Gebruiksvriendelijke navigatieoplossing

13
34

TMC-ondersteuning voeg je op dezelfde manier toe, maar nu moet je de (kleinere) rechter dummy-module vervangen door een TMC-module. Het vervangen is heel eenvoudig: uittrekken en nieuwe insteken en klaar. Door zijn modulaire opbouw is de gps-ontvanger wel vrij fors, al weegt hij niet zwaar. Nog een nadeel, of moeten we zeggen ontwerpfout, is dat de schuifschakelaar op de linkermodule die het apparaat in- en uitschakelt veel te los zit. Voor je het weet is de module ongewenst in- of uitgeschakeld en loopt bijvoorbeeld de batterij leeg of verlies je de gps-verbinding. Zeker voor wandel- of fietstochten kan dat problemen geven, maar ook in de wagen kan de schakelaar verschuiven wanneer de gps-module niet goed vast is gemaakt op het dashboard.


2D kaartweergave

Aan de onderkant van de ontvanger zitten er drie aansluitingen: eentje voor de kabel en/of stroomaansluiting voor in de wagen (doet dubbele dienst), eentje voor een externe gps-antenne (standaard aansluiting hiervoor) en eentje voor de meegeleverde TMC-draadantenne. Die laatste moet je verticaal tegen de voorruit bevestigen met behulp van de meegeleverde noppen. Overigens vond onze module tijdens een test in België geen TMC-ontvanger, wat we ook probeerden. De Pocket PC herkende wel dat de TMC-module aanwezig was, maar de radio bleef maar zoeken naar een zender. Het TMC-gedeelte hebben we daarom niet kunnen testen.
De modulaire opbouw is handig, maar de individuele modules kosten evenveel als de gps-ontvanger zelf. Bijna 150 euro voor de Bluetooth-module én nog eens evenveel voor de TMC-module is van het goede teveel. Een volledig uitgeruste gps-ontvanger kost op die manier 450 euro! Gelukkig kost hij in combinatie met de software minder en is de bundel zelfs competitief geprijsd voor de geboden mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid van de software.
Qua gps-ontvangst hadden we niet te klagen. De ontvanger doet zijn werk snel, al kan het de eerste keer wel een tiental minuten duren voor hij zich heeft ingesteld. Daarna reageert hij sneller, tenzij hij weer enkele weken niet is gebruikt. In sommige auto’s is een externe antenne nodig omdat de coating van de voorruit geen gps-signalen doorlaat. Dat was bijvoorbeeld het geval in onze Chevrolet Trans Port. De ontvanger zelf op de een of andere manier buiten bevestigen raden we niet aan. Niet alleen wordt er niets meegeleverd om dit veilig te kunnen doen, ook is de ontvanger niet waterdicht, zelfs niet spatwaterdicht. Dat beperkt ook zijn nut bij fiets- en wandeltochten. Als je hem toch op die manier wilt gebruiken, zul je hem tegen vocht moeten beschermen met behulp van een waterdichte zak of dergelijke.


3D kaartweergave

Conclusie
Navigon MobileNavigator 4 is competitief geprijsd, zowel voor de software alleen als voor de bundel met modulaire gps-ontvanger. Je krijgt immers de kaartgegevens voor 21 Europese landen. Bovendien is de software heel gebruiksvriendelijk en stabiel. Vooral dat laatste zullen gebruikers die minder technisch zijn aangelegd weten te appreciëren.
Adviesprijs
De prijzen van MobileNavigator 4 schommelen van 229 euro voor de software alleen, tot 549 euro voor de volledige kit. Die laatste omvat de software, de cartografische gegevens van 21 Europese landen, een gecombineerde Bluetooth- en TMC-ontvanger, een univ
Systeemvereisten
PC: 750 MHz processor of hoger, Windows 98SE/2000/ME/XP.
Pocket PC: Windows CE 3.0 (op ARM), Windows Pocket PC 2002 of Windows Mobile 2003.
1
2
3
Vorig artikelCompleet pakket voor multimediacreaties
Volgend artikelMultifunctioneel werkpaardje
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

13 REACTIES

  1. Hallo.
    Ik heb net in mijn woonland dld de navigon 5 gekocht maar helaas is de taal alleen in Duits .Kan iemand mij vertellen waar en hoe ik de taal veranderen kan naar N.L

  2. Intussen is Navigon 5 uit.
    Spijtig dat hij in vele plattelandsgemeenten de huisnummers niet kent, in steden en grotere gemeenten kent het prgramma ze echter wel.
    Zoniet een heel betrouwbaar en stabiel programma.

  3. ik heb op mijn navigon een foutmelding \”aplication not installed\” hij is nu fast gelopen kan iemand mij daarbij helpen ? ik heb reseten en opnieuw starten al geprobeerd.

  4. Ik zou graag de flitspalen van België en Frankrijk installeren op mijn medion navigator 4.2. Is dit mogelijk

  5. W kan me zeggen of de anti_radar gegevens standaard bij de kaart-informatie zitten, dan wel of je ze ergens moet downloaden. Zo ja, op welke site?
    Alvast bedankt op voorhand

  6. leuk artikel, heb zelf sinds een maand deze navigon 4 maar zou willen weten hoe ik aan de tmc modulle geraak hebben jullie een idee? laat het me aub weten. vriendelijke groetjes.

Reacties zijn gesloten.