Paint Shop Pro 9 gestript

4
74

Bundeling
Paint Shop Pro Studio wordt je aangeboden samen met een gratis versie van Paint Shop Photo Album. Die bundeling gaat vrij ver: in Paint Shop Pro Studio is al een knop voorzien waarmee je Paint Shop Photo Album rechtstreeks kunt oproepen. Dit is zeker niet onlogisch, want hoewel Paint Shop Pro Studio zijn eigen zoekfunctie heeft – die trouwens volkomen identiek is aan die van Paint Shop Pro 9 – is en blijft het een kijken naar miniatuurweergaven en aanduiden welke je wilt bewerken. Je kunt wel gebruik maken van de eigenschappen van je foto’s (de zogenaamde EXIF gegevens) en daarop dan sorteren, maar dat benadert bij lange na niet de filtermogelijkheden en archiveringscapaciteiten van Paint Shop Photo Album.


Gratis meegeleverd: Paint Shop Photo Album!

Toch blijft dit wel een vreemd huwelijk: ook met Paint Shop Photo Album kan je je foto’s bewerken en heb je ook beschikking over de meest gangbare gereedschappen. Zo hebben beide programma’s een eigen functie om met één klik een foto te verbeteren.
We gaven beide programma’s dus dezelfde tien niet al te best gelukte foto’s te slikken. Conclusie: de QuickFix van Paint Shop Photo Album werkt veel sneller dan de One Step Photo Fix van Paint Shop Pro Studio. In beide gevallen is het resultaat vrij goed maar Paint Shop Pro Studio is hier toch nog net iets beter. Soms zijn de verschillen subtiel of misschien zelfs een kwestie van smaak. Zo zie je op de figuur links het resultaat met Paint Shop Photo Album, rechts dat met Paint Shop Pro Studio. Van het lichte waas op het origineel merk je niets meer op beide resultaten, dat is dus in orde, maar dat water was in werkelijkheid echt niet zo blauw!


2 x dezelfde foto geoptimalisserd: links PS Photo Album, rechts PSP Studio

Conclusie
Samengevat kan je gerust stellen dat Paint Shop Pro Studio een Paint Shop Pro 9 is ontdaan van zijn nieuwigheden plus nog wat details. Of nog anders gesteld: Paint Shop Pro Studio is grotendeels een heruitgave van Paint Shop Pro 8. Je kan Paint Shop Pro Studio ook zelf uitproberen. Jekan het programma downloaden van de website van Jasc www.jasc.com of van de Nederlandse verdeler Broco. Het is de complete versie, volledig functioneel, maar alleen in het Engels en in tijd beperkt tot 30 dagen.
Daar we zowel in de test van Paint Shop Pro 8 als die van versie 9 zeer lovend waren over deze programma’s, is het logisch dat we ook hier weer zeggen dat je hiermee een uitstekend product koopt. Zeker met het gratis meegeleverde Paint Shop Photo Album is het zijn prijs meer dan waard. Jasc maakt hiermee zeker een geduchte concurrent… voor hun eigen Paint Shop Pro 9!
Adviesprijs
99,95 euro;
Upgrade 49,95 euro (upgraden enkel mogelijk van oudere versies van Paint Shop Pro (8 of eerder) of uitvoeringen waar Paint Shop Pro in zit (bv Power Suite).
Systeemvereisten
Windows 98 SE, ME, 2000 (SP4), XP
Minimale configuratie:
Pentium processor of gelijkwaardig met MMX, 256 MB RAM-geheugen, 500 MB vrije ruimte op vaste schijf, cd-rom speler, beeldschermadapter die 16-bits kleuren kan weergeven met een resolutie van 800×600, Microsoft Internet Explorer 6.0 of hoger.
Aanvullende vereisten voor bepaalde functies:
Microsoft Outlook Express of een ander MAPI-gelijkwaardig e-mail programma (voor het verzenden van e-mail vanuit het product), tijdelijk maximaal 1 GB vrije ruimte op vaste schijf (voor het branden van cd’s en Video-cd’s), geluidskaart (voor gesproken commentaar en muziek bij diapresentaties), Apple QuickTime 6 of hoger (voor het werken met filmbestanden), CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD+R station (voor het maken van Video cd’s, PhotoSafe archief cd’s, en QuickCD’s).
1
2
Vorig artikelNieuw assortiment digitale camera’s
Volgend artikelHoop doet leven
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

4 REACTIES

  1. geen idee… ik had het al op mijn computer zitten, dat was van Dell, ik kreeg het er gratis bij 😀

Reacties zijn gesloten.