Compacter, eenvoudiger en grotere autonomie

5
40

Batterij
Hoewel de bediening flink is verbeterd tegenover de oudere generatie Zen’s, geldt dit niet voor het menusysteem. Dat bleef grotendeels gelijk, maar met het aanraakgevoelig vlak kun je nu bijvoorbeeld wel iets sneller zoeken naar artiesten, titels en albums. Het aantal digitale effecten en dergelijke is gelijk gebleven tegenover eerdere modellen.
Wat wel is gewijzigd, is de batterij. Er is goed nieuws en er is slecht nieuws. Het slechte nieuwe is dat de batterij niet langer verwisselbaar is. Wat ons betreft een onbegrijpelijke beslissing van Creative, want batterijen gaan nu eenmaal vroeg of laat kapot. Op het internet kun je wel al vervangbatterijen voor de Zen Touch kopen, maar als je die zelf moet aanbrengen dien je wel de speler open te schroeven, iets wat niet iedereen leuk zal vinden en wat wellicht ook niet mag volgens de garantiebepalingen.
Het goede nieuwe met betrekking tot de batterij is zijn lange levensduur van ongeveer 24 uur. Dat is bijna dubbel zo lang als bij vorige modellen. De levensduur hangt natuurlijk ook af van hoe je de achtergrondverlichting en digitale effecten instelt, maar als je daarmee zuinig bent kun je wel degelijk een dag onafgebroken muziek beluisteren op de Touch, zoals wij hebben kunnen vaststellen.


Creative Zen Touch: bediening

Nog goed nieuws is dat de geluidskwaliteit er niet is op achteruitgegaan, integendeel. De hoofdtelefoonuitgang van de Touch heeft zelfs een iets hogere specificatie, waardoor aansluiting op een versterker een beter geluidskwaliteit met zich meebrengt. Wel blijven we het zonde vinden dat er naast een hoofdtelefoonaansluiting geen specifieke line out is, omdat die dan apart zouden kunnen worden geoptimaliseerd. Nog een suggestie is een voorziening om snel songs te kunnen toevoegen aan een vooraf gedefinieerde afspeellijst. Zulks zou het samenstellen van bijvoorbeeld een afspeellijst met favorieten serieus vergemakkelijken. We hebben dit op nog geen enkele digitale audiospeler gezien, terwijl het toch een voor de hand liggend idee is.
Optioneel kun je een afstandsbediening met draad kopen waarin een FM-radio en een opname-eenheid is verwerkt. De opname-eenheid kan zowel voor spraak als voor radio worden gebruikt.

Conclusie
Creative’s Zen Touch is misschien nog altijd niet zo eenvoudig te bedienen als Apple’s iPod, het komt toch aardig in de buurt. Mooi meegenomen is dan dat de geluidskwaliteit van de Zen zeker niet onderdoet voor die van de iPod (we vinden persoonlijk eerder omgekeerd) en dat de batterij heel lang meegaat, als is ze dan jammer genoeg niet verwisselbaar.
Adviesprijs
Van 250 tot 290 euro
Systeemvereisten
Microsoft Windows 98SE of hoger, Intel PII-233 MHz of hoger, 64 MB RAM, USB 1.1 of hoger, 30 MB vrije ruimte op de harde schijf
1
2
3
Vorig artikelWinteroffensief
Volgend artikelFoto’s printen van GSM
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

5 REACTIES

  1. ik heb ook net gekocht . veel beter dan apple ipod (die ik eerder heb aangeshaft) goedkoper , meer ruimte , beter geluidkwaliteit maar dat is heel normaal want het blijf Creative . alles is perfect !!! behalve de bediening die is zwaar klote , maar zoals leva als zij is het erg wennen .
    kortom gruwelijke shit die : Zen Touche

  2. Lijkt me niet zo moeilijk: in de creative manager zit naast een kopieerknop naar de zen speler ook een knop voor de andere kant uit dus bijv van de zen speler naar je harde schijf.
    Tussen 2 haakjes: het is NOMAD explorer!!! (3x = …… )

  3. Leva, Notmad Explorer is aparte software van het Amerikaanse Red Chair Software voor het synchroniseren van muziek tussen je pc en Creative Nomad digitale audiospelers (in Europa gebruikt Creative overigens het merk Nomad niet). Notmad is dus een woordspeler: \”niet gek\” om aan te geven dat de Notmad software krachtiger is dan die Creative meelevert.

  4. Pas aangeschaft. Ik ben er zeer tevreden over, de geluiskwaliteit is goed maar kan nog beter met een aadere koptelefoon. Het apparaat is zeer degelijk uitgevoerd en ligt goed in de hand. Het menu is héééél erg wennen maar na een paar dagen oefenen weet je niet beter.
    De conversiesoftware redelijk, je kan er heel veel mee bijvoorbeeld per cd zelf in één handeling de albumnaam , artiestnaam en genre instellen. Jammer dat je geen tracknummers in één keer kan aanmaken. Het grootste nadeel is de random knop als je die per ongeluk aanraakt worden alle nummers random gespeeld. Om dit uit te schakelen moet je via het menu naar de afspeelmodus(belachelijk).
    Mijn conclusie: een prima degelijk apparaat voor vele urenl luisterplezier en dat voor een zeer acceptabele prijs,al moet de bediening wel even wennen.

  5. Het is geen Notmad maar Nomad !!
    Trouwens hoe kan ik nummers van de speler terug kopieren naar de harde schijf van mijn computer??

Reacties zijn gesloten.