Onmiddellijk systeemherstel

3
28

Wens je gemaakte wijzigingen definitief te bewaren (lokaal opgeslagen e-mails of documenten, geïnstalleerde updates, noem maar op), dan moet je dat uitdrukkelijk aan Juzt-Reboot vragen. Vraag je niet deze wijzigingen te bewaren, dan gaat bij de eerstvolgende systeemherstel alles verloren en vertrek je weer vanaf het laatst gemaakte snapshot. Dat bewaren doe je door in het systeemstartmenu voor ‘backup’ te kiezen. Je ziet daar ook nog een ‘keep’-optie staan: dat dient om te zeggen dat het besturingssysteem gestart moet worden in de staat zoals het nu is, dus met behoud van alles wat gewijzigd werd. Voor alle permanente systeemwijzigingen heb je trouwens een ‘supervisor’-wachtwoord nodig. Standaard is dat leeg, dus vergeet niet er eentje in te vullen als jij niet de enige bent die met je pc werkt.
Wij hebben Juzt-Reboot op een van onze testpc’s geïnstalleerd, een back-up bewaard en ons daarna grof misdragen in onze Windows XP. "Per ongeluk" allerlei bestanden gewist, applicaties gedeïnstalleerd en zelfs een gemeen virus losgelaten. Ja hoor, we waren allerlei bestanden, data en applicaties kwijt en onze Windows XP gaf er de brui aan. Daarna drukten we op reset en bij het starten van de pc kozen we voor ‘restore’. Een paar seconden (!) later kregen we onze originele Windows XP terug alsof er nooit iets gebeurd was.

Problemen
Helemaal probleemloos werkt Juzt-Reboot niet altijd. Zo heeft het kaartje grote problemen met Asus-moederborden. Bij de installatie krijg je dan een melding van ‘HDD error’ terwijl je harde schijf nochtans prima werkt. Je moet dan met ctrl-H in de systeemsetup van het kaartje gaan en daar kiezen voor ‘mode 5’, dan werkt het wel. Alleen staat dat niet in de documentatie of op de website vermeld.
Ondanks het feit dan Juzt-Reboot meerdere besturingssystemen ondersteunt via een startmenu, kan hij er niet tegen dat die al aanwezig zijn als je het product installeert. Je moet er echt voor zorgen dat er maar één startbaar systeem is en je kunt dan later andere bij-installeren. Nu werken de meeste thuisgebruikers maar met één grote drive C: met Windows erop, niets anders. Tenzij je een Asus-moederbord hebt, zou je dan geen problemen mogen tegenkomen.

Conclusie
Eenmaal geïnstalleerd werkt Juzt-Reboot perfect en herstelt een corrupte Windows in een minimum van tijd. Er zijn alleen een paar installatieproblemen die na versie 8.14 toch al lang verholpen hadden mogen zijn of ten minste gedocumenteerd in een FAQ, maar om een of andere duistere reden vertikt de fabrikant dat. Omnis deelt ons mee dat de Israelische fabrikant Radix (die nog veel betere werkende dergelijke oplossingen maakt voor bedrijven met netwerken) ook bezig is aan een eindgebruikersvariant die tegen september beschikbaar zou moeten zijn. Omnis is van plan Juzt-Reboot dan te laten vallen en op Radix over te schakelen, juist vanwege de onwil van de fabrikant om iets te doen aan de punten van ergernis die vele gebruikers hebben.
Adviesprijs
69 euro
Systeemvereisten
pc vanaf 486 cpu of hoger, minstens 32 MB RAM (afhankelijk van Windows-versie), harde schijf van meer dan 500 MB, één vrije PCI-sleuf, besturingssysteem: DOS, Windows 3.x, 9.x/Me, NT/2000/XP
1
2
Vorig artikelExtern 5.1 geluidssysteem voor pc of notebook
Volgend artikelEen extern toetsenbord waar je op kunt rekenen

3 REACTIES

  1. De pointe van dit verhaal is juist dat je calamiteiten met Windows kunt herstellen ZONDER dat je een disk image of een back-up nodig hebt. Het is natuurlijk altijd nog nodig zo\’n schijf- of bestandenkopie veilig te stellen voor het geval dat de harde schijf kapot zou gaan. Onze ervaring is trouwens dat heel veel mensen die eigenlijk back-ups of images zouden moeten maken, dat niet doen. Met dit kaartje hebben ze dan tenminste nog wat beveiliging.

  2. Koop True Image van Easy Computing.
    Kost minder en maakt zoveel disc images als je wil.
    En het werkt feilloos.

Reacties zijn gesloten.