Repareer beschadigde Office-documenten

0
33

Reparatie
AccessFix blijkt erg intuïtief te werken. Een wizard begeleid je bij de keuzes die je moet maken om een reparatie van een beschadigd bestand uit te voeren. Je kunt kiezen voor een standaardherstel, of een gevorderd herstel. Bij dat laatste zijn er meer tussenschermen in de wizard met meer technische keuzemogelijkheden (zoals de mogelijkheid om een externe structuur te gebruiken bij het reconstrueren van een kapotte database).


Een van de Wizardschermen voor standaard herstelprocedure

Als je een hele waslijst beschadigde bestanden zou hebben, dan is er een knop waarmee je die allemaal in een wachtrij kunt plaatsen zodat AccessFix ze volautomatisch na elkaar kan proberen te herstellen. Dat vermijdt dat je voor tientallen bestanden telkens weer die herstelwizard zou moeten doorlopen. De wizard bewaart het herstelde bestand onder een andere naam: het kapotte bestand blijft dus onaangeroerd staan.
Overigens heeft AccessFix een updatefunctie om zichzelf bij te werken vanaf de site van Cimaware. Zo kunnen nieuwe reparatietechnieken of nieuwe Office-formaten vlekkeloos in een bestaand product bijgewerkt worden. De gebruikslicentie voor het product kan tijdelijk zijn (bijvoorbeeld voor een evaluatie).

Redding?
Toen we Microsoft Access vroegen om het herstelde MDB-bestand in te lezen, kregen we netjes alle tabellen te zien. De inhoud van die tabellen was overigens compleet, de beschadiging die wij hadden uitgevoerd had geen gegevensverlies tot gevolg. Wat er ontbreekt, is de formuliereninterface van het origineel.


Herstelde database maar zonder formulieren

Het kost echter veel minder werk om die te reconstrueren dan om honderden zoniet duizenden records met informatie over producten, dealers, fabrikanten en meer opnieuw te gaan intikken. En dan zouden we natuurlijk vaststellen dat we veel van die informatie gewoon nergens anders meer hebben en dus niet opnieuw kunnen ingeven. AccessFix kan dus geen formulieren recupereren, maar ook geen query’s, rapporten, macro’s en modules. Wachtwoordbeveiligde bestanden met de ‘security file’-optie ingesteld kunnen ook niet hersteld worden. Je verliest daarnaast nog indexen, veldattributen en relaties. AccessFix converteert autoincrementvelden naar gewone numerieke velden om te zorgen dat de inhoud van die velden hetzelfde blijft.

Conclusie
AccessFix en ExcelFix werken erg snel. Je krijgt je database of spreadsheet niet volledig in de oorspronkelijke staat inclusief macro’s en eventuele formulieren, query’s en zo meer terug, maar wel de inhoud, op voorwaarde dat de bestanden natuurlijk niet te erg beschadigd zijn. Het herstel van de inhoud is het belangrijkst, want het arbeidsintensiefst als je die opnieuw zou moeten genereren – als dat al mogelijk is, natuurlijk. De aanschafprijs van de software is op deze manier snel terugverdiend.
Adviesprijs
Tussen 107,69 en 966,79 euro
Systeemvereisten
Windows NT/2000/XP, Microsoft Office als je vanuit het reparatieprogramma bestanden wil bekijken
1
2
Vorig artikelGPS-navigatiesysteem voor PDA met ingebouwde spraakherkenning
Volgend artikelGegevens extern opslaan