Handenvrij gsm’en zonder draden

2
46

Licentievrij
De Earbridge werkt samen met alle Bluetooth-mobieltjes. Het grote probleem met allerlei kleinere toestellen met ingebouwde communicatievoorzieningen is dat er tot dusver geen echt universele en fatsoenlijke manier bestond om ze draadloos informatie met elkaar te laten uitwisselen. We moesten specifieke fysieke voorzieningen inschakelen en configureren die niet noodzakelijk in elk apparaat aanwezig waren. Bluetooth maakt aan die problemen een einde.
Bluetooth is niet alleen een communicatiestandaard, maar ook een standaard inzake communicatieprotocollen en formaten van draadloze data-uitwisseling. Het gebruikt dezelfde licentievrije frequentieband waarin ook draadloze netwerken volgens de WiFi-standaard werken. Het verschil is dat Bluetooth bedoeld is voor communicatie over korte afstanden, terwijl WiFi over grotere afstanden werkt. Nog een verschil is dat Bluetooth trager werkt dan WiFi. Gelukkig is Bluetooth snel genoeg om de menselijke stem digitaal door de ether te sturen. Het kan dus perfect worden gebruikt om volkomen draadloze headsets zoals de Earbridge mee te bouwen.
Het wordt wel steeds drukker in de ether. Heel wat draadloze apparaten werken in dezelfde frequentieband als Bluetooth. Dat geldt niet alleen voor draadloze WiFi-netwerken, maar bijvoorbeeld ook voor draadloze telefoons volgens de DECT-standaard. Zelfs de magnetron zendt in die frequentieband signalen uit. Toch doet Bluetooth meestal storingsvrij zijn werk: zender en ontvanger wisselen zestienhonderd keer per seconde van frequentie en kunnen daarbij kiezen uit 79 verschillende kanalen. Is er ergens een probleem, dan slaat het apparaat dat kanaal gewoon over. Elegant en simpel.


Earbridge aan het oor

Paren
Vooraleer de Earbridge kan worden gebruikt met een Bluetooth-mobieltje moeten beiden eerst worden gekoppeld. Zonder paring of koppeling herkent de mobiele telefoon het oortje immers niet. Dit hoeft maar één keer te gebeuren. Daarna kan de Earbridge worden gebruikt om gesprekken aan te nemen of te starten. Het mobieltje kan daarbij in de handtas of in een riemzakje blijven zitten. Anderen kunnen bovendien niet meeluisteren, want Bluetooth versleutelt het gesprek.
De heroplaadbare batterij van de Earbridge houdt het in de wachtstand ongeveer honderd uren uit. De gesprekstijd is 3,5 tot 4 uur en het opnieuw opladen duurt 2 uur. De stemmen komen klaar en duidelijk door, maar mobieltje en Earbridge mogen niet meer dan ongeveer een meter van elkaar verwijderd zijn, want anders treden er vervelende storingen op. Die afstand had best wat langer gemogen, maar heeft wellicht te maken met het wel heel compacte uiterlijk van dit oortje.
Op sommige geavanceerde mobieltjes kunnen gesprekken zelfs worden gestart met behulp van een stemopdracht. Wij probeerden dit succesvol uit met de nieuwe Sony Ericsson P910i en Nokia 6670. De gebruiker drukt op een knopje op de zijkant van de Earbridge en zegt dan een codewoord. In het mobieltje is dat codewoord gekoppeld aan een telefoonnummer. Op die manier kun je écht handenvrij bellen. In lawaaierige omgevingen is het wel soms nodig om het codewoord meerdere keren te zeggen voor het mobieltje de opdracht herkent.

Conclusie
De Earbridge is goedkoop, licht, compact en elegant, maar de reikwijdte zou een ietsje beter mogen.
Adviesprijs
57,50 euro.
Systeemvereisten
Mobieltje met Bluetooth.
1
2
Vorig artikelDroom zacht
Volgend artikelCamerabody reduceert het effect van trillingen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. probeer het hier wel maar wil nog niet lukken.
    heb die van mycom pc ziet hem ook maar verder nog niet bruikbaar iemand er ervaring mee?

Reacties zijn gesloten.