantallen mogelijk).
Systeemvereisten
Intel Pentium of AMD processor, USB, minstens 32 MiB vrije RAM en 10 MB vrije harde-schijfruimte, Windows 98/2000/XP.
1
2
Vorig artikelVeilig wissen een noodzaak
Volgend artikelGegevens, programma’s of systeembestanden back-uppen

1 REACTIE

  1. zo een reacties verpesten de layout wel
    hoop dat deze persoon hem hier niet te veel meer van hem laat horen

Reacties zijn gesloten.