Nieuwe notebooks van Acer en Benq getest

1
24

Benq Joybook 7000N

De Benq Joybook 7000N is de eerste notebook die we van Benq testen. Het is een slanke en niet al te zware breedbeeldnotebook met een 1,8 GHz Intel Pentium M en een ATI Mobility Radeon 9600/9700 videochip met 64MB videogeheugen. De notebook is maar iets meer dan 2,5 centimeter dik, maar door het ruim bemeten 14-inch scherm is hij wel bijna 34 centimeter breed.
De achterkant van het scherm wordt niet beschermd door een rigide plaat en je moet dus heel voorzichtig zijn dat je geen te zware voorwerpen op de notebook legt in gesloten toestand. Het scherm klapt gewoon dicht, zonder vergrendeling. In open toestand zakt het scherm ook gemakkelijk naar achter als je te ruw met de notebook beweegt.
Hoewel het toetsenbord zeer ruim is bemeten, geven de plastic-achtige toetsen weinig tactiele terugkoppeling. Ook buigt het plastic van de brede polssteunen enigszins door. Kortom, de bouwkwaliteit is behoorlijk, maar zeker niet top. Met deze notebook moet je extra voorzichtig omspringen, wil je hem niet beschadigen. Wel bleef het gewicht daardoor beperkt tot ruim 2 kilogram, wat voor deze klasse van notebook bijzonder licht mag worden genoemd.

Compromissen
Dat je voor zijn relatief lage prijs compromissen moet sluiten, ligt voor de hand. Zijn ruime breedbeeldscherm van 1280×1024 pixels is toch wel een aantrekkelijk punt in deze notebook. Hij is bij uitstek geschikt voor het bekijken van dvd-video’s (op het scherm, of via de S-Video uitgang op een tv of projector) of voor het bewerken van video. Spijtig genoeg stak in ons exemplaar geen dvd-herschrijver, maar een cd-r/w en dvd-rom combidrive. Wegschrijven van de bewerkte video op dvd’s kon in ons geval dus niet. Voor een meerprijs is wel een multistandaard dvd-herschrijver verkrijgbaar.
Een MMC/SC Card lezer is van de partij, evenals alle denkbare aansluitingen, waaronder Bluetooth en WiFi 802.11b/g. Serieel en parallel zijn de belangrijkste afwezigen. Je kunt zelfs digitaal geluid uitsturen via de optische aansluiting op de zijkant.
De ingebouwde luidsprekers zijn verwerkt in een balk onder het scherm en produceren spelen niet bijzonder hard. Je krijgt nogal wat multimediasoftware bij deze notebook. Het (Engelstalige) Benq QMedia Center geeft toegang tot zowat alle multimediafuncties. De gebruikte software is afkomstig van Cyberlink, ondermeer bekend van PowerDVD. Je kunt er video, muziek en foto’s mee bewerken, video-dvd’s en –cd’s mee afspelen etc. Een leuke eigenschap van de dvd-speler is de ‘videodesktop’ waarmee je een bewegende videodesktop kunt oproepen. In hoeverre je dan nog serieus met je computer kunt werken laten we in het midden. Overigens merk je als je de videodesktop gebruikt hoe slecht Windows XP eigenlijk multitaskt. De minste activiteit leidt tot haperingen in de weergave. Meer dan een gimmick is de videodesktop dan ook niet.

1
2
3
4
5
Vorig artikelDraagbare gegevenskluis
Volgend artikelDe Sims storten zich in het studentenleven
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.